Karamelové košíčky
Potřebujete: 15 dkg čokolády na vaření, 1 ztužený tuk, 1 salko, 125 g másla, 1 lžíce rumu, 50 malých papírových košíčků.
Postup: Salko dáme do hrnce s vodou a vaříme asi 2 hodiny (celou konzervu, můžeme uvařit i předem). Potom ho necháme vystydnout. Čokoládu s tukem rozpustíme nad parou. Vychladlé salko dáme do misky, přidáme máslo, rum a vše vymícháme ručním robotem do hladké pěny. Vezmeme papírové košíčky a na dno dáme 1 lžičku čokolády a necháme ztuhnout, potom nastříkáme krém ze salka a opět necháme ztuhnout. Nakonec zalijeme 1 lžičkou čokolády a opět necháme ztuhnout.
28.11.2012 Rubrika: Cukroví | Komentářů 62 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,8/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Karamelové košíčky
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.sharon: 28.11.2012 9:18 právě mají ještě nějaký čoko, či co...koukaly jsme na to s holkou v globusu
orinka
orinka - ano dělá
jen jsem si to přečetla, už mám o kilo víc. Tohle nesmím udělat, všecko bych snědla sama. Jo, a to Salko už prý se dělá i karamelové a nemusí se teda vařit.
to jsem nasla rady na PC .... rozdil - IVA A HERA
sqwela:
s chuti do peceni ...neboj se ....
IVA stoprocentní tuk
Iva 100% rostlinný tuk na smažení a fritování se vrací. Iva je ideálním tukem pro jakoukoli tepelnou úpravu jídel, protože má vysokou tepelnou stabilitu, díky které se nepřipaluje ani při vysokých teplotách. Iva je pomocník, který Vám usnadní vaření všech Vašich oblíbených pokrmů. Kromě smažení a fritování je vhodná také pro přípravu moučníků, sladkých polev a čokolády.
ja jsem z tech tuku taky JELEN ....
kdyz delam cokolad. polevu - tak tam CRNKU trosku oleje .... aby to bylo leskle ....
HERA
Rostlinný tuk, obsahuje vitaminy A, D a E, není zdrojem cholesterolu. Barva sytě žlutá. Vyrábí se již od roku 1972. Určena speciálně na pečení. Přidává se do těsta při výrobě koláčků, závinů, vánočního cukroví, dortů i zákusků. V českých kuchyních velmi oblíbená pro svou kvalitu a neobyčejně skvělou pojivost s ostatními ingrediencemi při míchání těsta. Využijeme ji i při tvorbě krémů, nesráží se, skvěle se roztírá
dělám něco podobného ,,Šuhajdy´´ do čokolády dávám i kokosový tuk.
asi bude změna.
Karamelové košíčky-budou určitě moc dobré,ale bohužel mám cukrovku.
PEGG: děkuji za podporu, začalo mě to bavit moc! a když strávníkovi chutná, to je potom dobrý , hřejivý pocit na prsou :-)
sqwela - pokud tě to patlání čehokoliv baví, je to naprosto v pořádku a jen tak dál, úspěchy se určitě dostaví A nedělej si hlavu, ono někdy něco zvrzne i zkušená hospodyňka. Já nedávno dělala houskové knedlíky bez housky. Dobré byly, ale pořád jsem si říkala, že to je nějaké jiné
Linda: já vařím jako ďábel! všude kolem mě binec, všechno omatlaný a zaťapaný od mých rukou, receptu se nedržím a i přesto z toho nakonec vždycky vyjde bašta, tedy to říká můj chlap :-) a k pečení si hledám cestu, leč je blátitá a kamenitá, ale já jsem vytrvalá a tak to zkouším.ještě jsem nic nevyhodila, ale občas z toho vyjde takové zdrcnuté cosi, co je ale nakonec docela poživatelné a kdyby ne, pes to sežere vždycky
sqwela: aha, to chapu.
Varit ani pect neumim (zvladnu par veci podle blbuvzdornych receptu), zatim jsem nikoho neotravila, ale ani me to nebavi. Jenze strasne rada mlsam a pak kdyz me zaujme nejaky recept tak zahltim diskuzi dotazama
Linda: když já jsem chemik - makromolekulární chemie je můj obor a k tomu ještě analytika (půdy)..to je deformace z povolání ale píct se teprve učím a jak na to tak čučím, jdu na to hold moc vědecky :-)
Bellana: sharon: sqwela: ja to rikam porad, ze kuchyn neni nic pro me...jezis to je veda
Teda dosud jsem se domnivala, ze jsem uz resila neresitelne a nic me neprekvapi, ale priznavam ze molekularni retezce potravinovych tuku to tu jeste nebylo
sharon a bellana: děkuji! to bych to zpackala, já bych tam tu heru fakt nacpala a ještě bych se divila, kde udělali soudruzi chybu
sqwela: 100%ní tuk je ztužený pokrmový tuk. Někdy se dá nahradit máslem, někdy raději ne. U polevy jde nahradit tehdy, když ji nepotřebujeme tuhou, křupavou. Hera a podobně nejsou do polev vhodné, jsou moc měkké a obsahují hodně vody. A taky mi poleva z Hery nechutná. Do těsta se naopak víc hodí Hera než 100%ní tuk, protože ten dělá těsto těžké, nenadýchané. Jen do některých těst se dá použít, do takových těch listujících nebo závinových.
sqwela: Hera a Iva je rozdíl..........ano, jsou i kynuté koláčky se stoprocentním tukem který se tam strouhá.....zkus rozpustit Heru a Ivu a uvidíš ten rozdíl... nedělám se chytrou je to jen můj názor a peču skoro 40 let....
Sharon: Děkuji za radu ohledně těsta, už to mám přepsané v receptovém sešitě v adresáři v počítači a s tou čokoládou Meryl psala, že čokoládu a ztužený tuk rozpustí nad parou..no, tak jsem si myslela, že tuk na pečení, hera-iva apod, jsou přece ztužené tuky..já jsem z toho jelen. :-) takže 100%ní tuk (maslo?).zkusím.
PEGG: děkuji za tip ohledně čokolády, zkusím ji udělat s máslem.už se těším na pečení, sice to bude patlála paprťála v mém podání, ale když je pro koho péct, je to prima! :-)
PEGG: tyhle jsou staršího data....
PEGG: já už mám vv troubě první plech....zase motám suky s rozinkama....mám jich 19 takže 15 dětem a 4 nám...