Středeční recepty od r1911
.jpg)
Lasagne:
Potřebujete: mleté maso (pro vegetariány lze nahradit sojovým granulátem), lasagne, cibule, žampiony, rajčatový protlak, 30% smetana, podravka, česnek, sůl, sýr
Lasagne uvaříme v osolené vodě. Na pánvi orestujeme na cibulce maso, podlijeme a podusíme. Přidáme žampiony, rajský protlak, česnek a zalijeme smetanou. Mícháme do zhoustnutí. Dochutíme podravkou a solí. Do misky střídavě vkládáme plátek těstovin a připravenou směs. Když je zapékací miska plná, poslední vrstvu směsi posypeme strouhaným sýrem a dáme do trouby zapéct.
Tip: Před zapečením ozdobíme rajčaty.
Rajčatový protlak a žampiony lze nahradit špenátovým protlakem. Postup je dále stejný.
![]() |
Špekové knedlíky se zelím:
Potřebujete: starší světlé pečivo, uzené maso (slanina), mléko, vejce, hrubá mouka, petrželka, podravka, sůl
Pečivo nakrájíme na kostičky, přidáme vejce, mléko, mouku, petrželku, podravku a sůl. Umícháme směs, ze které tvarujeme knedlíčky. Ty vaříme v osolené vodě asi 5 minut (dle velikosti).
Tip: Nakrájené pečivo nejprve nasucho orestujeme na pánvi nebo v troubě.
Pro vegetariány můžeme maso vynechat.
Podáváme se zelím nebo jako přílohu k pečenému masu.
![]() |
Pečené párečky v listovém těstě:
Potřebujete: párky (Klausovky), listové těsto, vajíčko, grilovací koření
Párky na okrajích nařežeme a balíme do proužků listového těsta. Zabalené pokládáme na plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme grilovacím kořením a pečeme na 180°C asi 25 minut, dokud těsto nezezlátne. Během pečení můžeme ještě potírat vejcem.
![]() |
![]() |
14.11.2007 Rubrika: | Komentářů 65 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Středeční recepty od r1911
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky..jpg)
Linda: Znáš tohle ?
www.labuznik.com
.jpg)
ten dlouhatánský príspevek byl pro Orinku

LenkaT.: koprovku jedine s bramborem a rozklepnutym vajicekm.. to miluju, ale krenovka bez hoveziho ,ne ne ne
navic z masa mam nejradeji hovezi... do bifteku, pres rostenky a prave varene s krenovou omackou...
nebo krenovou omacku udelanou z majolky a cerstveho krenu + pecene bramburky, vyslovena mnamka
.jpg)
Muj problém je 1)ze me kuchyn nebaví a 2)rodina. Manzel nejí ryby a zeleninu (ta je pro králíky a ne pro nej), takze zeleninu jenom jako prílohu kterou si on nebere a ne nic smíchanýho a zapecenýho, navíc nemusí uzeniny zato maso ano, takze párek k veceri nelze a spekové knedlíky je málo masa. Starsí dcera nevezme do pusy bramboru a ryby a maso (hlavne veprové) taky moc nemusí, mladsí má na zeleninu stejný názor jako tatínek a hlavne vsechno zvlást a nesmíchávat (rizoto, lasagne, zapecené jídlo do pusy nevezme). Nejradsi bych se na to vyprdla, ale tady neexistuje spolecné stravování v poledne a tak se aspon vecer musí jíst, prece jenom namazaný chleba k snídani-obedu-veceri nelze dlouhodobe praktikovat. Ale co porád varit, aby to aspon polovina rodiny jedla (uz jsem vzdala, ze bych chutnalo vsem) a nezruinovalo nás to. Kure v ananasu vypadá moc dobre, já bych ho zalila stávou z ananasu a samotný ananas dala studený na talírek vedle at si kazdý nandá podle chuti (teplý ananas by se u nás asi neujmul).

orinka: nepredstavuju... ale... me to proste nechutna.. a maso zbozbuju..po nem totiz netloustnu.. ostatni musim opatrne

Stanik: no já ke křenové nebo koprové omáčce taky nemusím mít maso, i když s masem je to taky dobré
Stanik: maso nemusíme, stačí nám vajíčko natvrdo - s tím zelím máš smůlu, ale neboj, já jsem taky háklivá na ledacos, to chce pomalounku zvyšovat dávky. To zelí se smaží nastrouhané na troše oleje dozlatova, nesmíš si představovat fritování!!!

orinka: a ta krenova jen s knedlikem? :-) kde je varene hovezi, ke kteremu je vytecna?

orinka: ty me desis..postrouhane smazene zeli s testovinou..to bych pak dva dny nemohla ven...
jist tu zeleninu co pises , mam bricho jak patraci balon... ale asi by si clovek zvyknul :-))
zadejikureci steak,jen tak s cervou paprikou ( krome zelene jim vsecky barvy) , cherry racatka, okurka...
zeli nejim ani kysela k veprovemu s knedlikem.. resp. si ho dam pul polevkove lzice
Linda: hm, takhle rychle mi nenapadá nic - my máme rádi zeleninu. Celerové řízky s bramborovou kaší, moc nám chutná červivá bábovka ze zdejších receptů (špagety+špenát+vajíčka+sýr upéct ve formě), moc dobré je smažené postrouhané syrové zelí s těstovinou. Kuřecí nudle s ananasem + rýže - to znáš?? Jednoduché a výborné. Cibulový základ, na to pokrájená kuřecí prsíčka, pomíchat, nechat ztuhnout a zbělet, posolit, popepřit, zaprášit moukou, lehce orestovat, zastříknout vodou a vyklopit na to plechovku ananasu v kouscích. Nechat cca 20 minut dusit. Minulý týden jsme měli křenovou smetanovou omáčku s knedlíkem, lze to podat jen s pečivem, když nechceš vařit a omáčka je raz dva.
.jpg)
evelyn: Z toho klikiháku co se Ti vytvoril u surk jsem pochopila kyselé zelí a to nemáme, mozná specializovaný obchod nekde v Kodani, ale k vuli zelí se tam nepozenu a vyjímecne se dá v Nettu kopit nemecke (tak 1x za 3roky). Co je managryn netusím, jestli myslís gryn co se dává k snídani tak ten ne. Jednou jsem ho vyzkousela do knedlíku, jíst se daly, ale takhle kazit ceskou kuchyn nemuzu. A mrazený smørdej jsem zkousela, jde to, ale mají jenom slaný, coz by mozná zrovna k tem párkum nevadilo, ale na strudl nepouzitelné. A nejvíc me stve, ze je k mání jenom obcas. Nevím zda je to sezónní zbozí podle nejakého záhadného dánského svátku, ale zrovna ted jsem ho uz pár týdnu nevidela (chtela jsem upéct slané pecivo). Oni vubec ve Svédsku mají jiné receptury na polotovary. Treba nakládaná zelí chutná úplne jinak.
.jpg)
To jsou zase "zdravůtky"

teda dalsi kaloricke bomby no jeste , ze k smrti nerada varim... jinak uz bych s Vasimi receptiky opravdu mohal mit prezdivku Misa Kulicka

Mám chut na ty knedlíky

r1911: Včera jsem dělala ty zapečené brambory Sice napůl po paměti, protože jsem si to nevytiskla, ale i tak - povedly se. A fakt šikovnej recept na všední den, když člověk nemůže dvě hodiny tancovat kolem plotny
mňam mňam čím dál lepší receptíky

v neděli vyzkouším ty knedlíky

takový dobroty no vše z toho miluji,a vařím to ale ty párečky to je nápad k večeří,je to dobrý nápad ty recepty mohlo by se pokračovat

Opět vynikající

Linda: recepty jsou již sepsané, tak snad si mezi nimi aspoň něco vybereš, případně se musíš nechat inspirovat někým jiným
tyrkys: Vím, že se o tom vedou dlouhé debaty, nám se osvědčilo je uvařit předem, příště možná vyzkoušíme jiného výrobce a nebudeme předvářet.