Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Taky máte pocit, že jsou současné potraviny z umělé hmoty?

Taky máte pocit, že jsou současné potraviny z umělé hmoty?

Moje tchyně bývala před nějakými dvaceti pětadvaceti lety velice zdatná rodinná nákupčí. Měla perfektně zmapované všechny možné obchody a krámky po celé Praze a několikrát do týdne se vydávala na své zásobovací mise. Pro maso na Pavlák, pro zeleninu na Tylák, pivo zásadně jen z Gastronomu a pečivo z pekárny na Proseku. Tehdy jsem její počínání sledovala tak trochu s despektem a její nákupní bláznovství mi připadalo až směšné.

Co bych dnes dala za to, kdybych měla tu samou možnost jako ona tehdy. Neboť ať bylo její šílenství humorné, či ne, úlovky, které posléze nosila domů, stály vždycky za to. Maso bylo krásně libové, zelenina jako malovaná a navíc skutečně chutnala tak, jak člověk od daného druhu očekával.

Dnes je to úplně jinak. Regály všech možných obchodů se pod širokou nabídkou jen prohýbají a můžeme si koupit v podstatě kdykoli cokoli, avšak alespoň já z toho moc velkou radost nemám. Mnohem radši bych si rajče dopřála jen v létě, kdy je jeho sezóna, protože bych věděla, že bude chutnat jako rajče. Ta současná, která se dají nakoupit, mají totiž do poctivé rajčatové chuti hodně daleko. Když je člověk jí, žvýká v podstatě jen jakousi nevýraznou hmotu, která se barvou, tvarem a konzistencí jako rajče tváří.

A tak je to téměř se vším. Obchody jsou plné, výběr široký, útok na naše peněženky velký. A mnoho potravin – a nejen ovoce a zeleniny – je na tom s chutí poměrně na štíru. Když už člověk objeví něco, co mu chutná, může se téměř stoprocentně spolehnout, že dříve či později se výrobce vytasí s nějakou inovací, která z vaší oblíbené lahůdky udělá jen další ušlý kousek, po kterém už ani neštěknete.

A tak mi začíná být docela líto, že už dneska neplatí „zelenina z Tyláku a maso z Pavláku“.  Všechno, co potřebuji, nakoupím v podstatě v jednom obchodě a je úplně jedno, ve kterém. Všude je to stejné, sterilní, rychlené, bez barvy, bez chuti, bez zápachu.

Jaké jsou vaše zkušenosti se současným nakupováním a hlavně s chutí ovoce a zeleniny či dalších výrobků? Jste spokojeni? Máte nějaké své osvědčené krámky a tržnice, kde seženete zaručeně kvalitní a poctivé potraviny?

Meryl


26.7.2012   Rubrika: Náš domov   |   Komentářů 66   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Taky máte pocit, že jsou současné potraviny z umělé hmoty?

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60 | 61-66
sharon
sharon - 26.7.2012 13:18

PEGG: 11:27..........však slepičky kvokaly že se jim po tom stýská....smajlik - 68

 
orinka
orinka - 26.7.2012 13:18

Viv :o): níž píšu, že sušený kvásek (s návodem) dostaneš koupit, ptej se v prodenách Zdravá výživa a tak.

 
Viv :o)
Viv :o) - 26.7.2012 13:14

Jo a ovoce a zeleninu kupuju jen kdyz mi voni. Jak nevoni, neberu. Coz byva pak nekdy problem, protoze si domu nenesu skoro nic, takze davam za vdek trhum...

 
Viv :o)
Viv :o) - 26.7.2012 13:13

Nojo... kvuli zdravi (autoimunitni porucha) jsem se dopracovala k tomu, ze si pecu chleba i rohliky sama, kupuju hotove co nejmin, proste to na tom zdravi hned poznam. O barvivech, eckach, nahrazkach ani nemluvim, nektere potraviny proste nekupuji vubec, abych eliminovala prijem techto "neskodnych" veci...

Co se tyce chleba, pecu ho v troube, dortove forme, nepouzivam smes. Ale testo je z kvasnic, kvasek nemam... smajlik - 26

 
PEGG
PEGG - 26.7.2012 12:56

Bellana - 26.7.2012 12:10 smajlik - 47

 
Angua
Angua - 26.7.2012 12:50

Sezónní zelenina chutná, vypadá a voní dobře. A když holt nutně potřebuju rajčata v prosinci, tak se nemůžu divit, že jsou hnusný.

 
Bellana
Bellana - 26.7.2012 12:10

annie: Já u nakupování nechci přemýšlet a číst. Ostatně často zapomínám brýle. smajlik - 2 Já chci mít jistotu, že když bez přemýšlení sáhnu do regálu, dostanu to, co očekávám a v kvalitě, kterou očekávám. Tedy ovoce zralé, zeleninu rovněž, jogurty a sýry neprošlé, vše zdravotně nezávadné. Jistě, když mi bude záležet na tom, že v tom nesmí být nějaký kokrétní konzervant nebo přídavek, tak se musím podívat, to je můj džob. Jenže teď musím každou věc desetkrát obrátit v ruce a prohlédnout si ji, jestli není zkažená. Prostě si nepřipadám jako zákazník, ale jako obtížný a otravný zdroj peněz, kterého se snaží oblafnout.

 
dadka
dadka - 26.7.2012 12:02

Když koupímčerstvé jahody nebo rajčata v zimě, ani nepoznám podle chuti, co jím. V létě,když je naše sklizeň, je chuť dobrá.
Kupuju čerstvé maso, manžel jezdí do soukromé pekárny pro chleba, který nám chutná.Vím,že třeba v Globusu je dobrá hovězí šunka a ostravské klobásy.V Makru zase dietní párky a u nás v obchodě dalamánky.
Jinak si nestěžuju.
Abych lítala po městě a kupovala každou věc extra, na to nemám čas ani chuť.

 
dadka
dadka - 26.7.2012 11:58

Když koupímčerstvé jahody nebo rajčata v zimě, ani nepoznám podle chuti, co jím. V létě,když je naše sklizeň, je chuť dobrá.
Kupuju čerstvé maso, manžel jezdí do soukromé pekárny pro chleba, který nám chutná.
Jinak si nestěžuju.
Abych lítala po městě a kupovala každou věc extra, na to nemám čas ani chuť.

 
orinka
orinka - 26.7.2012 11:51

1234-5: vidíš - a to je dobrý nápad! Za pochybné zboží pochybné platidlo, a je to fifty fifty.smajlik - 27

 
1234-5
1234-5 - 26.7.2012 11:46

kdoví co by řekli kdyby jsme začali platit taky "náhražkama" - tváří se to jako prachy, ale prachy to nejsou - - když to někdo uděla, tak je hned poprask ...smajlik - 36smajlik - 36smajlik - 35

 
catcat
catcat - 26.7.2012 11:34

Maso kupuji u řezníka, zeleninu na trhu, ale schází mi dobrý pekař, naše velká pekárna se dost pohoršila. Kupuji sice pořád jejich klasický chleba, ale je vidět, že přešli k systému nedopečení, aby byl chleba krásně měkký. To sice je, ale není to ono... V supermarketech nakupuju hrozně nerada, takže si na umělohmotnost potravin nestěžuji...

 
PEGG
PEGG - 26.7.2012 11:27

sharon - 26.7.2012 10:37
orinka - 26.7.2012 11:02
smajlik - 68 vy potvorysmajlik - 68 Já už mám tu éru mražení za sebou, taky jsem dávala mrazit všechno možné, včetně pečiva (to mě teda nepřesvědčilo) ale teď jsem ve stádiu, že koupím raději čerstvé. Já mám totiž úchylku na maso, jak vidím hezké maso,tak mám nutkání ho koupit, ale tím, že ho nemám kam dát, tak ho prostě koupit nemůžu. Já vždycky narvala mražák a pak se mi stalo, že jsem musela něco dát slepičkám, protože to tam bylo už tak dlouho, že jsem si to netroufla zpracovat.smajlik - 72

 
annie
annie - 26.7.2012 11:24

Dobrá jsou taky videa od pana Vaňka z Pražského kulinářského institutu "Peklo na talíři". Když rozebíral jakýsi norský nebo jaký salát, tak jsem nemohla...
Člověk musí u toho nakupování trochu přemýšlet a číst.

 
Monik
Monik - 26.7.2012 11:24

Jinak Meryl, se clankem souhlasim. Obchody plne, ale nekvalitnich "potravin" a nejen potravin smajlik - 66
My ted hledame nove bydleni, chceme velkou zahradu a budem prevaznou vetsinu veci sami pestovat.

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60 | 61-66
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77179.
    Archiv anket.