Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Taky máte pocit, že jsou současné potraviny z umělé hmoty?

Taky máte pocit, že jsou současné potraviny z umělé hmoty?

Moje tchyně bývala před nějakými dvaceti pětadvaceti lety velice zdatná rodinná nákupčí. Měla perfektně zmapované všechny možné obchody a krámky po celé Praze a několikrát do týdne se vydávala na své zásobovací mise. Pro maso na Pavlák, pro zeleninu na Tylák, pivo zásadně jen z Gastronomu a pečivo z pekárny na Proseku. Tehdy jsem její počínání sledovala tak trochu s despektem a její nákupní bláznovství mi připadalo až směšné.

Co bych dnes dala za to, kdybych měla tu samou možnost jako ona tehdy. Neboť ať bylo její šílenství humorné, či ne, úlovky, které posléze nosila domů, stály vždycky za to. Maso bylo krásně libové, zelenina jako malovaná a navíc skutečně chutnala tak, jak člověk od daného druhu očekával.

Dnes je to úplně jinak. Regály všech možných obchodů se pod širokou nabídkou jen prohýbají a můžeme si koupit v podstatě kdykoli cokoli, avšak alespoň já z toho moc velkou radost nemám. Mnohem radši bych si rajče dopřála jen v létě, kdy je jeho sezóna, protože bych věděla, že bude chutnat jako rajče. Ta současná, která se dají nakoupit, mají totiž do poctivé rajčatové chuti hodně daleko. Když je člověk jí, žvýká v podstatě jen jakousi nevýraznou hmotu, která se barvou, tvarem a konzistencí jako rajče tváří.

A tak je to téměř se vším. Obchody jsou plné, výběr široký, útok na naše peněženky velký. A mnoho potravin – a nejen ovoce a zeleniny – je na tom s chutí poměrně na štíru. Když už člověk objeví něco, co mu chutná, může se téměř stoprocentně spolehnout, že dříve či později se výrobce vytasí s nějakou inovací, která z vaší oblíbené lahůdky udělá jen další ušlý kousek, po kterém už ani neštěknete.

A tak mi začíná být docela líto, že už dneska neplatí „zelenina z Tyláku a maso z Pavláku“.  Všechno, co potřebuji, nakoupím v podstatě v jednom obchodě a je úplně jedno, ve kterém. Všude je to stejné, sterilní, rychlené, bez barvy, bez chuti, bez zápachu.

Jaké jsou vaše zkušenosti se současným nakupováním a hlavně s chutí ovoce a zeleniny či dalších výrobků? Jste spokojeni? Máte nějaké své osvědčené krámky a tržnice, kde seženete zaručeně kvalitní a poctivé potraviny?

Meryl


26.7.2012   Rubrika: Náš domov   |   Komentářů 66   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Taky máte pocit, že jsou současné potraviny z umělé hmoty?

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60 | 61-66
Monik
Monik - 26.7.2012 11:21

Světlonoska: prosim te, jak delas ten chleba v remosce?

 
orinka
orinka - 26.7.2012 11:02

sharon: je ještě mladá, ona na to časem přijdesmajlik - 64smajlik - 14

 
sharon
sharon - 26.7.2012 10:37

orinka: za dobrotu na žebrotu...smajlik - 68

 
PEGG
PEGG - 26.7.2012 10:22

orinka - 26.7.2012 10:09 - ale já ti to neberu, když vám to vyhovuje, proč ne. smajlik - 61Jenže mě se prostě chleba nevejde do mrazáku a velký kvůli tomu kupovat nebudu, jsem ráda, že jsem se ho zbavila. Byl pořád plný, ale naprosto neúčelně. Te´d už mrazím jen ovoce, houby a maso v omezeném množství,abych měla pro nenadálou návštěvu, jinak si raději koupím čerstvé.

 
orinka
orinka - 26.7.2012 10:09

PEGG: víš, ale to mražení má přece jen velkou výhodu: chleba nikdy nedojde. A kdybych měla pořád jezdit nakupovat čerstvý chleba, tak na to bych se mohla vybodnout. Udělám prostě naráz velký nákup chleba, baget, loupáků i jiných výrobků, co máme rádi, a mám na 14 dní pokoj.smajlik - 58

 
Nika1
Nika1 - 26.7.2012 10:09

PEGG: Máš pravdu, dřív tu byly přísné normy, takže to bylo kvalitnější.

 
PEGG
PEGG - 26.7.2012 9:59

orinka - 26.7.2012 9:43 - tajněsmajlik - 68 to nevím kam bych ho musela dát, aby na něj nepřišli. Nehledě na to, že se na takové manévry můžu vyprdnout. A v podstatě souhlasím s Johanka74 - 26.7.2012 9:45 - pekaři by se měli snažit upéct kvalitní chleba, za který by se nemuseli stydětsmajlik - 61

 
Světlonoska
Světlonoska - 26.7.2012 9:51

Johanka74: smajlik - 56smajlik - 40smajlik - 58smajlik - 61

 
Johanka74
Johanka74 - 26.7.2012 9:45

Světlonoska: smajlik - 64 nemám remosku ani pekárnu na chleba a ani čas, Doma trávím asi tak 3hodiny denně a z toho jsem ještě 1,5hodiny se psama venku. Fakt není čas péct chleba smajlik - 66 Pekaři jsou od toho,aby uměli upéct chleba a já jsem tu od toho, abych ten dobrej chleba snědla a ne abych se mořila s vařením a pečením,když to neumím a nebaví me to smajlik - 76smajlik - 68

 
orinka
orinka - 26.7.2012 9:43

PEGG: to vyndáš tajně a poznají prt. Krajíčky si můžeš nabalit po porcích, řekni že to tak dělají všichni koho znáš a je to. Mrazit se dají rohlíky, zákusky, všecko!! Necháš zvolna rozmrazit (večer vyndáš na ráno) a nikdo to neuhodne.

 
PEGG
PEGG - 26.7.2012 9:38

orinka - 26.7.2012 9:25 - mrazák mám jen malý a tak se toho opravdu moc nevejde. Nehledě na to, že vyndat před rodinou chleba z mrazáku, tak se osypou,smajlik - 55 to se na ně můžu vykašlat, ještě poslouchat kecy.

 
sharon
sharon - 26.7.2012 9:31

orinka: taky dávám do mrazáku, po vytažení je jak čerstvý..........smajlik - 47

 
orinka
orinka - 26.7.2012 9:25

PEGG: jestli se se sestrou vídáš, tak ji požádej, ať ti pár bochníků chleba koupí, mají i pokrájené, dej do mrazáku a máš vystaráno.

 
orinka
orinka - 26.7.2012 9:23

Johanka74: prostě jinak voní a má jinou konzistenci, soukromé pekárny snad z něho pečou a u toho Globusu to tam zdůrazňují v reklamě. Musíš se zeptat, jestli je kváskový, měli by vědět, co prodávají. Není drahý, ale je správně vykynutý, ne vyhnaný kvasnicemi. Ve Zdravé výživě se dostane sušený kvásek koupit, já ho zkoušela doma vyrábět z žitné mouky dle receptu a nevedlo se mi to.smajlik - 55

 
Florencie
Florencie - 26.7.2012 9:18

A proto maso jedině z naší maloměstské masny a zeleninu si pěstuji vlastní. Před pár lety bych si klepala na čelo, kdyby mi někdo řekl, že budu mít na zahradě záhonky..a hele, jsem za to ráda smajlik - 2

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60 | 61-66
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77178.
    Archiv anket.