Papiňák. Bojíte se ho, nebo na něj nedáte dopustit?
Před mnoha lety se paní Helena rozhodla, že půjde s dobou a obohatí své kuchyňské vybavení o tlakový hrnec – „papiňák“. Kolegyně v práci naň po každém víkendu pěly chválu a blaženě se usmívaly nad ušetřeným časem a masem měkoučkým jako dort.
A tak i paní Helena prožívala jedno krásné sobotní dopoledne svou papiňákovou premiéru. Zabalila ptáčky, osmahla cibulku, zadělala poctivý omáčkový základ, podlila, uzavřela hrnec a uspokojeně odcházela plnit další domácí povinnosti. U sporáku zůstal sedět věrný kuchtík, který si lebedil v čichání kuchyňských dobrot. Boxer Kim.
Po nějaké chvíli se z kuchyně začalo ozývat ohlušující syčení, jež připomínalo vypouštění nadbytečné páry z lokomotivy. Helena se rozeběhla na místo činu a ve dveřích zůstala stát. Hrnec syčel jako o život a vypadal, že každou chvíli vybouchne. Asi musím trochu ztlumit oheň, usoudila bystře. Hned jí však blesklo hlavou, jak to udělá, protože přiblížit se k tomu ďábelskému přístroji nějak neměla odvahu.
Nakonec to vyřešila šalamounsky. Svezla se na všechny čtyři a pomalým plížením vpřed se blížila ke sporáku. Uprostřed místnosti se minula s Kimem, který se rovněž plížil, ovšem směrem opačným... Společné měli oba jen jedno – dokonale vytřeštěné oči.
Historek na téma „Mé seznamování s papiňákem“ jsem slyšela nespočet. Tahle mne však pobavila ze všech nejvíc. Já sama jsem při prvním „tlakovém“ pokusu uvařila k obědu místo lahodného hovězího uhelné krátery. První neúspěch mě ale nemohl odradit.
Dnes si vaření bez tlakového hrnce neumím představit. Musím uznat, že pan Denis Papin byl opravdu pašák. Vynalezl toho samozřejmě mnohem více – třeba odstředivé čerpadlo nebo nízkotlaký parní stroj – podle mne je však jeho hrnec to nejdůležitější a nejcennější, co mohl ženám na celém světě přinést.
Vaření v takovém hrnci je totiž paráda. Ušetříte čas, energii, chuťově je jídlo vždy výborné. A jak je to možné? Princip vaření v Papinově hrnci spočívá v tom, že se vaří za mnohem vyššího tlaku, než je ten běžný atmosférický. Uvnitř hrnce se tudíž zvýší teplota na 120 až 130 stupňů Celsia, a doba vaření jídla se tím podstatně zkrátí. Odpadá zdlouhavé stání u plotny, podlévání a míchání... hlavně třeba právě u hovězího masa je takový hrnec služebník k nezaplacení.
V současné době si můžete vybrat z více druhů tlakových hrnců. Jsou opatřeny různými pojistkami – proti otevření pod tlakem, tepelnou pojistkou a dalšími. Vyrobeny jsou z kvalitní ušlechtilé oceli, mívají až trojvrstvé sendvičové dno. To zabrání připálení pokrmu, když v tlakovém hrnci nelze v době varu jídlo promíchat.
Některé hrnce mají dokonce dva rozdílné tlaky – můžete si zvolit tlak pro vaření zeleniny, při němž zůstanou zachovány vitaminy, jiný tlak je zase potřeba k vaření masa. Skvělým pomocníkem je také elektronický časovač.
Nezapomeňte vždy pečlivě prostudovat návod k použití. Některé hrnce totiž nejsou vhodné pro všechny typy varných desek.
Teď právě uvažuji o koupi nového papiňáku. Ten, který jsem obdržela před pětadvaceti lety jako svatební dar, už má, chudák, odslouženo. Už se těším na seznamování se svým novým kuchyňským kámošem.
Co vy? Také nedáte dopustit na starý dobrý papiňák? A co nějaká veselá historka z dob začátků? Pochlubíte se?
30.10.2012 Rubrika: Život a vztahy | Komentářů 65 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Papiňák. Bojíte se ho, nebo na něj nedáte dopustit?
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Nedám na něj dopustit a žádnou katastrofu jsem s ním nikdy nezažila. Jen jednou jsem prolomila to tvrzení, že se v papiňáku nic nepřipálí. Zapomenete-li papiňák na sporáku, až vysyčí ventilem veškerá voda, pak se jídlo připálí i v něm
Linda: tak v tom případě by byl opravdu zbytečný, děláváš minutky a na ty ho nepotřebuješ.
Jarča*: já možná ještě za mín než půlku
papiňák byl můj nejlepší pomocník dokud jsem neobjevila pomalý hrnec, ale takový zabíjačkový guláš si bez něj nedovedu představit nebo hovězí na rajskou
Papiňák používám už asi 40 let. 2 litrový na chatě ať netrčím dlouho u vaření a raději můžeme do přírody. Doma běžně 4 litrový. Jasně že v něm nevařím všechno, ale usnadní délku vaření hlavně u masa. Co se týká chutí, přece záleží na nás, jak jídlo ochutíme. Když chci zkusit tvrdost masa, tak papiňák odstavím z plamínku, odpustím páru, zkusím maso a pokud ještě potřebuje vařit, znovu zavřu a vrátím na určitou dobu na plamen. Máme i 6 litrový, ale přiznám se, že ten používáme nejčastěji na vaření uzeného kolene. Takže moje rada, nebojte se papiňáku ! Jakmile na vás začne syčet, přiškrťte mu teplotu, on vaří i když nesyčí a jen popšoukává. Já si natahuji budíček a klidně jdu dělat jinou práci. Ale mám i jednu špatnou zkušenost. Ze zavřeného papiňáku mně při vaření vytekla polovina šťávy na sporák. Holt zradilo mne těsnění, dostal nové a slouží dál v pohodě.
Aja: našla jsem si ho na netu, a fakt vypadá dobře - asi napíšu Ježíškovi
Preferuju Clipso! Právě ten, co je větším obrázku
Starý model, taková ta opravdu první klasika s dlouhým ramenem na poklici se přestěhoval na chatu. Pokud tenhle papiňák srazí čas vaření na polovinu, tak Clipso na čtvrtinu
PEGG: já všechno vařím poloviční dobu, než bych to vařila normálně, a celkem to vychází.
ajjana: proč ne, když tě to baví, já jsem zase ráda, když je to hotové co nejrychleji
Ráda bych se ho nebála,ale jaksi to nejde,mám z něj vyloženě hrůzu zděděnou po mamce,ta ho prodala krátce po zakoupení,neb navíc jako zdravotní sestra věděla,co dokáže způsobit
raději pomalím,můjrychlí v papináku
Jarča*: každý máme jiné chutě...já rozdíl poznám a opravdu mi to nechutná..provařím jak tady někdo dole píše majlant,ale holt musím mít jídlo vymazlený..jo je to zdlouhavé,pracnější,ale mě to baví..
Děvčata, tak poraďte, jak dlouho co vaříte, já to nedokážu odhadnout a tak se mi stalo, že jsem vyrobila ze španěláků vylítaný ptáky, totál rozvařené
ajjana: já ti nevím, ale já to nepoznám, jestli je guláš z papiňáku nebo ne - samozřejmě udělám poctivý základ, chvíli míchám, a až potom přileju vodu a nechám v papiňáku maso změknout. A ještě mi ho nikdo nepohaněl, spíš naopak
papiňák používám, než kolikrát vařit nějakou flákotu půl dne, to raději v papiňáku zlomek té doby.Taky si v něm předvařuji fazulu na polívku a pak ji dodělám v normálním kastrolu. Je to dobrý pomocník. Ještě jsem s ním problémy neměla.
dcera když se stěhovala nechávala papinák na posledním místě ....říkala jsem jí,že bez něj provaří majlant a vůbec nemluvě o rychlosti a chuti,dnes mi blahořečímám dva a jsou ti nejlepší pomocníci