Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Papiňák. Bojíte se ho, nebo na něj nedáte dopustit?

Papiňák. Bojíte se ho, nebo na něj nedáte dopustit?

Před mnoha lety se paní Helena rozhodla, že půjde s dobou a obohatí své kuchyňské vybavení o tlakový hrnec – „papiňák“. Kolegyně v práci naň po každém víkendu pěly chválu a blaženě se usmívaly nad ušetřeným časem a masem měkoučkým jako dort.

A tak i paní Helena prožívala jedno krásné sobotní dopoledne svou papiňákovou premiéru. Zabalila ptáčky, osmahla cibulku, zadělala poctivý omáčkový základ, podlila, uzavřela hrnec a uspokojeně odcházela plnit další domácí povinnosti. U sporáku zůstal sedět věrný kuchtík, který si lebedil v čichání kuchyňských dobrot. Boxer Kim.

Po nějaké chvíli se z kuchyně začalo ozývat ohlušující syčení, jež připomínalo vypouštění nadbytečné páry z lokomotivy. Helena se rozeběhla na místo činu a ve dveřích zůstala stát. Hrnec syčel jako o život a vypadal, že každou chvíli vybouchne. Asi musím trochu ztlumit oheň, usoudila bystře. Hned jí však blesklo hlavou, jak to udělá, protože přiblížit se k tomu ďábelskému přístroji nějak neměla odvahu.

papinNakonec to vyřešila šalamounsky. Svezla se na všechny čtyři a pomalým plížením vpřed se blížila ke sporáku. Uprostřed místnosti se minula s Kimem, který se rovněž plížil, ovšem směrem opačným... Společné měli oba jen jedno – dokonale vytřeštěné oči.

Historek na téma „Mé seznamování s papiňákem“ jsem slyšela nespočet. Tahle mne však pobavila ze všech nejvíc. Já sama jsem při prvním „tlakovém“ pokusu uvařila k obědu místo lahodného hovězího uhelné krátery. První neúspěch mě ale nemohl odradit.

Dnes si vaření bez tlakového hrnce neumím představit. Musím uznat, že pan Denis Papin byl opravdu pašák. Vynalezl toho samozřejmě mnohem více – třeba odstředivé čerpadlo nebo nízkotlaký parní stroj – podle mne je však jeho hrnec to nejdůležitější a nejcennější, co mohl ženám na celém světě přinést.

Vaření v takovém hrnci je totiž paráda. Ušetříte čas, energii, chuťově je jídlo vždy výborné. A jak je to možné? Princip vaření v Papinově hrnci spočívá v tom, že se vaří za mnohem vyššího tlaku, než je ten běžný atmosférický. Uvnitř hrnce se tudíž zvýší teplota na 120 až 130 stupňů Celsia, a doba vaření jídla se tím podstatně zkrátí. Odpadá zdlouhavé stání u plotny, podlévání a míchání... hlavně třeba právě u hovězího masa je takový hrnec služebník k nezaplacení.

V současné době si můžete vybrat z více druhů tlakových hrnců. Jsou opatřeny různými pojistkami – proti otevření pod tlakem,papin tepelnou pojistkou a dalšími. Vyrobeny jsou z kvalitní ušlechtilé oceli, mívají až trojvrstvé sendvičové dno. To zabrání připálení pokrmu, když v tlakovém hrnci nelze v době varu jídlo promíchat.

Některé hrnce mají dokonce dva rozdílné tlaky – můžete si zvolit tlak pro vaření zeleniny, při němž zůstanou zachovány vitaminy, jiný tlak je zase potřeba k vaření masa. Skvělým pomocníkem je také elektronický časovač.

Nezapomeňte vždy pečlivě prostudovat návod k použití. Některé hrnce totiž nejsou vhodné pro všechny typy varných desek.

Teď právě uvažuji o koupi nového papiňáku. Ten, který jsem obdržela před pětadvaceti lety jako svatební dar, už má, chudák, odslouženo. Už se těším na seznamování se svým novým kuchyňským kámošem.

Co vy? Také nedáte dopustit na starý dobrý papiňák? A co nějaká veselá historka z dob začátků? Pochlubíte se?

Meryl


30.10.2012   Rubrika: Život a vztahy   |   Komentářů 65   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Papiňák. Bojíte se ho, nebo na něj nedáte dopustit?

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60 | 61-69
matysek
matysek - 30.10.2012 8:58

Křeček: ještě že tě holky neposlechly smajlik - 68 jsem za něj fakt ráda. Navíc jak má 2 hrnce a k tomu ještě skleněnou poklici, tak ho využívám i dá normální vaření.

 
Linda
Linda - 30.10.2012 8:39

orinka: danove polevky nevedou ...za 19 let jsem varila slepici jednou a to protoze jsem ji dostala. Maso na ptacky je zazrak sehnat, takze ty jsou tak 2x do roka, obcas opravdu vyjimecne delam hovezi gulas a ten dam na minimalni teplotu a za 2 hodky je hotovy. A jinak delam rychlovky maso na prouzky do voku a nebo vsechno smicham a hodim do trouby, hodne varim z mleteho (to je oproti normalnimu masu za tretinove ceny). A na testoviny nebo ryzi ho nepotrebuji...fakt nevim co bych s nim delala smajlik - 26

 
orinka
orinka - 30.10.2012 8:31

Linda: ani hovězí vývar neděláš? Nevaříš slepici? Na rýži nebo brambory se samozřejmě nevyplatí, ale na polévky z masa, co dlouho trvá, jo. Roštěnky, ptáčky, dušené maso - je z papiňáku měkké raz dva. Mezi vařením jednou zkontroluju, obrátím aby se mi nepřipeklo ke dnu (mám ty předpotopní hrnce), dochutím jak je třeba, zavřu a dodělám. Než se mi udělá rýže, mám hotové maso se šťávou.

 
jita;-)
jita;-) - 30.10.2012 8:23

Bez papiňáku pomalu neuvařímsmajlik - 58.
Mám dvě víka a pod nimi střídám tři různě velké hrnce. Vařím v nich všechno: brambory, polévky, maso, lečo...
Mám papiňák bez otáčejícího se ventilu, jen nahoře vylézají barevné proužky podle tlaku, takže nesyčí a je tichý. Syčení mi taky vadí.

U pomalého hrnce mi nikdo nevysvětlil, jak to, že se tím dlouhým vařením nezničí vitamíny a naopak zničí bakterie a podsmajlik - 26.

 
Křeček
Křeček - 30.10.2012 8:23

matysek: smajlik - 34 jo, pamatuju si, když jsme řešily, co se koupí, tak jsme byla snad jediná, kdo byl proti papiňáku, protože mě by taková věc rozhdně nepotěšila smajlik - 68

 
Linda
Linda - 30.10.2012 8:16

Papinak povazuji za zbytecnost a dalsi zabirani mista v kuchyni. S mym varenim bych ho vyuzila tak 2x mozna 3x do roka na hovezi gulas a tomu jeho cena neodpovida.
Momentalne ho maji u nás v obchodaku v akci (sbirej body a nakup za 30% ceny), dokonce jakysi super na entou a znackovy tak me zkuste presvedcit ze ho vyuziju (body bych na nej i mela ) smajlik - 34.

 
orinka
orinka - 30.10.2012 8:15

Milda3: hrách je třaskavý, to je známá věcsmajlik - 14 - to se ale divím, že to jako hospodyně nevěděla, že to nesmí narvat až nahoru, navíc hrachem, který bobtná. Luštěniny v papiňáku nevařím, protože zrovna hrách strašně pění a utíká z hrnce. Ale cizrnu jo, ta je bezpečná.

 
orinka
orinka - 30.10.2012 8:12

Kadla: no vidíš, já mám ty předpotopnísmajlik - 68 - ale všechny mají pojistku, takže se zas tolik nebojím. Poznám na nich, jestli je vaření v pořádku nebo ne. Nejhorší, co se stává, je, že pára uniká vedle těsnící gumy, místo tím camprlíkem nahoře.

 
orinka
orinka - 30.10.2012 8:11

Mám 3 papiňáky. Protože když občas udělám tlačenku, v jednom bych maso na ni neuvařila. Jako poslední jsem si opatřila pěkný smaltovaný, jako široký kastrolek, a ten je idální na všelijaká dušená masa. Jen jednou mi vysyčel, ale to bouchla pojistka a nic se nestalo. Počkám, až začne syčet, stáhnu plamen a jdu si po svých. V současné mizérii, kdy se musí šetřit, je poznat, když děláte jídlo poloviční dobu.

 
matysek
matysek - 30.10.2012 8:09

papiňák mám, dostala jsem ho jako svatební dar od zdejších šťastných žensmajlik - 61 a nemůžu si ho vynachválit. Maso je za půl hodiny měkké, nevím, co bych tam musela dát, abych to měla zapnuté 3 hodiny jak psala sallie...

 
Betty
Betty - 30.10.2012 8:09

Papiňák je můj věrný pomocník už hodně let, i když jednou jsem byla netrpělivá a otevřela ho dříve, než byl odvzdušnělý, trochu blafnul a kvůli segedinu na zdech se malovalo.smajlik - 55Vařím v něm co se dá a hlavně ho hlídám, jak začne syčet, hned uberu výkon a slouží dobře. Já mám elektrický sporák a s papiňákem je spotřeba minimálně o 1/4 menší.smajlik - 5

 
Bellana
Bellana - 30.10.2012 8:03

Teď nemám kuchyň a rekonstrukce se ještě nějakou dobu potáhne. Díky papiňáku mi jedna bomba u propan-butanového vařiče vydrží tři měsíce. Takže papiňák je skoro ekologický vynález. smajlik - 2 Používám ho od svých třinácti let a nikdy mi nevybouchl. I u té maďarské kukty byla taková malá pojistka, která se prorazila, když tlak byl extrémní. To se mi za těch skoro čtyřicet let stalo jednou. Jen to udělalo svinčík v kuchyni. Pojistka byla na dobrém místě, a tak obsah hrnce nedostříkl na strop. Mám i pomalý hrnec, ale na papiňák nedám dopustit. Třeba fazole, kroupy nebo rýži ani jinak uvařit neumím.

 
Křeček
Křeček - 30.10.2012 8:01

Bojím a nesmí mi to domů smajlik - 68

 
Jarča*
Jarča* - 30.10.2012 7:58

Milda3: dobrá historkasmajlik - 47smajlik - 68

 
Milda3
Milda3 - 30.10.2012 7:56

kamarád z práce si koupil ložnicibylo to asi v roce 1985 a požádal mě abych mu ji dovezl domů,nevlastnil auto ,zatím co já ano,bylo to pár krabic které se vešli do škodovky a na zahrádku,chtěl si objednat aby mu ji sestavili ale to by musel čekat skoro měsíc,tak jsme rozhodli že ji sestavíme sami,když jsem k nim druhý den přišel tak paní udělala kafe a dala do papiňáku celý pytlík hrachu a zalila vodou skoro pod okraj,viděl jsem to tak ji říkám ať vodu vyleje a nechá ji tam maximálně do dvouch třetin nebo že ji to bouchne,no byl jsem patřičně poučen že to tak dělá stále a nic se nestalo a papiňák zavřela a postavila na sporák,mezitím jsme odešli do ložnice sestavovat skříně a jejich tři děti byly někde venku a ona zvědavá jak nám to jde přišla za námi a ještě když byla ve dveřích tak rána jako z děla a měli kuchyň nádherně vymalovanou do zelinkava a digestoř nad sporákem zničenou a seběhlo se tam půl paneláku co se děje a měli se čím bavit

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60 | 61-69
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77046.
    Archiv anket.