Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Papiňák. Bojíte se ho, nebo na něj nedáte dopustit?

Papiňák. Bojíte se ho, nebo na něj nedáte dopustit?

Před mnoha lety se paní Helena rozhodla, že půjde s dobou a obohatí své kuchyňské vybavení o tlakový hrnec – „papiňák“. Kolegyně v práci naň po každém víkendu pěly chválu a blaženě se usmívaly nad ušetřeným časem a masem měkoučkým jako dort.

A tak i paní Helena prožívala jedno krásné sobotní dopoledne svou papiňákovou premiéru. Zabalila ptáčky, osmahla cibulku, zadělala poctivý omáčkový základ, podlila, uzavřela hrnec a uspokojeně odcházela plnit další domácí povinnosti. U sporáku zůstal sedět věrný kuchtík, který si lebedil v čichání kuchyňských dobrot. Boxer Kim.

Po nějaké chvíli se z kuchyně začalo ozývat ohlušující syčení, jež připomínalo vypouštění nadbytečné páry z lokomotivy. Helena se rozeběhla na místo činu a ve dveřích zůstala stát. Hrnec syčel jako o život a vypadal, že každou chvíli vybouchne. Asi musím trochu ztlumit oheň, usoudila bystře. Hned jí však blesklo hlavou, jak to udělá, protože přiblížit se k tomu ďábelskému přístroji nějak neměla odvahu.

papinNakonec to vyřešila šalamounsky. Svezla se na všechny čtyři a pomalým plížením vpřed se blížila ke sporáku. Uprostřed místnosti se minula s Kimem, který se rovněž plížil, ovšem směrem opačným... Společné měli oba jen jedno – dokonale vytřeštěné oči.

Historek na téma „Mé seznamování s papiňákem“ jsem slyšela nespočet. Tahle mne však pobavila ze všech nejvíc. Já sama jsem při prvním „tlakovém“ pokusu uvařila k obědu místo lahodného hovězího uhelné krátery. První neúspěch mě ale nemohl odradit.

Dnes si vaření bez tlakového hrnce neumím představit. Musím uznat, že pan Denis Papin byl opravdu pašák. Vynalezl toho samozřejmě mnohem více – třeba odstředivé čerpadlo nebo nízkotlaký parní stroj – podle mne je však jeho hrnec to nejdůležitější a nejcennější, co mohl ženám na celém světě přinést.

Vaření v takovém hrnci je totiž paráda. Ušetříte čas, energii, chuťově je jídlo vždy výborné. A jak je to možné? Princip vaření v Papinově hrnci spočívá v tom, že se vaří za mnohem vyššího tlaku, než je ten běžný atmosférický. Uvnitř hrnce se tudíž zvýší teplota na 120 až 130 stupňů Celsia, a doba vaření jídla se tím podstatně zkrátí. Odpadá zdlouhavé stání u plotny, podlévání a míchání... hlavně třeba právě u hovězího masa je takový hrnec služebník k nezaplacení.

V současné době si můžete vybrat z více druhů tlakových hrnců. Jsou opatřeny různými pojistkami – proti otevření pod tlakem,papin tepelnou pojistkou a dalšími. Vyrobeny jsou z kvalitní ušlechtilé oceli, mívají až trojvrstvé sendvičové dno. To zabrání připálení pokrmu, když v tlakovém hrnci nelze v době varu jídlo promíchat.

Některé hrnce mají dokonce dva rozdílné tlaky – můžete si zvolit tlak pro vaření zeleniny, při němž zůstanou zachovány vitaminy, jiný tlak je zase potřeba k vaření masa. Skvělým pomocníkem je také elektronický časovač.

Nezapomeňte vždy pečlivě prostudovat návod k použití. Některé hrnce totiž nejsou vhodné pro všechny typy varných desek.

Teď právě uvažuji o koupi nového papiňáku. Ten, který jsem obdržela před pětadvaceti lety jako svatební dar, už má, chudák, odslouženo. Už se těším na seznamování se svým novým kuchyňským kámošem.

Co vy? Také nedáte dopustit na starý dobrý papiňák? A co nějaká veselá historka z dob začátků? Pochlubíte se?

Meryl


30.10.2012   Rubrika: Život a vztahy   |   Komentářů 65   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Papiňák. Bojíte se ho, nebo na něj nedáte dopustit?

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60 | 61-69
tornado-lou
tornado-lou - 30.10.2012 7:43

Jo, papiňáku se bojím smajlik - 72 nejspíš nesmyslně, ale jo. nicméně pracuju na tom a sem tam ho použiju. navíc mi děsně vadí to syčení.
pomalý hrnec mám, ten mě baví daleko víc. jen sem ještě nestihla vyzkoušet dost receptů, takže ho používám málo.

 
HelenaPa
HelenaPa - 30.10.2012 7:42

Já jsem měla ze začátku taky strach. Pak jsem ho musela používat v práci, tak jsem se s ním seznámila. Domů jsem si koupila pěkný kvalitní a je to můj největší kuchyňský miláček, bez kterýho bych nemohla fungovat smajlik - 43smajlik - 44

 
Kadla
Kadla - 30.10.2012 7:12

V rodině strýce mého exmanžela papiňák bouchnul.. byla zničená celá kuchyň.. ale je to už asi 20 let, dnešní hrnce už jsou možná vymakanější

 
denda04
denda04 - 30.10.2012 7:11

papińák máme,ale mám před mám respekt smajlik - 58smajlik - 67smajlik - 68
mám nádobí od Winston vaření v nich je taky rychlé smajlik - 58

 
Jarča*
Jarča* - 30.10.2012 6:54

evropka: taky taksmajlik - 68
Moje maminka si kdysi z Maďarska přivezla jeden z prvních papiňáků, měl na krabici napsáno "Kukta", tak vždycky říkala, že vaří v kuktěsmajlik - 68 Nikdy se jí s ním nic nestalo, a dnešní papiňáky mají pojistný ventil, tak si myslím, že tam je nebezpečí, že by bouchnul, úplně minimální. Já už si vaření bez něj nedovedu představit - hlavně by mi bylo líto té energie, když bych vařila všechno dvakrát déle.

 
loupák
loupák - 30.10.2012 6:37

Sice doma někde papiňák mám,ale od doby co vlastním hrnce od zeptra,ho nepotřebuju,v tom je všechno taky hotový raz dvasmajlik - 58....za ty prachy,aby nebylosmajlik - 20smajlik - 68

 
evropka
evropka - 30.10.2012 6:30

sallie: a co by jsi v papiňáku chtěla vařit tři hodiny prosím tě?smajlik - 26

 
marukralova
marukralova - 30.10.2012 6:26

ako decko som bola svedkom, ako vývar vyfučal na plafon, odvtedy sa tohto diablovho vynálezu bojím

 
evropka
evropka - 30.10.2012 5:57

papiňák?mo je láskasmajlik - 100

 
Alice.
Alice. - 30.10.2012 4:57

Kamarádce jednou papiňák vybuchnul a ve stropě měla zapíchané aluminiové ostré střepy z roztrhaného víka papiňáku. Zajímavá dekorace, ale od té doby tomuhle hrnci moc nedůvěřuju. smajlik - 68
Pomalý hrnec jsem vyzkoušela teď pákrát, ale nějak mě to moc nenadchlo. Buď jsem něco dělala špatně a nebo jsem moc zmlsaná - maso bylo rozvařené, všechno takové "blemcavé". Buď jsem nezkusila dobré recepty a nebo jsem moc velký tradicionista - guláše, stew a jiné hotovky běžně vařím, ale v normálním hrnci. smajlik - 26

 
sallie
sallie - 30.10.2012 0:50

mám pomalý hrnec a papiňák nepotřebuju... konec toho, že by mi tady něco tři hodiny syčelo a já byla uvázaná v kuchyni....

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60 | 61-69
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77179.
    Archiv anket.