Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Je přehnaně vybíravý v jídle a mě to ničí

Je přehnaně vybíravý v jídle a mě to ničí

Naši mě vychovávali tak, že člověk má sníst, co dostane, a nad jídlem se neofrňuje. Taky se s námi dětmi nikdo moc nemazal. Jakmile nám něco nejelo a ošklíbali jsme se, maminka nám talíř sebrala a až do večeře jsme měli utrum. Byla to možná drsná metoda, ale účinná.

Domnívala jsem se, že většina dospělých lidí má tu dětskou vybíravost za sebou. Z omylu mě vyvedl až můj přítel, se kterým jsem před časem začala žít. Vaření, které mě baví a nečiní mi žádné potíže, se pro mne rázem stalo černou můrou.

Jirka totiž jen tak něco nesní. Hodně kulantně a slušně by se dalo říci, že je to „velmi náročný strávník“. Ve skutečnosti je to však na zabití. Je neskutečně vybíravý, spoustu věcí by do pusy vůbec nevzal. Kolikrát vidím rudě, když něco s láskou kuchtím, on se v tom pak štítivě podloube a div neřekne „blé“.

Před týdnem mi trpělivost došla. Upekla jsem koláč dost náročný na přípravu a zpracování. Jak jsem uvedla, vařím ráda, nevadí mi to. Koláč byl vynikající, alespoň pro všechny, kteří ho později ochutnali. Ne tak pro Jiřího. Dvakrát kousnul, převalil sousto na jazyku a nakousnutý kousek odložil.

Naštvalo mě to. Beru to jako neúctu ke své práci, myslím, že kdyby se ovládl, překonal, nic by mu to neudělalo. Jenže když mi takhle „vrátí“ každé druhé jídlo, které mu nabídnu, musela bych být svatá, abych to snášela s klidem.

A tak jsem mu po posledním koláčovém extempore s klidem a důrazem sdělila, že následující týden přenechávám starost o vaření pro nás oba na něm. Že to bude on, kdo bude nakupovat, vymýšlet, vařit, zkrátka starat se o kompletní chod kuchyně. Myslela jsem si, že ho tím vytrestám a přiměju, aby se nad sebou zamyslel.

Jenže on mě úplně vykolejil. Svůj kulinářský týden si vyloženě užívá, nadšeně nakupuje a ještě nadšeněji stojí u plotny, servíruje jídlo jak v pětihvězdičkovém hotelu, dokonce se mě den předem ptá, co bych si dala dobrého, a navrhne několik variant na výběr. Nerozhází ho ani požadavek na složitější jídlo, zkrátka vůbec nic. Když si schválně poručím něco, co on nejí, ochotně mi to uvaří a pro sebe udělá něco jiného.

Na jednu stranu se tomu musím smát, na druhou mě štve, že mě tak převezl. V každém případě se však můj výchovný štulec minul účinkem. Až ten týden skončí, budu mít zase zpátky mlsného a vybíravého nesnesitelného chlapa. Ach jo. Nechcete ho někdo?

Dáša


8.7.2014   Rubrika: Partnerské problémy   |   Komentářů 72   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Je přehnaně vybíravý v jídle a mě to ničí

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60 | 61-72
Arna
Arna - 8.7.2014 9:59

A ještě bych obden dělala taky to blééé, ať vidí jak je ponižující někoho urážet. A ještě bych se mu nad tím klidně i vybl... do talíře.smajlik - 70

 
sharon
sharon - 8.7.2014 9:58

Arna: smajlik - 68smajlik - 68smajlik - 47

 
Arna
Arna - 8.7.2014 9:56

Nečetla jsem všechny příspěvky, ale můj názor je takový, že tím jídlem to začíná, postupně začne ohrnovat nos nad něčím jiným.
Ostatně, zajímalo by mě, jak ty jídla vaří on? O co jsou lepší, co do nich dává jinak že ty jeho jsou k jídlu a ty Dášiny jsou blééé.

Já bych takovýho vola nechtěla, buď se bude chovat jako slušný člověk nebo ať si táhne o dům dál. Stejně bude vychovávat děti, ty ho budou napodobovat a nakonec bude doma Dáša puťka co neumí ani vařit.
Hladových chlapů co sní všechno je dost.

 
talenka
talenka - 8.7.2014 9:50

Ale božínku, týden je strašně málo! smajlik - 80
To je tak akorát na to, aby předvedl své majstrštyky.
Pěkně bych po týdnu udělala zhodnocení, pochválila ho, dala mu řád zlaté vařečky a nechala to i nadále na něm, když se tak osvědčil.
když to zvládne dlouhodobě ( ve stereotypu, s omezenějším rozpočtem, proto, že MUSÍ a ne proto že CHCE) pořád stejně dobře, je to tvoje výhra.
Pokud to vzdá, v podstatě taky tvoje výhra.

 
sharon
sharon - 8.7.2014 9:49

magatao: smajlik - 47

 
sharon
sharon - 8.7.2014 9:48

bobulka: jak víš že se s ní rozejde když mu dáša předvede jaký to je ..to co dělá on jí ....já do toho teda až tak nevidím...smajlik - 63

 
magatao
magatao - 8.7.2014 9:46

bobulka: ono nejde o to, že něco nejí, ale taky o to, jak to předloží. Co mu brání normálně říct, promiň, já nemám rád těžké omáčky, je to moc slané, moučníky moc nemusím, radši mám tohle a tohle a velikou radost bys mi udělala, když bys uvařila třeba tohle. Ale něco rozrýpat, nechat to na stole, tvářit se znechuceně a neříct nic konkrétního - tak TO je dětské chování.

A o tom ekonomickém vaření by se taky dalo polemizovat. Z článku bohužel nevyplývá, jaký rozdíl mezi tím jeho a jejím vařením je. Ale už jen to, že klidně uvaří několik jídel, aby byli plně uspokojeni oba, moc ekonomicky nevypadá. Jasně, za týden se nic nestane, ale dělat to takhle celý život, zvlášť, když pak ještě přijdou děti, teda ekonomický není.

Souhlas ale v tom, že je většinou dobrý se toho druhýho zeptat, jestli to bude jíst, než to někdo uvaří.

 
sharon
sharon - 8.7.2014 9:46

magatao: ty poslední řádky mě taky napadly......

bobulka: pro mě teda není řešení pizza nebo restaurace.....neznám to co je v článku , u nás se jí a jedlo to co se uvaří, jak my tak děti a tak to bylo i když jsem bydlela doma....inu - stará škola.....smajlik - 26

 
Almega
Almega - 8.7.2014 9:46

Těžko říct,co za tím je....Někdy je to otázka špatné komunikace.Možná by si měli o tom popovídat,proč on nejí ty její jídla.Taky porovnat,co by stálo neustále "ometání mlsné huby" a naproti tomu obyč jídla levná,ale i ta lze udělat chutná.Někdy si někdo myslí,jak udělá něco ňamňam,jen proto,že z domova byl zvyklý na tu chuť,ovšem jiný na to nezná jiné slovo než hnusný blaf!!! Tuhle jsem ochutnala výrobek nazvaný perník: no byl to perník snad z prášku a vylepšený jablky na plátky...No nechutné i to nedobře vypadalo a hlavně dusilo! Autorce bych to nepochválila ani náhodou a víc než malý kousek by do sebe vnutil leda sebevrah...Čili: ať u nich vaří klidně oba,můžou se střídat,ale hlavně se musí domluvit po dobrém,jídlem to začne a bůhvíjaké další problémy by se mohly vyjevit...

 
Mirrka
Mirrka - 8.7.2014 9:43

Bellana: A aké dávaš 3 druhy syra do žemľovky? Nejde tam len tvaroh?

 
Bellana
Bellana - 8.7.2014 9:42

bobulka: On ale nedělá blé, jen nejí, co mu nechutná. Má rád jídlo a nejí všechno, co má na talíři. To se mu nedá vyčítat. Znám muže, který je opravdový labužník a dokáže si jídlo vychutnat. Vždycky byl velmi štíhlý. Oženil se a aby ženu neurazil a nemusel poslouchat její výčitky, jedl i to, co mu nechutná, tu tzv. českou stravu. Ztloustl a vypadá smutně. Fakt nechápu, co ženy vede k tomu, aby své muže předělávaly k obrazu svému. Třeba kamarádka veganka chce mít vegana i ze svého muže. Když je s ní, předstírá, že by si nic neveganského nedal. Když je bez ní, šťastně se nacpe masem. Ptala jsem seho, proč své ženě neřekne, že se chce stravovat po svém. Prý mu to nestojí za ty ideologické kecy, které by musel poslouchat u každého jídla.

 
sharon
sharon - 8.7.2014 9:42

bobulka: a ty máš řešení jaké ?.....

 
Mirrka
Mirrka - 8.7.2014 9:41

Bellana: presne tak smajlik - 58 ja najradšej margeritu smajlik - 57 Ale dobrú Quatro formaggi raz za čas si dám.

Žemlovku len jablkovú, také tie recepty na žemľovku s pudingom, hrozienkami, jablkami a tvarohom obchádzam. Určite je to dobré len na mňa je to moc chutí naraz a nedokážem to zjesť-prehltnúť smajlik - 26.
Ale napr. zeleninovú polievku zjem z akejkoľvek zeleniny, to mi nevadí.

Milujem zeleninový boršč (len cibuľa, rajčiny, mrkva, zelí, zemiaky, cvikla), raz mi ho mama chcela vylepšiť tak pridala mleté hovädzie, klobásu a huby. No nejedla som, to sa nedalo, nedokázala som to prehltnúť, to radšej chlieb s maslom ako toto. Pritom zjem aj mäso aj klobásu aj huby ale nie dokopy s borščom. Takže v jedle nie som vyberavá len konzervatívna smajlik - 58.

 
Bellana
Bellana - 8.7.2014 9:30

evropka: to jo, někdo nemá tučná jídla rád nebo mu je z nich špatně, ale Mirrka nepíše o tuku, jen o tom, že nechce mít v jídle více druhů sýra nebo více druhů pochutin. Třeba takové francouzské ratatouille je ze tří druhů paprik, dvou druhů lilkovitých, jen ta rajčata stačí jeden druh. smajlik - 57 Nebýt toho mého pitomého experimentu s vegetariánstvím, který odneslo moje zdraví tak, že jsem pár let měla zažívací problémy, dokud jsem se zase nevrátila k běžné stravě, tak nevím, co to je mít z jídla těžký žaludek. Někdy si skoro říkám, že je to škoda. Třeba bych pak méně jedla...

 
bobulka
bobulka - 8.7.2014 9:27

sharon: Jasně, nad každým jeho jídlem udělejte bléééé, nimrejte se v tom, dávejte okázale najevo nechuť, ať vidí. Prostě mu to všechno vrátím, ať pozná, jaký to je a jaký mi udělal bebí - to je tedy opravdu dospělý přístup. Tím dosáhnete jedině toho, že vařit přestane a patrně se s vámi i rozejde Ale na druhou stranu tím dostanete šanci si najít někoho, kdo sežere všechno, co se mu předloží, nebude brblat ani odmlouvat - ale zase třeba potom půjde do hospody a proleje tam hrdlem všechny peníze, ušetřené díky ekonomickému vaření.

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60 | 61-72
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77047.
    Archiv anket.