Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Kdy začít péct cukroví, aby se do Vánoc nezkazilo? Peču poprvé.

Kdy začít péct cukroví, aby se do Vánoc nezkazilo? Peču poprvé.

Milé ženy, jako začínající a nezkušená kuchařka si k vám jdu pro radu. Je mi 23 let a letos jsme s mým přítelem spolu začali bydlet. Čekají nás tedy první společné Vánoce, které bych chtěla připravit se vší parádou.

Mám v plánu upéct i cukroví, a to je důvod, proč vás prosím o radu. Jsem v tomto směru absolutní nováček, nemám žádné zkušenosti. U nás doma se cukroví nikdy nepeklo, dostávali jsme od babičky a když babička zemřela, tak si máma cukroví objednávala. Pamatuju si, jak mi vždycky cukroví u kamarádek chutnalo mnohem víc, než to, co jsme měli doma. Myslím to kupované. To od babičky bývalo vždycky skvělé.

Chtěla bych upéct několik druhů: vanilkové rohlíčky, klasické linecké s marmeládou, pak košíčky s krémem a další krémové cukroví, vosí hnízda, nepečené kokosové koule atd. A nějak nevím, jak mám začít a jak to zorganizovat, aby bylo cukroví na Vánoce dobré.

Ptala jsem se přítelovy maminky, která taky peče a ta mi řekla, že vždycky zadělá jeden den těsta, druhý den upeče a třetí den plní krémem, slepuje a tak. A když má všechno hotovo, udělá nakonec ty nepečené. Zní mi to logicky a připadá mi to dobře zorganizované, jen mě zarazilo, že ona to i tím krémem plní už tři týdny před Vánoci. To se mi zdá hodně brzy, ale prý se jí ten krém nikdy nezkazil.

Chtěla bych se vás proto zeptat, jak děláte cukroví vy. Pravda je, že těsně před Štědrým dnem mám v práci vždycky největší fofr, pracuju v obchodě, kde je nás málo a všichni pokrýváme i služby na ty bronzové, stříbrné a zlaté neděle. Vzít si ta to náhradní volno ale můžeme až v lednu, když je v obchodě volno. Takže časově to budu mít docela našponované, v podstatě by mi přišlo vhod, kdybych všechno cukroví kompletně udělala první týden v prosinci a měla hotovo.

Co myslíte? Zkazí se mi, nebo ne? Děláte to někdo taky takhle dopředu? Záleží mi na tom, nerada bych to pak vyhazovala.

Moc vám děkuju za vaše rady a když mi napíšete i nějaký vlastní osvědčený recept na cukroví, budu taky ráda.  

Radka


28.11.2013   Rubrika: Čtenářské příběhy   |   Komentářů 74   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,6/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Kdy začít péct cukroví, aby se do Vánoc nezkazilo? Peču poprvé.

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60 | 61-73
Linda
Linda - 28.11.2013 14:00

Kulicky z ovesnych vlocek:
125g zmeklého másla a nebo jiného tuku
250g ovesných vlocek (ja davam cele ale pokud nekomu vadi ve vyslednem produktu je mozno pouzit namlete vlocky)
50g kakaa
4 lzíce uverené vystydlé kávy (nebo jine tekutiny - kakao, smetana, v nejhorsim staci i voda)
2 lzicky mandlové nebo vanilkové essence (pokud nemame staci troska vanilkoveho cukru a o 2lzicky vice tekutiny)
200g cukru (podle me je to zbytecne sladky, ale zalezi na chuti. Mozno pouzit jakykoliv cukr, ne jenom obycejny bily. Kolegyne micha pul napul cukr s marcipanem. )
popr. strouhaný kokos, kakao. Event. pokud jste hracicky tak je mozne obalovat kulicky v rozpustene cokolade.

Vsechny ingredience smícháme dohromady a z vytvorené hmoty deláme kulicky (o prumeru asi 2cm), které muzeme obalit v kokosu, kakau a nebo taky v nicem.
Hotové kulicky se muzou hned jíst, ale doporucuji ulozit je na chladnejsí místo a pockat do druhého dne.


 
tornado-lou
tornado-lou - 28.11.2013 13:58

Linda: sem s nim:-)
Monik: jahelny kulicky podle Hanky zemanove. Poslu ti recept do vzkazu az vstanu. Pak sem videla v casaku kulicky z tahini a nejakej brusinkovej salam, musim to prozkoumat bliz, ale to ma zatim cas.
Manzel bude chtit orechovej salam, tak az si naloupe orechy tak prosim.
No a aby nebylo vsechno nepeceny, tak asi splacnu linecky. Loni sem mela nejaky uzasne dobry ze spaldove mouky. Jen kdybych vedela, kde sem ten recept vzala..... ale vykrajime uzasny tvary. Mame motorku, auto, vlacek s vagonkem, letadlo a vxsokozdvizny vozik. Typicky vanocnismajlik - 68

 
Almega
Almega - 28.11.2013 13:57

Nesmí se to přehnat:jednou jsem nachytala sousedku u popelnic,byl asi tak březen.Nesla tři velké krabice.Ptala jsem se,co vyhazuje a ona se přiznala,že je to vánoční cukroví...Prý ho napekla 13 kilo,byli 3 členná rodina.

 
anhelli
anhelli - 28.11.2013 13:53

Linda, tornado-lou:
Prosim prosim o recept na ovesne a jahelne kulicky smajlik - 61

 
Linda
Linda - 28.11.2013 13:43

tornado-lou: mam recept na nepeceny kulicky z ovesnych vlocek - mistni a velice oblibene, kdybys chtela poslu ti recept. Je to hned, je to jakz takz zdravy a navic kdyz udelas smes tak to muzou prckove sami koulitsmajlik - 58

 
tornado-lou
tornado-lou - 28.11.2013 13:33

PEGG: az v lednu:-) ale setrim silama. Zdravi zaplatpanbuh sou:-) a ten zbytek se podda.

 
Linda
Linda - 28.11.2013 12:21

Je taky jsem byvala tak naivni a nadsena smajlik - 34... prvni vanoce po svatbe jsme travili s manzelem kazdy zvlast ( ja doma u nasich a on v praci), druhe vanoce jsme jeli k nasim a tudiz jsem nepripravovala nic a az treti vanoce jsme byli spolu. Napekla jsem jak vul, navic s 18mesicnim skvrnetem za pozadim a nakonec dcera jedla linecke to co jsme nestacila namazat a hmotu na nepecene (rozmackane piskoty s maslem a troskou rumu), manzel nejedl nic, ten se cpal kupovanym marcipanem s nugatovou naplni a co jsme nesnedla ja jsme v pulce ledna odnesly kachnam. Od te doby nepecu. Upecu vanocky, deti z nich vymackaji hrozinky a na zbytku si pochutnaji, obcas upecu varku lineckeho kterou mi sezerou hned z plechu ( aklidne ten plech upecu mezi svatky) a tim koncim a travime svatky v klidu timto stylem uz 20 rokusmajlik - 34

 
Anahir
Anahir - 28.11.2013 11:41

Sdílím Tvoje nadšení prvními společnými Vánocismajlik - 75 člověku na tom tak nějak více záleží, těší se, je to přece jen poprvé, chápu Tvoje nadšení, obavy i starosti smajlik - 64 Tak nějak jsem si vzpoměla na ty naše první vánoce jak mi na tom záleželo....
Na Tvém místě bych ale napoprvíé začala něčím snadným - rohlíčky, linecké, nepečené kuličky. Příští rok už budeš zkušenější, přidáš něco krémového. Ať si toho nenahrneš na sebe moc a stihneš nasát vánoční atmosférusmajlik - 68

Rohlíčky, linecké s marmeládou, pracny - to se ti nezkazí. Zaláží na tom , jestli máš ráda tot cukroví měkké něbo křupavější. pokud měkké, musíš péct už teď, dát do krabice vyložené ubrouskem a celou krabici zabalit do sáčku a dát na balkon. Nebo já ho dávám do velké pechové dozy ( v obchodech v tomto čase bývají) a dám na horní skříňky linky.
Nepečené cukroví, by mělo být v lednici a dělala bych ho tak 2 až 1 týden před vánoci.
To, co budeš plnit máslovým krémem - upeč si korpusy (zase, máš raději křupavější nebo měkké rozleželé) a plň těsně před vánoci, uchovávej v lednici.

 
Monik
Monik - 28.11.2013 11:24

tornado-lou: Ty jooo, tak vy budete mit pod stromecek Jeziska, kdyz jsi ted v osmym? smajlik - 64

A jak delas ty jahlove kulicky, prosim?

Taky ted resim, jak to kolem Vanoc udelat. Ono vubec ze vsech stran tyhle sajrajty (bily cukr bila mouka a jine) utoci. Docela me to stve, ze maji porad lidi kolem potrebu krmit neci deti lecjakym svinstvem a jeste si mysli, jak delaji dobre smajlik - 36smajlik - 37smajlik - 37

 
Milda3
Milda3 - 28.11.2013 11:01

jo ještě jsem tam nenapsal že ty krémové náplně tam dává tak tři maximálně čtyři dny před štědrým večerem,ale většinou to vydrží dlouho a jsou dobré i na Silvestra a i déle
švagr mi po skajpu hlásil již minulý týden ,že má paní napečno,jenže vzali domů syna a včera říkal že může začít píct znovu

 
dadka
dadka - 28.11.2013 10:50

Já peču jen linecké pro vůni, jinak mi peče dcera. Je strašně šikovná, cukroví a veškeré sladké má opravdu nádherné a moc dobré.I když jsem diabetik, tak na svátky neodolám a sním marokánky. Ty jsou nejlepší. Jinak nic, i když mám ráda její pařížské tyčinky, išilské dortíčky, kokosky....prostě všechno.Ale jinak jsem začínala okolo Mikuláše a plnila jsem až od 20.prosince.

 
Milda3
Milda3 - 28.11.2013 10:47

tak paní zadělávala těsta zrovna včera a dává je do ledničky a dělá to stejným stylem jako tvojeho přítele maminka a nikdy se nic nezkazilo a to dělá už 45 let,tal se nestrachuj,nebezpečí je že se to bude tenčit ujídáním,taky se tu už párkrát stalo,že si ho dali na balkon do chladna a zloději lezci jim ho ukradli i ve vyšším patře,tak na to pozor

 
ruzenka
ruzenka - 28.11.2013 10:26

my zaciname piect skoroooo.... moja dcera s babickou uz upiekli linecke 2x a aj sa zjedli smajlik - 68 to bolo asi tak v polovici novembra smajlik - 34 samozrejme, ze neboli urcene na Vianoce smajlik - 58
Vianocne pecivo pecieme az po Mikulasi, kedze mam na neho narodky, vtedy je starost s inou oslavou smajlik - 64 dva tyzdne su u nas v pohode zvladame linecke, orechove kolieska, marcipanove srdiecka, vanilkove rozky - staci im par dni a pekne zmaknu. recept na perniky mam taky, ze sa daju jest hned, takze tiez ich robime v polovici decembra, len my ich skor rozdavame v skole uctilekam a dcerkinym kamaratkam smajlik - 60 orechovy, makovy, kakaovy zavin zvykne piect moja mama asi tak tyzden pred vianocami, alebo az po vianocnych sviatkoch.
tiez uz nepeceme vela, skor viac druhov, ale mensie mnozstva, aby bola ponuka pestra smajlik - 58. minuly rok som dokonca nasla apr kolacikov koncom januara smajlik - 68

 
Kozoroh18
Kozoroh18 - 28.11.2013 10:18

také začínám po Mikuláši, ale dnes štolu ta musí proležet

 
monja
monja - 28.11.2013 9:41

My jsme vždycky začínali po Mikuláši škvarkovým pečivem, to bylo nejtvrdší a potřebovalo nejvíc odležet smajlik - 68 no a pak každý víkend trošku, tak dvě těsta a naposled nepečený ... krémem jsem plnila tak kolem dvacátýho, měla jsem docela studený špajz, tak to šlo, linecký jsem promazávala hned ... a hlavně nejvíc se sežere cukroví v předvánočním čase, takže jsem si utajila krabičku ve stylu od každýho 5 kousků aby bylo na štědrý den co na stůl a zbytek bylo poručeno pánubohu, puboši to sežrali v mezičase ... smajlik - 68smajlik - 68smajlik - 68

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60 | 61-73
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77050.
    Archiv anket.