Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Kdy začít péct cukroví, aby se do Vánoc nezkazilo? Peču poprvé.

Kdy začít péct cukroví, aby se do Vánoc nezkazilo? Peču poprvé.

Milé ženy, jako začínající a nezkušená kuchařka si k vám jdu pro radu. Je mi 23 let a letos jsme s mým přítelem spolu začali bydlet. Čekají nás tedy první společné Vánoce, které bych chtěla připravit se vší parádou.

Mám v plánu upéct i cukroví, a to je důvod, proč vás prosím o radu. Jsem v tomto směru absolutní nováček, nemám žádné zkušenosti. U nás doma se cukroví nikdy nepeklo, dostávali jsme od babičky a když babička zemřela, tak si máma cukroví objednávala. Pamatuju si, jak mi vždycky cukroví u kamarádek chutnalo mnohem víc, než to, co jsme měli doma. Myslím to kupované. To od babičky bývalo vždycky skvělé.

Chtěla bych upéct několik druhů: vanilkové rohlíčky, klasické linecké s marmeládou, pak košíčky s krémem a další krémové cukroví, vosí hnízda, nepečené kokosové koule atd. A nějak nevím, jak mám začít a jak to zorganizovat, aby bylo cukroví na Vánoce dobré.

Ptala jsem se přítelovy maminky, která taky peče a ta mi řekla, že vždycky zadělá jeden den těsta, druhý den upeče a třetí den plní krémem, slepuje a tak. A když má všechno hotovo, udělá nakonec ty nepečené. Zní mi to logicky a připadá mi to dobře zorganizované, jen mě zarazilo, že ona to i tím krémem plní už tři týdny před Vánoci. To se mi zdá hodně brzy, ale prý se jí ten krém nikdy nezkazil.

Chtěla bych se vás proto zeptat, jak děláte cukroví vy. Pravda je, že těsně před Štědrým dnem mám v práci vždycky největší fofr, pracuju v obchodě, kde je nás málo a všichni pokrýváme i služby na ty bronzové, stříbrné a zlaté neděle. Vzít si ta to náhradní volno ale můžeme až v lednu, když je v obchodě volno. Takže časově to budu mít docela našponované, v podstatě by mi přišlo vhod, kdybych všechno cukroví kompletně udělala první týden v prosinci a měla hotovo.

Co myslíte? Zkazí se mi, nebo ne? Děláte to někdo taky takhle dopředu? Záleží mi na tom, nerada bych to pak vyhazovala.

Moc vám děkuju za vaše rady a když mi napíšete i nějaký vlastní osvědčený recept na cukroví, budu taky ráda.  

Radka


28.11.2013   Rubrika: Čtenářské příběhy   |   Komentářů 74   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,6/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Kdy začít péct cukroví, aby se do Vánoc nezkazilo? Peču poprvé.

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60 | 61-73
Křeček
Křeček - 28.11.2013 9:22

To jsou starosti smajlik - 96
peču, když mám zrovna čas
cukroví se nikdy nezkazilo

 
orinka
orinka - 28.11.2013 9:18

a po Vánocích budou všichni brečet, že potřebujou shodit 5 kg, co nabrali z toho cukroví. Já měla jedny Vánoce bez cukroví, protože jsem měla úraz. Tak jsem koupila kandované ovoce, pytlík cukroví z Plusu (tehdy ještě byl) - jak se prodávají směsi oplatkového a "lineckého" drobného, na stole to vypadalo taky dobře. Beztak má o Vánocích každý chuť spíš na kysané zelí a něco slaného. Kdo přijde, každý hned ve dveřích křičí, že nic nechce, že je přeslazený. Fakt je lepší nebláznit.

 
caira
caira - 28.11.2013 9:17

orinka: přesně tak! Ty si můj člověk smajlik - 25

 
orinka
orinka - 28.11.2013 9:13

caira: já jsem vyrůstala na klasických kuchařkách a vánoční cukroví mělo specifický způsob vyskládání na podnose - jeden druh vždycky v řadách vedle sebe, aby to hezky barevně vyniklo. Takže jde i o barevnost a výzdobu, nemusí být moc těst, ale záleží na nápaditosti. Teď se dostane koupit i všelijaké barevné zdobení.

 
evropka
evropka - 28.11.2013 9:12

úplně se chytám za hlavu když někdo začíná už v listopadu,kdo pak má na štědrý den jíst to žluklé cukroví ?smajlik - 76začínali jsme vždy po mikuláši...ale většinou si dám upéct,nejsem žádnej mistr v pečenísmajlik - 72

 
Almega
Almega - 28.11.2013 9:00

Už dva roky se u nás nic nepeče - zjistili jsme,že jsem po snědení cukroví a tak tlustí a jen tak to nejde shodit.Dokud byly děti malé,tak jsem pekla s nimi,aby to viděly a trošku pomáhaly.I tak jsem obvykle těsta koupila a doma jsem dělala jen mrkvové.Kdysi doma jsme s mámou dělali i domácí čokoládové kousky,neměli jsme ledničku,tak se to dávalo chladnout na balkón a tohle jsme snědli vždycky nejdřív,protože jsme se k čokoládě dostali tak 2x za rok maximálně.Vůbec v dětství má člověk vše tak nějak zahalené tajemstvím,když už jsem skoro stará,tak už vidím jen ty (zlo)zvyky a otravování s Vánoci....

 
PEGG
PEGG - 28.11.2013 8:58

tornado-lou - 28.11.2013 8:31 tak ty budeš mít miminko pod stromeček?smajlik - 86 Teda tři malé děti, hodně sil děvče, hlavně ať jsou všichni ti tvoji prckové zdravísmajlik - 61smajlik - 45

 
Mirrka
Mirrka - 28.11.2013 8:35

Radka ono je úplne jedno kedy začneš piecť aj tak sa vždy nájde niekto kto ti povie že je to skoro alebo neskoro. A ešte pritom narazíš na dva znepriatelené tábory MASLO vs. MARGARIN. smajlik - 68

Riadila by som sa vlastným rozumom, napr. u nás krémový zákusok jeme max 3-4 dni takže krémové plním max.1 deň vopred. Linecké a medovníčky chcem odležané tj. 10-14 dní vopred. Ostatné (vanilkové rožky, mandľových ježkov, rumové guľky, citrónové mesiačiky, medvedie labky...) chcem čerstvé takže tento rok budem piecť 21.-22.

 
tornado-lou
tornado-lou - 28.11.2013 8:31

ačkoliv letos taky hloubám jak to udělat. su v osmým měsíci a některý dny su ráda, že su ráda. takže co nestihnu, to nebude a hotovo. navíc- jednomu děcku jsou 3, druhýmu 1,5 a sní co vidí. a když sem vloni viděla co s dvouletým dítětem udělá pár, ale doslova PÁR, kousků klasického cukroví s bílou moukou a bílým cukrem, tak nemám chuť je tím krmit. nedat jim je nereálné, čili klasického cukroví bude letos opravdu málo maličko. soustředím se spíš na nějaký nepečený kuličky se sušeným ovocem, jahlový kuličky, ty nám chutnaly a tak.
cili moje oblíbený čokoládový lanýže si letos taky odpustím smajlik - 17

 
manka
manka - 28.11.2013 8:28

já to dělám tak, že vždycky ten víkend po Mikuláši v pátek zadělám těsta, v sobotu a neděli to všechno napeču a další víkend to naplním, dozdobím a uložím.

 
Pentlička
Pentlička - 28.11.2013 8:27

Peču jen šest druhů a z polovičních dávek. Nejdřív peču vanilkové rohlíčky a linecke a udělám si úly, které musí ztvrdnout. To dělám tak týden před Vánoci. Krémem plním až den před Štědrým dnem, aby mi to celé Vánoce vydrželo čerstvé. Nemám ráda rozleželé cukroví a ani z mrazáku - pak to chutná všechno stejně, jakási sladká indiferentní hmota.

 
tornado-lou
tornado-lou - 28.11.2013 8:20

no já jsem vždycky pekla pro radost, ne pro množství. takže udělat jedno těsto na tři způsoby by mě netěšilo. ani by mě nebavilo udělat jeden den všechny těsta, druhej den všechny krémy, třetí den všechno zdobení. určitě je to efektivní, ale já bych si připadala jako manufaktura. takže já vždycky během listopadu vymyslím co budu píct a pak to udělám podle toho kdy mám náladu. suchý v první půlce prosince, nepečený poslední týden před vánoci. u nás je to ještě vylepšený tím, že půl rodiny má v prosinci narozeniny, takže se do toho ještě oslavuje.

 
PEGG
PEGG - 28.11.2013 8:10

Milá Radko,
po letitých zkušenostech bych nejdřív od přítele vyzvěděla jaké cukroví má rád a jestli o něj vůbec stojí (pro mě je např. naprosto zbytečné, já ze všeho cukroví nejraději řízeksmajlik - 68) Aby ses nestresovala pečením a ve finále nezjistila, že zbytečně, to člověka opravdu nepotěší. A pokud přítel cukroví rád, tak aktivně zapojit, vykrajovat, slepovat atd... Máte společnou domácnost, tak se dělte o všechno, nedopusť, abys dělala všechno sama. Takhle to totiž začíná, holka chce ukázat, jaká je hospodyňka a najednou kouká, že je na všechno sama.smajlik - 105
A nebo se domluv s přítelovou maminkou a udělejte si pečící víkend, ve dvou se to lépe táhnesmajlik - 105smajlik - 61

 
caira
caira - 28.11.2013 7:44

orinka: smajlik - 47smajlik - 47smajlik - 47 takhle peču, co sem se vdala - linecké bílé, linecké čokoládové, linecké skořicové, a linecké čokoládovo kokosové - to je nejžádanější :-D :-D
různě vykrájet a nazdobit, a sem nejlepčí :-D

 
Kawa
Kawa - 28.11.2013 7:37

orinka: jo dá, vím, ale když...ten pocit prostě...když JÁ vím že to je jedno a to samé těsto... smajlik - 68 asi sem úchyl, ale mně to pak nedělá radost, takhle to oprcat... smajlik - 34

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60 | 61-73
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77180.
    Archiv anket.