Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

V kuchyni jsem levá jako šavle. Asi se to nikdy nenaučím.

V kuchyni jsem levá jako šavle. Asi se to nikdy nenaučím.

Berte, prosím, můj následující výlev trochu s nadhledem a rezervou. Je se z toho potřebuju vypsat a možná zjistit, že nejsem jediné střevo na světě a že i některé jiné byly v kuchyni nemehla a časem se naučily vařit jako bohyně. Já si momentálně připadám jako největší trdlo.

Je mi už dvvatřicet. Už to samo o sobě je katastrofa, že ve svém věku neumím uvařit pořádné jídlo. Jenže já to až dosud nepotřebovala. Měla jsem sice jednu vážnou známost, čtyři roky jsme spolu bydleli, ale co se jídla týká, byl dotyčný velmi nenáročný a nejraději se stravoval mimo domov nebo si objednal pizzu s dovozem. Bohatě mu stačilo, když jsem jednou, dvakrát do týdne udělala ízky nebo nějaké těstoviny (to zvládnu, na tom nic není). Po rozchodu jsem byla tři roky sama. Takže mě nic nenutilo naučit se vařit pořádná jídla.

Až teď. V létě jsme se s mým novým přítelem sestěhovali do jednoho bytu. Chodíme spolu od začátku letošního roku, rozumíme si, pomalu začínáme mluvit i o dětech, svatbě, rodině. A mě to nějak chytlo, někde jsem četla, že se tomu říká hnízdící syndrom, nebo tak nějak. Na mě to sedí dokonale. S žádným jiným chlapem jsem to takhle silně necítila, až teď. Najednou mi záleží na takových věcech jako je naleštěná domácnost, strašně mě baví to u nás udržovat, čančat, s láskou žehlím jeho košile a pomalu si představuju, jaké to bude, až budeme mít dítě.

Co mi mou vizi dokonalé hospodyňky a partnerky kazí, je moje totální levorukost v kuchyni. Přítel se mi přiznal, že ze všech možných a dnes moderních kuchyní, má úplně nejraději tu naši klasickou, českou, poctivou. Mně to na něm je sympatické, ale problém je v tom, že já tu naši českou klasiku prostě neumím uvařit. Kromě řízků, ale ty zvládne snad každý.

Snažím se, hledám recepty nejlépe i s videonávody, dělám všechno přesně podle předlohy a výsledek je pokaždé úděsný. Guláš je vycmrndlý a světlý, knedlíky zvrchu oslizlé, rajská letěla rovnou pod splachovadlo, tak dlouho jsem ji dochucovala, až se to nedalo jíst. Problém mám i s vývarem. Prosím vás, jak děláte klasický hovězí vývar? Mně z toho vyjde prostě nějaká polívka s masem, zeleninou a kapáním, ale takovou tu silnou chuť to nemá. Opravdu je nutné dávat do toho kost? Mně se ty kosti dost eklujou.

A mohla bych pokračovat dál. Buchty – nic, těsto prostě nevyknulo. Palačinky – ty docela šly, ale nebyly tenoučké, spíš to byly zarolované omelety. Štěpánská, znojemská a další omáčky – to prostě nedám. Abych to řekla kulantně, všechno mám prostě tak nějak bez barvy, bez chuti, bez zápachu.

Přítel to bere s humorem, většinu těch hrůz statečně sní a uklidňuje mě, ať s netrápím, že se to časem určitě naučím a jestli mě to moc nervuje, ať se na to vykašlu a vařím, co mě baví. Ale já to vzdát nechci. Naučila se to spousta ostatních, proč bych se to neměla naučit taky?

Proto bych se vás chtěla zeptat, řekněte mi z vlastní zkušenosti, prosím vás: Taky jste byly v kuchyni nemehla a časem jste se naučily? Jak dlouho vám to trvalo? Víte, já si představuju, jak jednoho krásného nedělního dne servíruju na oběd poctivý hovězí vývar, skvostnou svíčkovou s brusinkami a nadýchanými knedlíky a jako dezert lahodný borůvkový drobenkový koláč. Dokážu to někdy?

Veronika


8.11.2016   Rubrika: Čtenářské příběhy   |   Komentářů 78   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - V kuchyni jsem levá jako šavle. Asi se to nikdy nenaučím.

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60 | 61-74
Verera
Verera - 8.11.2016 19:08

No vida, takže můžeme říct: "Dneska budeme mít buď španělského ptáčka nebo štěpánskou" No a uvidíme, jestli se to rozvaří nebo ne. smajlik - 68

 
PEGG
PEGG - 8.11.2016 18:16

Verera - 8.11.2016 16:17 taky dělám kuře s domácími širokými nudlemi, plus nádivku. To je zrovna jídlo, které jsem přinesla já a zdomácnělo a všichni h mají rádi.smajlik - 105

 
Hanča
Hanča - 8.11.2016 17:33

kubikm: oficiálně se to jmenuje Pavlišův řízek a je to spíš z Liberecka, jako třeba u sestřenky na svatbě jsem poprvé jedla polívku s knedlíčkama i nudlema,(to je taky severočeský) to je pro mně taky děsná kombinace a skoro každý to vaří v prostřenu

 
YXH
YXH - 8.11.2016 16:17

Kadla: Jeee dekuju za vysvetleni smajlik - 47 to s tou stepanskou smajlik - 68
Ja tomu rikam ptaci hrnec, tak aspon vim, ze to ma gurmansky a lepsi nazev. U nas to vzniklo tim, ze jsem se patlala s motanim ptaku, a kazdy pak brblal, ze tohle mu v nich nechutna a toho mohlo byt vic. Takze to nandam do hrnce vcelku (vajicka, parky, okurky a vetsi kousky cibule, maso na mensi platky) no a nasi si z hrnce vylovi co chteji. Nemaji problemy s niti smajlik - 42(tatka jednou z legrace vylezl na stul, kdyz rozmotaval ptacka, protoze nite byla hodne dlouha) Prezil to bez uhony, smajlik - 68 ale mamka s nim chvili nemluvila, v te dobe jsem nechapala proc smajlik - 68 bylo mi asi 7. smajlik - 68smajlik - 68

 
Verera
Verera - 8.11.2016 16:17

PEGG: Já třeba miluju pečené kuře s těstovinami, rodinu jsme na to nenaučila, oni mě zase nepřesvědčili na brambory, tak máme kompromisní rýži, ale když zbydou těstoviny od předešlého dne....neodolám.

Moje maminka vaří z donucení, umí to,ale na jídle je vidět, že ji to netěší a nezapojuje fantazii. Tak jako tchyně se vařit nikdy nenaučím, i když dělám to samé jídlo. A tak se nesnažím o marné a raději se realizuji na poli improvizace, tam je místa dost. Stejně si děti objednají vždycky "něco dobrýho" místo konkrétního jídla, tak si nemůžou stěžovat, dobrý to je téměř vždycky, jen se pro to těžko hledá jméno smajlik - 34

 
mariena
mariena - 8.11.2016 15:29

Vařít jsem uměla,musela jsem doma vařit od dvanácti,jenže pak jsem kolem třicítky zjistila,že nestíhám.Chodili jsme s mužem oba na směny,vychovávali 4 děti a já nemínila stát celé dny u plotny.Knedlíky jsem začala kupovat,u nás dělají dobré,bramborové dodnes dělám ze sáčku.Když nemám vývar,klidně použiji masox.Palačinky neklohním,vždycky se mi přichytily,tak kupuji palačinky v prášku a přidávám do toho lívanečky s ovesnými vločkami,děti jsou spokojené dodnes.Troufám si říct,že dokážu uvařit a upéct skoro všechno,ale ráda si ulehčuji práci.Ale neuvařím škubánky,jak já je miluju a upatlám vždycky jakési lepidlo.Tak mi je vaří kamarádka,nebo syn a dcera,když přijedou na dovolenou.

 
kubikm
kubikm - 8.11.2016 15:25

Hanča: tak to prý je krkonošská specialita...jedli jsme to v Trutnově

a muž si ve Španělsku a italii dával milánskou kotletu, což je vídeňský řízek a klasické špagety

 
PEGG
PEGG - 8.11.2016 14:50

Renee - 8.11.2016 12:54 ale to není o tom, že by člověk naprosto změnil jídelníček. Ale každá rodina má zažité třeba jiné přílohy. Já teprve u tchyně jedla poprvé slepici na paprice s bramborem, my ji vždycky dělali s knedlíkem. A bez mučení říkám, že už ji s knedlíkem nedělám, s bramborem mi chutná víc. A není to jediné jídlo, které jsem převzala a naopak, některá jídla jsem zas předala já. A takovou svíčkovou, jakou dělá tchyně se nenaučím do konce života. Umím ji, ale je prostě jiná. smajlik - 105

 
Hanča
Hanča - 8.11.2016 14:29

Verera: jo u nás doma se jako příloha vařili knedlíky pro tátu a brambory pro mámu, manžel má rád knedlík,řízek,zelí, pro mně je to nepozřetelná představa, tak když náhodou je jeden den knedlo vepřo zelo a pak řízek, tak mu tu kombinaci naservíruju a je nadmíru spokojenej, já ho zase naučila jíst bramborový šišky sypaný strouhanýma jablkama, a třeba šunkaflky na jeho způsob jsou nejen rychlý, ale mnohem chutnější než zapékaný v troubě, v poslední době začínám vařit v 11 i tak mám oběd kolikrát hotový dřív než ve 12, jsou omáčky, který mám hotový za půl hodinky

 
Kaliban1
Kaliban1 - 8.11.2016 14:26

Hovězí vývar dělám tak, že jej dám na plotnu a nechám tam na nízkou teplotu klidně čtyři nebo pět hodin. Jinak jsem vaření odkoukala od mámy a babičky, dvou božských kuchařek, které z toho nedělaly vědu. "Je to jen takovej kucmoch," pravila babička a dala na stůl bábovku, jakou já bych nedokázala udělat ani kdybych se pokrájela.

 
Verera
Verera - 8.11.2016 14:25

Máme oboje, ne málem, dneska mi ruce píšou něco jiného než chci smajlik - 82

 
Verera
Verera - 8.11.2016 14:24

Ve štěpánské je, mám dojem , vajíčko natvrdo a možná nějaký salám, ale jinak hnědé omáčky mají stejný základ, jen se tam něco přihodí, koření, suroviny. Zase mají tu výhodu, že pokud to někomu chutná, může obměňovat podle fantazie nebo obsahu ledničky a má pořád nějakou změnu.

Renee: Vždycky se musíš trochu přizpůsobit, když je to oboustranné, tak proč ne, to je podstata soužití dvou osob vychovávaných v odlišných podmínkách. Začneš vařit nová jídla a může ti to chutnat, naučíš je zase na svá.

A nebo si každý dá to, co mu chutná. Třeba manžel byl zvyklý ke knedlíkům jedině měkký tvaroh a cukr moučku, já tvrdý a krystal. Tak málem oboje a děti si berou od každého půlku.

 
kubikm
kubikm - 8.11.2016 14:18

Kadla: já do guláše papriku nedávám vůbec...ale dělám ho - kolik masa, tolik cibule...a pokud potřebuje ještě zahustit, tak chlebem...

 
Kadla
Kadla - 8.11.2016 14:16

Piafka: Přesně. A štěpánská je v podstatě španělský ptáček, akorát že rozmotaný a ten vnitřek je v té omáčce...

 
Piafka
Piafka - 8.11.2016 14:13

chytrájakrádio: Tak zrovna znojemská je opravdu výborná, jak píše Linda, je to dušené zadní hovězí, do omáčky se ke konci dušení přidají znojemské okurky, přílohou bývá rýže.

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60 | 61-74
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77050.
    Archiv anket.