Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

V kuchyni jsem levá jako šavle. Asi se to nikdy nenaučím.

V kuchyni jsem levá jako šavle. Asi se to nikdy nenaučím.

Berte, prosím, můj následující výlev trochu s nadhledem a rezervou. Je se z toho potřebuju vypsat a možná zjistit, že nejsem jediné střevo na světě a že i některé jiné byly v kuchyni nemehla a časem se naučily vařit jako bohyně. Já si momentálně připadám jako největší trdlo.

Je mi už dvvatřicet. Už to samo o sobě je katastrofa, že ve svém věku neumím uvařit pořádné jídlo. Jenže já to až dosud nepotřebovala. Měla jsem sice jednu vážnou známost, čtyři roky jsme spolu bydleli, ale co se jídla týká, byl dotyčný velmi nenáročný a nejraději se stravoval mimo domov nebo si objednal pizzu s dovozem. Bohatě mu stačilo, když jsem jednou, dvakrát do týdne udělala ízky nebo nějaké těstoviny (to zvládnu, na tom nic není). Po rozchodu jsem byla tři roky sama. Takže mě nic nenutilo naučit se vařit pořádná jídla.

Až teď. V létě jsme se s mým novým přítelem sestěhovali do jednoho bytu. Chodíme spolu od začátku letošního roku, rozumíme si, pomalu začínáme mluvit i o dětech, svatbě, rodině. A mě to nějak chytlo, někde jsem četla, že se tomu říká hnízdící syndrom, nebo tak nějak. Na mě to sedí dokonale. S žádným jiným chlapem jsem to takhle silně necítila, až teď. Najednou mi záleží na takových věcech jako je naleštěná domácnost, strašně mě baví to u nás udržovat, čančat, s láskou žehlím jeho košile a pomalu si představuju, jaké to bude, až budeme mít dítě.

Co mi mou vizi dokonalé hospodyňky a partnerky kazí, je moje totální levorukost v kuchyni. Přítel se mi přiznal, že ze všech možných a dnes moderních kuchyní, má úplně nejraději tu naši klasickou, českou, poctivou. Mně to na něm je sympatické, ale problém je v tom, že já tu naši českou klasiku prostě neumím uvařit. Kromě řízků, ale ty zvládne snad každý.

Snažím se, hledám recepty nejlépe i s videonávody, dělám všechno přesně podle předlohy a výsledek je pokaždé úděsný. Guláš je vycmrndlý a světlý, knedlíky zvrchu oslizlé, rajská letěla rovnou pod splachovadlo, tak dlouho jsem ji dochucovala, až se to nedalo jíst. Problém mám i s vývarem. Prosím vás, jak děláte klasický hovězí vývar? Mně z toho vyjde prostě nějaká polívka s masem, zeleninou a kapáním, ale takovou tu silnou chuť to nemá. Opravdu je nutné dávat do toho kost? Mně se ty kosti dost eklujou.

A mohla bych pokračovat dál. Buchty – nic, těsto prostě nevyknulo. Palačinky – ty docela šly, ale nebyly tenoučké, spíš to byly zarolované omelety. Štěpánská, znojemská a další omáčky – to prostě nedám. Abych to řekla kulantně, všechno mám prostě tak nějak bez barvy, bez chuti, bez zápachu.

Přítel to bere s humorem, většinu těch hrůz statečně sní a uklidňuje mě, ať s netrápím, že se to časem určitě naučím a jestli mě to moc nervuje, ať se na to vykašlu a vařím, co mě baví. Ale já to vzdát nechci. Naučila se to spousta ostatních, proč bych se to neměla naučit taky?

Proto bych se vás chtěla zeptat, řekněte mi z vlastní zkušenosti, prosím vás: Taky jste byly v kuchyni nemehla a časem jste se naučily? Jak dlouho vám to trvalo? Víte, já si představuju, jak jednoho krásného nedělního dne servíruju na oběd poctivý hovězí vývar, skvostnou svíčkovou s brusinkami a nadýchanými knedlíky a jako dezert lahodný borůvkový drobenkový koláč. Dokážu to někdy?

Veronika


8.11.2016   Rubrika: Čtenářské příběhy   |   Komentářů 78   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - V kuchyni jsem levá jako šavle. Asi se to nikdy nenaučím.

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60 | 61-74
Hanča
Hanča - 8.11.2016 13:10

Renee: no, nevím, co je špatnýho na tom, že chceš někomu vyhovět, třeba rajskou má rád sladčí než jsem byla zvyklá, tak jsem se přizpůsobila a kupodivu i moje děti byly spokojenější, třen´ba jen z toho důvodu, že nový tatínek neměl rád luštěniny a tudíž je nemusely jíst jako dřív(jejich první tatínek je měl rád a taky jsem se je učila kvůli němu vařit, protože v mý původní rodině se nevařily), no a blbý kecy jsou spíš takový špičkování, na který já odpovídám "bacha , mám v ruce nůž", taky by to mohl brát, že mu vyhrožuji zabitím smajlik - 68

 
Renee
Renee - 8.11.2016 12:54

Hanča: A proč sis ho brala? Nedokážu si představit, že bych něco musela kvůli někomu (jak píšeš, že ses musela učit vařit jinak) a ani to, že bych žila s někým, kdo by měl na mě v čemkoliv blbé kecy smajlik - 66 Ten by letěl, že se by se ani nestačil otočit. Svatba s někým takovým by bylo to poslední, co by mě napadlo.

 
Hanča
Hanča - 8.11.2016 12:44

já vařila od svých 13 a když jsem ve 30 potkala svýho druhýho manžela, tak jsem se stejně musela naučit vařit zase trochu jinak, protože mu nechutnalo to, na co jsem byla zvyklá, pořiď si pomalý hrnec a uvidíš, že vaření je brnkačka, omáčky z něj jsou super a při tom nic moc nepotřebujou, jen správně osmažit cibuli, maso a vrznu to do hrnce s příslušným kořením a hrnec se už o vše postará, no a mužskej sní všechno, ale stejně si občas neodpustí blbý kecy

 
Kadla
Kadla - 8.11.2016 12:19

PEGG: Tyjo, s tím cukrem - to se mi stalo taky... Chtěla jsem udělat trochu karamelu do receptu na domácí svíčkovou - a cukr se prostě nerozpustil.... smajlik - 26

 
Linda
Linda - 8.11.2016 12:03

chytrájakrádio: co ja vim tak znojemska je v podstate hovezi maso na cibuli (a asi nejake koreni k tomu) udelat do mekka , normalne zahustit omacku a do hotove pridat na prouzky nakrajene kysele okurky....jako ditko jsem to milovala a nutila mamku delat ji kazdy vikend smajlik - 16. A stepanska je snad totez,ale misto kyselych okurek se dava na kosticky mrkev a hrasek a nebo tak neco zhruba

 
chytrájakrádio
chytrájakrádio - 8.11.2016 11:56

Renee: Štěpánskou ani Znojemskou taky neznám, ale myslím, že to bude nějaké lepší UHO smajlik - 98 Jinak pro mě tohle není, vaření mě strašně otravuje a to, co Veronika popisuje jako svůj "nedělní sen" je pro mě noční můra. Půl neděle prostát u plotny - no děkuju pěkně smajlik - 39

 
Verera
Verera - 8.11.2016 11:21

Svoji první rajskou jsem vařila celé dopoledne, nakonec mi připadala nějaká podezřelá, tak jsem zase celé odpoledně vařila druhou.

Přítel je snědl obě a ještě si pomlaskával, takže jednu výhru máš v kapse - nenáročného chlapa, který tě podporuje ve tvé snaze.

Vařit se časem naučí každý, každá rodina má svá oblíbená jídla, jsou na ně zvyklí a chutnají jim tak, jak se dělají u nich doma, takže taky není čeho se bát, prostě si rodinu navykneš na své vaření.

Mě baví vařit jen někdy a nemám ráda návody, takže víceméně vše je překvapení. Ovšem dětem nejvíc chutnají výtvory tatínka, který nakoupí maso a pak projde lednici a spíž, zjistí, co je doma k mání, co potřebuje sníst, a vytvoří úžasnou omáčku, která má jedinou vadu, nepamatuje si , co do ní všechno dal, takže už ji nikdy nedokáže zopakovat smajlik - 34

Houskové knedlíky zásadně kupuju, vážně se mi nechce patlat s těstem s nejistým výsledkem, když mám osvědčenou značku. Ono časem taky jde slušný výsledek za přijatelný čas a úsilí.

 
Kozoroh18
Kozoroh18 - 8.11.2016 10:46

Veronika, dokážeš a pokud to nebude ta skvělá svíčková tak to bude něco jiného. Věř si!
já osobně moc svíčkovou neumím, spíše jsem to vzdala. když se o ní pokouším tak to zbaští a prej co na tom vidíš špatného.

 
PEGG
PEGG - 8.11.2016 10:44

Kadla - 8.11.2016 9:35 a víš, že jsem někde četla, že knedlíky obsahují míň mouky, než např. těstoviny. Samo, nesmíš jich sníst 12smajlik - 68
A co se týká té soli, mám stejný pocit a co mě zaskočilo je cukr. Moc ho nepoužívám, ale chtěla jsem udělat karamel a ten cukr ne a ne se rozpustit. I když nakonec zhnědl, byl neustále skoro sypký. Zkusila jsem přidat vodu, ale po jejím vyvaření to bylo stejnésmajlik - 66 Mám pocit, že je šizené úplně všechno. Nebo jsem já střevosmajlik - 68

 
Almega
Almega - 8.11.2016 10:03

Musela jsem doma u vaření pomáhat a od 12 let se snažit i sama.Ve škole jsme měli i předmět:vaření a dokonce jsem chodila i na kroužek vaření,takže mi bylo vaření celkem povědomé.Vdala jsem se ve 30 a začala vařit denně,koupila jsem si tehdy Kuchařku pro začátečníkykde bylo vše lépe vypsáno (mám dodnes,a občas nahlédnu),praxí se naučilo nejvíc,není to můj koníček,ale ráda se podívám,jak se co dělá a pak si to udělám posvém.U nás doma se vaří spíše vegetariánská jídla,tak mám již široký repertoár ,jak udělat z kdejaké zeleniny chutné jídlo.Knedlíky nevařím,koupím hotové.Omáčky si koupím od Vitany např.,udělám si svůj základ a přidám do toho tu kupovanou a např. čerstvý kopr a je to.Bujón používám jen zeleninový,nejlevnější se zcela osvědčil.Maso si občas udělám trošku pro sebe,stále stejně,jak mi to chutná,a ještě se mi to za dost let nepřejedlo.Když jsem sama,tak si uvařím leda kafe a jinak vše z papíru,jako je salát nějaký (rybí,vlašák...) a párek,klidně i studený a s hořčicí.Nebažím po nějakých specialitách,to mi je zcela fuk,delikatesy,husy,kachny,mušle a pod.

 
Renee
Renee - 8.11.2016 9:48

Kadla: Máš pravdu, taky pár takových případů znám, především v naší rodině smajlik - 16 Na druhou stranu když se člověk podívá kolem sebe, víc lidí ve středním a vyšším věku je tlustých než štíhlých, takže na knedlíkovou dietu se nedá tak úplně spolehnout smajlik - 16

 
dadka
dadka - 8.11.2016 9:38

Dokážeš to, neboj se...Jen to chce vařit, vařit a vařit, zkoušet a počítat s tím, že občas nějaké jídlo vyhodíš. Já jsem se neučila vařit, prostě jsem začaka vařit až když jsem se vdala, nebavilo mě to a vařila jsem z nutnosti. Časem jsem se vypracovala na docela obstojnou kuchařku a ráda experimentuju.Dnes mě vyření vyloženě baví, ale musím vařit hladová, protože je to pro mě lepší.
Naše starší dcera taky začala vařit až se vdala, mladší nevaří skoro vůbec, neumí to.
Hovězí polévku vař z předního hovězího, nejlepší je krk, mrkev, petržel, celer, koření, bobkový list, sůl, větvičku libečku a já dávám ještě dva zeleninové bujony. Přivedu k varu, posbírám pěnu a potom stáhnu tak, aby polévka slabě probublávala a nechám vařit cca 3-4 hodiny.Nepouštěj se zatím do složitých jídel, začínej od jednodušších.
U palačinkového těsta je důležité, aby si těsto odpočinulo a abys palačinky dělala tenké, asi 1 naběračka a já je dělám na kousíčku másla. První palačinka se skoro nikdy nepoede.
Ale můžu ti říct, že knedlík, ten normální knedlík, neumím do dneška. Bramborový mám výborný, ale normální knedlík si raději koupím.

 
Kadla
Kadla - 8.11.2016 9:35

Renee: Není to pravidlem. Já knedlíky nemůžu, páč bych za chvíli měla dokonalý tvar (koule), ale přítel je schopen sníst 3x denně 12 knedlíků s omáčkou a pořád má 188/82. Někdo má prostě dobrý metabolismus a knedlíková dieta mu vyloženě prospívá smajlik - 16

 
Kadla
Kadla - 8.11.2016 9:33

Knedlíky umím, ale nevařím - nemám tolik času, abych se s tím piplala, leda někdy o víkendu je udělám. Vývar - ano, bez kosti to nikdy nebude ono. Když je guláš světlý - málo papriky. Já dávám na guláš skoro celé balení červené papriky. Co si budem povídat, ona ta dnešní paprika moc nebarví. Stejně jako sůl - nějak v poslední době nesolí. Podezřívám výrobce, že dovážejí posypovou sůl z Polska a balí to do balíčků kuchyňské soli. Děvče, co se týče vaření - chce to zkoušet, zkoušet, zkoušet a nejlépe zkusit si uvařit pár jídel s kamarádkou, která dobře vaří. Každá dobrá kuchařka má spoustu triků, jak na to.

 
Renee
Renee - 8.11.2016 9:26

Jo a pokud se budete pořád cpát knedlíkama a koláčema, tak nejenže budeš posluhovačka, ale ještě budete oba brzy obézní smajlik - 16 Bez takových jídel se člověk úplně krásně obejde, není to nic nutného k životu.

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60 | 61-74
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77179.
    Archiv anket.