Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Co budete vařit o víkendu? Menu na neděli.

Co budete vařit o víkendu? Menu na neděli.

Každá žena je občas s fantazií v koncích. Máme pocit, že vaříme stále dokola ta samá jídla, rády bychom vyzkoušely něco nového, ale zároveň netoužíme strávit u plotny dlouhé hodiny. Pokud se právě nyní nacházíte v podobné situaci a zoufale dumáte, čím v neděli nakrmíte rodinu, pokusíme se vám to alespoň malinko usnadnit.

Připravili jsme pro vás nedělní celodenní menu, které vám nezabere mnoho času a na němž si všichni pochutnáte. Výhodou je, že všechna jídla včetně odpolední svačiny a večeře si můžete připravit už dopoledne.  


 

Snídaně. Česká klasika – bábovka.bábovka

Nedělní den začněte v klidu a v pohodě. Uvařte si kávu, čaj nebo kakao a zakrojte skvělou a nadýchanou bábovku, kterou jste upekly předešlý den.

Mandlová bábovka

Potřebujete: 120 g hery, 3 vejce, 250 g krupicového cukru, 100 g jemně mletých mandlí, 200 g hrubé mouky, půl prášku do pečiva, 100 ml mléka, máslo a strouhanku na vymazání a vysypání formy, moučkový cukr na posypání

Heru utřete s cukrem, vmíchejte žloutky, pak přidejte mandle, mléko a nakonec mouku s práškem do pečiva. Nakonec do těsta lehce vmíchejte tuhý sníh z bílků. Nalijte do vymazané a vysypané formy a v předehřáté troubě pečte asi tři čtvrti hodiny. Hotovou bábovku poprašte moučkovým cukrem. 


 

Dopolední svačinka – pomerančový salátpomeranč

 

Na dopolední svačinku stačí něco lehkého a rychlého a plného vitaminů. Na pomerančový salát budete potřebovat: 2 velké pomeranče, 1 hlávkový salát, 1 lžíci dýňových semínek, 1 lžíci olivového oleje, šťávu z jednoho pomeranče, cukr a sůl podle chuti.

Štávu z pomeranče smíchejte s cukrem, solí a olejem. Omytý hlávkový salát natrhejte na kousky, vložte do mísy a rozložte na něj kolečka pomeranče. Zalijte připravenou zálivkou a posypte dýňovými semínky. Před podáváním vychlaďte.

 

  

Oběd – polévka je gruntpolévka

Slepičí polévka (slepici můžete nahradit kuřetem)

Potřebujete: ½ slepice, 30 g jater, 50 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 1 cibuli, vejce (podle počtu porcí), sůl

Slepici očistěte a rozčtvrťte. Dejte do většího hrnce a přidejte očištěná játra. Zalijte vodou a vařte do poloměkka. Pak přidejte zeleninu a cibuli a dovařte, dokud nebude maso a zelenina měkké. Polévku přeceďte. Připravte si polévkové misky nebo talíře, do každé vložte na malé kousky nakrájené maso, kdo má rád, tak i zeleninu. Rozklepněte do každé misky jedno vejce a zalijte vroucí polévkou. 


 

Hlavní jídlo – Krůtí plátky se žampiónykrůtí se žampiony

Potřebujete: 4 plátky krůtích prsou, 4 lžíce másla, 400 g čerstvých žampiónů, sůl a pepř

Na pánvi rozehřejte 2 lžíce másla, vložte očištěné a nakrájené žampióny, trochu osolte a za stálého míchání osmahněte. Pak žampióny vyjměte a uložte na teplé místo. Na zbylé máslo přidejte druhou polovinu másla, vložte plátky osoleného a opepřeného masa a osmahněte z každé strany 4 minuty, až maso zezlátne. Přidejte osmahnuté žampióny, promíchejte a podávejte.

Jako přílohu si připravte brambory nebo rýži. 


 

Odpolední svačina – banánový pohárbanánový pohár

 

 

V neděli odpoledne si můžeme dopřát něco dobrého. Co třeba banánový pohár?

Potřebujete: 4 banány, 3 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce rumu, 5 lžic šlehačky, 1 lžičku citrónové šťávy, 50 g hrubě nasekaných pistáciových oříšků

Banány rozmixujte s cukrem, citrónovou šťávou, rumem a ušlehanou šlehačkou. Krém rozdělte do misek a posypte sekanými pistáciemi.

 
 
  

Večeře – česneková pomazánka s tmavým pečivempomazánka

Potřebujete: 250 g měkkého tvarohu, 100 ml mléka, 10 stroužků česneku, 4 lžíce jemně pomletých jader vlašských ořechů, 2 pórky, sůl a pepř podle chuti

Tvaroh rozmačkejte a smíchejte s mlékem. Ušlehejte do hladké pěny. Přidejte prolisovaný česnek, jemně nakrájený pórek a nastrouhaná ořechová jádra. Osolte a opepřete. Promíchejte a nechte asi dvě až tři hodiny uležet. Podávejte na tmavém pečivu a ozdobte jemně nakrájenou zelenou částí pórku.

 

Co budete vařit vy? Inspirovali jsme vás alespoň trochu, nebo máte vymyšlené nějaké své vlastní oblíbené nedělní menu?

 

Fotografie jsou ilustrační

Lenka Moučková


3.6.2011   Rubrika: Články   |   Komentářů 90   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Co budete vařit o víkendu? Menu na neděli.

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-20 | 21-40 | 41-60 | 61-80 | 81-90
sharon
sharon - 4.6.2011 9:37

kecat, kecat, to by vám šlo ale něco pořádnýho navařit to néééé....ono to nebude ani tak o dietě jako o lenosti....náááhodou paní Moučková nasala přesně můj víkendový harmonogramsmajlik - 47......a fčil mluvte !smajlik - 47

 
Riki
Riki - 4.6.2011 8:16

Almega: podívej se na to pozitivně. smajlik - 42 Běžně bývá pod články o vaření nějakých 15 - 25 příspěvků. Dneska málem 3x tolik. Takže účel splněn, ne? Klikalo se, četlo se, reklamní bannery vyskakovaly, inzerenti vrněli blahem...

 
kareta
kareta - 4.6.2011 0:02

skutečně tohle menu připadá někomu složité a kalorické? A co jíte normálně?smajlik - 26
Já budu dělat slepičí polévku, kachnu se zelím a knedlíkem- bramborovým, upeču nějakou buchtu a na večeři asi makrely...a upeču chleba...na snídani budou vajíčka na měkko...ovoce a zeleninu nepíšu, tu máme na stole furt. Nejoblíbenější jídlo dětí je losos se špenátem a rýží, kuřecí křidýlka a chleba, krupice a řízky!

 
Anipek
Anipek - 3.6.2011 21:40

Já vařím fakt dost ráda,zdravě i pěkně kaloricky,ale když je venku krásně sluníčko a teplíčko,naložím masíčko do jogurtu,přidám česnek a jakékoliv koření,manžel ogriluje velmi rád a dělá to znamenitě,já udělám kopec zeleninového salátu a třeba cereální chleba- a je nám špatně???hovno pane doktore......smajlik - 93

 
Almega
Almega - 3.6.2011 20:54

Koukla jsem sem a žasnu:komu něco vadí,tak to nemusí dělat.Kritizovat se musí umět,né shazovat a pindat! Vymyslete vy něco,a taky na to bude někdo pyskovat.Já se snažím vařit rychle,zdravě a aby se rodina najedla.To je někdy úplný ořech-co zase,tak prohlížím kuchařky a nechám se inspirovat.

 
Marjána
Marjána - 3.6.2011 15:16

Markýza 12,49: No, já se vůbec Lence Moučkové divím, že má odvahu a trpělivost sem vůbec ještě nějaké recepty psát. Neříkám, že jsou vždycky podle mého gusta, ale nikdy by mě nenapadlo plivat kritiku jen kvůli tomu, abych si plivla. Nechodím sem až tak často, ale vždycky se to tu hemží podobnými radikálními názory. Dovolila jsem si uveřejnit i ten svůj. Stejně jako vy. smajlik - 26 Závidím vám vaše ego. Musí to být fajn mít vždycky pravdu, co? Soužití s takovým člověkem je asi procházka růžovou zahradou. smajlik - 105

 
manka
manka - 3.6.2011 14:57

Riki: já myslím, že ne, že je to právě o tom, že každý jsme jiný a každýho baví něco jinýho. Já bych taky třeba jela někam na výlet, ale vím, že nepojedem, protože...........tak to neřeším a uvařím. a ráda. smajlik - 58

 
Riki
Riki - 3.6.2011 14:52

Mno, tak já původně jen velmi stručně jednou větou komentovala to, co vnímám já osobně jako rozpor, neb článek hovoří o usnadnění a rychlé přípravě, a pak je předloženo menu jako pro interhotel. smajlik - 26

Silná slova o "hnusných předražených blafech", poučky o vaření srdcem, a hodnocení názorů jako stupidní zde vyslovil někdo jiný. Jestli někoho baví vařit, a je jeho celotýdenní tužbou stát v neděli u sporáku, je to naprosto v pořádku a jsem poslední, kdo mu to bude vymlouvat. Ale nechápu, z jakého titulu mi má kdo vykládat, že jsem ta špatná, když mě to nebaví a nevyvařuju, a že když tedy v neděli nevařím, nemám právo k tématu se vyjadřovat. To mě nejprve pobavilo, ale když tady čtu reakce na příspěvky Markýzy, tak si říkám, jestli to vaření opravdu nemá nějaké souvislosti s negativní energií. smajlik - 42

 
manka
manka - 3.6.2011 14:40

TULI: ty seš untr hunt domácí pipkasmajlik - 64
ne, neboj, pro mě ne. já bych klidně byla i v domácnosti, větrala peřiny, vařila, prala, žehlila, šila, vyšívala.................čekala na manžela se svíčkou v okně, až se večer vrátí z práce. fakt klidně.

 
TULI
TULI - 3.6.2011 14:38

manka: a co teda ja ?? domaci slepice .. kdyz varim denne a obcas i teple vecere ... a NIKDO OBEZNI NENI ...smajlik - 68

 
manka
manka - 3.6.2011 14:37

evropka:smajlik - 75smajlik - 25

 
evropka
evropka - 3.6.2011 14:23

manka: já ti rozumím...taky místo abych večer četla Freuda udělám dvě teplé večeřesmajlik - 26smajlik - 26

 
manka
manka - 3.6.2011 14:12

evropka: já prostě fakt tyhle věci dělám ráda a vůbec si nepřipadám jako služka nebo domácí slepice. jsem proto divná?

 
evropka
evropka - 3.6.2011 14:06

Nessie: smajlik - 47smajlik - 47manka: no comentsmajlik - 57smajlik - 58

 
evropka
evropka - 3.6.2011 14:05

Markýza: já nevím no,zrovna tady na vaření bych to brala odlehčeně a s humorem....protože dle tvé reakce by to s tebou na politickém harašení muselo praštitsmajlik - 63ale páč jsme rozumné a šťastné ženy,přejdem toto nedorozumění s nadhledemobrázek - 34_1_(4).gif

 
monja
monja - 3.6.2011 14:04

Lenka Moučková: ten pomerančovej salát vypadá dost dobře - to by mohla být fajn večeře smajlik - 47


 
manka
manka - 3.6.2011 14:04

já se teda na víkendové vaření moc těším, baví mě to a vysloveně si to užívám, protože práce je kolem baráku pořád dost a stejně budem doma. dopolední svačinku bych tak nepřeháněla, dala bych třeba jen to ovoce samotné. a k té večerní pomazánce bych upekla i domácí chlebasmajlik - 57smajlik - 57ale nedávala bych do ní pórek, udělala bych ji podle sebe.
moc ráda stojím u sporáku i u trouby a do bábovky dám klidně i celý máslo.

 
Nessie
Nessie - 3.6.2011 14:01

Markýza: Hele - já se celej život snažím držet hesla - všeho s mírou (ne s Mírou)smajlik - 68Podle mě je extremismus jakýhokoli druhu škodlivej(i ten "zdravoživotně stylovej") a úplně postačí používat selský rozum To znamená chápet, že nemůžu se každý den cpát tlačenkou a zákuskama a na oběd jedině smažák s tatarkou. Ale na druhou stranu chápat, že když si jednou za měsíc ten smažák v hospodě dopřeju a občas si dám ke kafi větrník, tak se rozhodně svět nezboří a žádný negativní dopad na moje zdraví to mít nebude. \Mnohem důležitější je totiž podle mě (a nejen podle mě) pohyb. Ten prostě musí být a zastávám názor, že pokud by dnešní děti měly pohybu tolik, kolik jsme měli my, tak můžou obědvat v klidu svíčkovou s knedlíkiem nebo řízek (jako my) a budou hubeníjak lunt (opět jako my).

 
monja
monja - 3.6.2011 14:00

U nás bude teda mnohem rychlejší menu smajlik - 68
snídaně : celozrnná houska s jogurtem
svačina : dvě bebe sušenky
oběd: rýže a krůtí plátek - proč ne ? k tomu navíc zeleninu
svačina: musli tyčinka
večeře : maso od oběda a zeleninový salát smajlik - 47
k tomu 2x kávu, litr čaje a litr vody smajlik - 27
celkem zamažu 2x 2 talíře, 2x 2 hrnky, 2 sklenice, misku na salát a pánev - cca 10 minut času na umytí a zbytek dne se budu flinkat - jupppí smajlik - 61

 
Markýza
Markýza - 3.6.2011 13:50

Nessie: kdybych se považovala za inteligentní diskutérku, tak tu nemařím čas kafráním smajlik - 26
a pro mě za mě, ať si jí každý co chce a svoje děti ať si taky krmí čím chce, ostatně, o čem by se tady za pár měsíců či let debatovalo, že? Už to vidím - moje dcera je obézní. Můj syn má prblémy s cukrovkou. smajlik - 68 jen houšť smajlik - 105smajlik - 68smajlik - 68smajlik - 68

 

Zvolte stranu: 1-20 | 21-40 | 41-60 | 61-80 | 81-90
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77182.
    Archiv anket.