Co budete vařit o víkendu? Menu na neděli.
Každá žena je občas s fantazií v koncích. Máme pocit, že vaříme stále dokola ta samá jídla, rády bychom vyzkoušely něco nového, ale zároveň netoužíme strávit u plotny dlouhé hodiny. Pokud se právě nyní nacházíte v podobné situaci a zoufale dumáte, čím v neděli nakrmíte rodinu, pokusíme se vám to alespoň malinko usnadnit.
Připravili jsme pro vás nedělní celodenní menu, které vám nezabere mnoho času a na němž si všichni pochutnáte. Výhodou je, že všechna jídla včetně odpolední svačiny a večeře si můžete připravit už dopoledne.
Snídaně. Česká klasika – bábovka.
Nedělní den začněte v klidu a v pohodě. Uvařte si kávu, čaj nebo kakao a zakrojte skvělou a nadýchanou bábovku, kterou jste upekly předešlý den.
Mandlová bábovka
Potřebujete: 120 g hery, 3 vejce, 250 g krupicového cukru, 100 g jemně mletých mandlí, 200 g hrubé mouky, půl prášku do pečiva, 100 ml mléka, máslo a strouhanku na vymazání a vysypání formy, moučkový cukr na posypání
Heru utřete s cukrem, vmíchejte žloutky, pak přidejte mandle, mléko a nakonec mouku s práškem do pečiva. Nakonec do těsta lehce vmíchejte tuhý sníh z bílků. Nalijte do vymazané a vysypané formy a v předehřáté troubě pečte asi tři čtvrti hodiny. Hotovou bábovku poprašte moučkovým cukrem.
Dopolední svačinka – pomerančový salát
Na dopolední svačinku stačí něco lehkého a rychlého a plného vitaminů. Na pomerančový salát budete potřebovat: 2 velké pomeranče, 1 hlávkový salát, 1 lžíci dýňových semínek, 1 lžíci olivového oleje, šťávu z jednoho pomeranče, cukr a sůl podle chuti.
Štávu z pomeranče smíchejte s cukrem, solí a olejem. Omytý hlávkový salát natrhejte na kousky, vložte do mísy a rozložte na něj kolečka pomeranče. Zalijte připravenou zálivkou a posypte dýňovými semínky. Před podáváním vychlaďte.
Oběd – polévka je grunt
Slepičí polévka (slepici můžete nahradit kuřetem)
Potřebujete: ½ slepice, 30 g jater, 50 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 1 cibuli, vejce (podle počtu porcí), sůl
Slepici očistěte a rozčtvrťte. Dejte do většího hrnce a přidejte očištěná játra. Zalijte vodou a vařte do poloměkka. Pak přidejte zeleninu a cibuli a dovařte, dokud nebude maso a zelenina měkké. Polévku přeceďte. Připravte si polévkové misky nebo talíře, do každé vložte na malé kousky nakrájené maso, kdo má rád, tak i zeleninu. Rozklepněte do každé misky jedno vejce a zalijte vroucí polévkou.
Hlavní jídlo – Krůtí plátky se žampióny
Potřebujete: 4 plátky krůtích prsou, 4 lžíce másla, 400 g čerstvých žampiónů, sůl a pepř
Na pánvi rozehřejte 2 lžíce másla, vložte očištěné a nakrájené žampióny, trochu osolte a za stálého míchání osmahněte. Pak žampióny vyjměte a uložte na teplé místo. Na zbylé máslo přidejte druhou polovinu másla, vložte plátky osoleného a opepřeného masa a osmahněte z každé strany 4 minuty, až maso zezlátne. Přidejte osmahnuté žampióny, promíchejte a podávejte.
Jako přílohu si připravte brambory nebo rýži.
Odpolední svačina – banánový pohár
V neděli odpoledne si můžeme dopřát něco dobrého. Co třeba banánový pohár?
Potřebujete: 4 banány, 3 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce rumu, 5 lžic šlehačky, 1 lžičku citrónové šťávy, 50 g hrubě nasekaných pistáciových oříšků
Banány rozmixujte s cukrem, citrónovou šťávou, rumem a ušlehanou šlehačkou. Krém rozdělte do misek a posypte sekanými pistáciemi.
Večeře – česneková pomazánka s tmavým pečivem
Potřebujete: 250 g měkkého tvarohu, 100 ml mléka, 10 stroužků česneku, 4 lžíce jemně pomletých jader vlašských ořechů, 2 pórky, sůl a pepř podle chuti
Tvaroh rozmačkejte a smíchejte s mlékem. Ušlehejte do hladké pěny. Přidejte prolisovaný česnek, jemně nakrájený pórek a nastrouhaná ořechová jádra. Osolte a opepřete. Promíchejte a nechte asi dvě až tři hodiny uležet. Podávejte na tmavém pečivu a ozdobte jemně nakrájenou zelenou částí pórku.
Co budete vařit vy? Inspirovali jsme vás alespoň trochu, nebo máte vymyšlené nějaké své vlastní oblíbené nedělní menu?
Fotografie jsou ilustrační
3.6.2011 Rubrika: Články | Komentářů 90 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Co budete vařit o víkendu? Menu na neděli.
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Jarča*: já to nemyslela, proti evropce, aspoň to pod hvězdičkou ne - čímž se jí omlouvám - to už bylo obecně míněno, jen to ze mě vylítlo v rámci jednoho příspěvku
Markýza: No tak buď reáda, že VÁS inteligentních diskutérů tu zbylo tak málo - aspoň vyniknete nad těmi slepicemi, ne\?
Jinak taky opravdu nechápu, proč by mě nebo komukoli jinému měl někdo diktovat, co má nebo nemá jíst a co mají jíst moje děti? Snad každýho věc, ne?
Mě se naopak zdá, že jediný, kdo tu nemůže překousnout jiný názor, jsi ty Mě se taky všechny ty recepty neĺíbí, ale proč budu někomu kafrat do toho, jestli si je má uvařit nebo ne a jestli má strávit neděli u plotny nebo někde jinde??? To, že ty máš problémy s váhou ještě neznamená, že je mají všichni - nedá se nic dělat, někdo holt diety držet nemusí a může si dát i takhle "šíleně nezdravé a kalorické" menu.
aninka01: no, pokud si všimneš, tak jsem ve svém původním prním příspěvku vyjádřila akorát svůj názor, jen jsem okomentovala jednotlivá jídla ve vztahu k mému zažívacímu traktu, nic víc, nic míň - a nikomu jsem svůj názor nenutila - následná debata se rozvinula až s názory jiných jedinců - jestli ony jsou tolerantní - pak bůh suď, co je tolerance
Markýza: nemyslím si, že zrovna evropka by byla z těch, kdo tu nikdy nevysloví jiný názor....
Markýza: ale proč by si každý nemohl vybrat to, co mu chutná. Nikdo ti přece nebere zdravou výživu, ale proč pro to hned zavrhovat - notabene plošně a direktivně- i jinou kuchyni?
Jinak docela se ztotožňuju s Marjánou, taky jsem si všimla, že hlavně u vaření, to není o sdělení svých názorů, ale o sdělení toho, že daný článek nebo jídlo je přece úplně blbé, protože není podle mého osobního gusta. Ono by to chtělo všeobecně víc tolerance, nejenom k názorům daného jedince.
Já nevím, co blázníte? Jsou nějaké skvrny na slunci?
Mně by se docela líbilo jednou za čas mít sobotu nebo neděli, kdy si budeme užívat i to jídlo. Svačinky, koktejl, polívčička , rodina se takhle stmelí daleko líp, než třeba u hamburgeru nebo něčeho dietního. A i kdyby byl člověk sám, tak proč si někdy takhle neužít. Nakonec, není přece nutné si dát na talíř obrovské porce. Nu a ohledně pracnosti a drahoty, zas tak strašné to opravdu není. Udělané je to za chviličku a s mytím holt pomůžou i strávníci. Sáček semínek nikoho na mizinu nepřipraví, ani kousek másla. Je to taková drobnost, přitom to dokáže udělat s chutí divy.
evropka: jaká negativní energie JÁ jsem jen vyjádřila SVŮJ názor - co je na tom negativního? navíc si myslím, že v dnešní době, kdy je trendem zdravá výživa by se mělo vařit podle jiných zásad, než za Magdaleny Dobromily a třeba právě v rodinách s malými dětmi - navíc, nechtěj mi tvrdit, že bys malým dětem narvala na odpolední svačinu krém z banánů s rumem??? a do polívky syrové vejce???
a proto, že nehodlám strávit neděli u sporáku a považuju toto menu nejen za kaloricky víc než vydatné ale navíc i bez chuti, tak je můj názor stupidní?
*
hele teď tu bude příval negativní energie - už mě vážně nebaví, jak vždycky když někdo vysloví jiný názor než dav, a nebo nedej bože redakce - tak se všechny slepice v jednom šiku vrhnou do útoku - už odtud vyklovaly tolik inteligentních debatérů, až je mi z toho fakt negativně.
Tož zdar a hezký víkend!
Nedělní menu je výborný ! Řeknu manželovi, ať najme kuchařku...
evropka:
Markýza: Riki: není třeba pro kus žvance tolik zloby...tahle negativní energie tu nepůsobí dobře
Markýza: urcite ji to nevadi ..at si kazdy pise , co chce .... na to je to DISKUSE - aby jsme mohli vsichni diskutovat ne ???
Marjána: přečti si svůj vlastní příspěvek, kterým dost okatě shazuješ všechny, co podle tvého názoru nevěnují vaření dost péče a pozornosti, a z kterého čiší na hony, že ty jsi ta, co dělá všechno líp.
TULI: No pokud by Lence Moučkové vadila diskuze, tak ji stačilo prostě zakázat, ne?
Marjána: já si ten stupidní názor klidně nechám, když je pro tebe tak těžké uznat, že i někdo jiný než ty by mohl mít pravdu.
Jen hlupáci nejsou ochotní uznat svoje chyby a poučit se i od jiných, tak ti přeji dlouhé zdraví a pevnost tvých názorů
Marjána: souhlasím s tebou,i když převážná většina receptů mi tu nesedí tak proti dnešnímu menu nic nemám a v rodině kde jsou děti se po něm jen zapráší!!!!ostatně kdo miluje vaření tak práce v kuchyni je relax a odpočinek....
jinak jak to napsala LENKA MOUCKOVA ... klidne bych si dala vsechno .. jeste, kdyz to nekdo nachysta
zdarec ..... to je jeste ve hvezdach - co budu varit o vikendu - varim denne - tak mi to problem nedela ... odpolko jdu na velky nakup ..uvidime , co mi padne do oka ... a mrazak je taky plny ....
NO, nám by to asi nestačilo - snídaně sladká - radši máme rohlíky a máslo, svyčina ujde, oběd dobrý, ale odpoledku by nikdo nepozřel - mixované banány neeee, to spíš tu buchtu a navečer bych tu pomazánku nedala. dneska máme buřty .
A kde je druhá večeře ?
Marjána: Pardon, to bylo na Markýzu, ne na Huga.
Riki: Hugo-z-hor: No nevím, o ptaní jsem nepsala nic, jen jsem napsala, že to nechápu, proč se tady shazuje téměř všechno. Pokud máte pocit, že prostě děláte nebo vaříte nebo myslíte všechno líp, než ostatní, tak vám ten stupidní názor nebudu samozřejmě brát.