Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Co budete vařit o víkendu? Menu na neděli.

Co budete vařit o víkendu? Menu na neděli.

Každá žena je občas s fantazií v koncích. Máme pocit, že vaříme stále dokola ta samá jídla, rády bychom vyzkoušely něco nového, ale zároveň netoužíme strávit u plotny dlouhé hodiny. Pokud se právě nyní nacházíte v podobné situaci a zoufale dumáte, čím v neděli nakrmíte rodinu, pokusíme se vám to alespoň malinko usnadnit.

Připravili jsme pro vás nedělní celodenní menu, které vám nezabere mnoho času a na němž si všichni pochutnáte. Výhodou je, že všechna jídla včetně odpolední svačiny a večeře si můžete připravit už dopoledne.  


 

Snídaně. Česká klasika – bábovka.bábovka

Nedělní den začněte v klidu a v pohodě. Uvařte si kávu, čaj nebo kakao a zakrojte skvělou a nadýchanou bábovku, kterou jste upekly předešlý den.

Mandlová bábovka

Potřebujete: 120 g hery, 3 vejce, 250 g krupicového cukru, 100 g jemně mletých mandlí, 200 g hrubé mouky, půl prášku do pečiva, 100 ml mléka, máslo a strouhanku na vymazání a vysypání formy, moučkový cukr na posypání

Heru utřete s cukrem, vmíchejte žloutky, pak přidejte mandle, mléko a nakonec mouku s práškem do pečiva. Nakonec do těsta lehce vmíchejte tuhý sníh z bílků. Nalijte do vymazané a vysypané formy a v předehřáté troubě pečte asi tři čtvrti hodiny. Hotovou bábovku poprašte moučkovým cukrem. 


 

Dopolední svačinka – pomerančový salátpomeranč

 

Na dopolední svačinku stačí něco lehkého a rychlého a plného vitaminů. Na pomerančový salát budete potřebovat: 2 velké pomeranče, 1 hlávkový salát, 1 lžíci dýňových semínek, 1 lžíci olivového oleje, šťávu z jednoho pomeranče, cukr a sůl podle chuti.

Štávu z pomeranče smíchejte s cukrem, solí a olejem. Omytý hlávkový salát natrhejte na kousky, vložte do mísy a rozložte na něj kolečka pomeranče. Zalijte připravenou zálivkou a posypte dýňovými semínky. Před podáváním vychlaďte.

 

  

Oběd – polévka je gruntpolévka

Slepičí polévka (slepici můžete nahradit kuřetem)

Potřebujete: ½ slepice, 30 g jater, 50 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 1 cibuli, vejce (podle počtu porcí), sůl

Slepici očistěte a rozčtvrťte. Dejte do většího hrnce a přidejte očištěná játra. Zalijte vodou a vařte do poloměkka. Pak přidejte zeleninu a cibuli a dovařte, dokud nebude maso a zelenina měkké. Polévku přeceďte. Připravte si polévkové misky nebo talíře, do každé vložte na malé kousky nakrájené maso, kdo má rád, tak i zeleninu. Rozklepněte do každé misky jedno vejce a zalijte vroucí polévkou. 


 

Hlavní jídlo – Krůtí plátky se žampiónykrůtí se žampiony

Potřebujete: 4 plátky krůtích prsou, 4 lžíce másla, 400 g čerstvých žampiónů, sůl a pepř

Na pánvi rozehřejte 2 lžíce másla, vložte očištěné a nakrájené žampióny, trochu osolte a za stálého míchání osmahněte. Pak žampióny vyjměte a uložte na teplé místo. Na zbylé máslo přidejte druhou polovinu másla, vložte plátky osoleného a opepřeného masa a osmahněte z každé strany 4 minuty, až maso zezlátne. Přidejte osmahnuté žampióny, promíchejte a podávejte.

Jako přílohu si připravte brambory nebo rýži. 


 

Odpolední svačina – banánový pohárbanánový pohár

 

 

V neděli odpoledne si můžeme dopřát něco dobrého. Co třeba banánový pohár?

Potřebujete: 4 banány, 3 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce rumu, 5 lžic šlehačky, 1 lžičku citrónové šťávy, 50 g hrubě nasekaných pistáciových oříšků

Banány rozmixujte s cukrem, citrónovou šťávou, rumem a ušlehanou šlehačkou. Krém rozdělte do misek a posypte sekanými pistáciemi.

 
 
  

Večeře – česneková pomazánka s tmavým pečivempomazánka

Potřebujete: 250 g měkkého tvarohu, 100 ml mléka, 10 stroužků česneku, 4 lžíce jemně pomletých jader vlašských ořechů, 2 pórky, sůl a pepř podle chuti

Tvaroh rozmačkejte a smíchejte s mlékem. Ušlehejte do hladké pěny. Přidejte prolisovaný česnek, jemně nakrájený pórek a nastrouhaná ořechová jádra. Osolte a opepřete. Promíchejte a nechte asi dvě až tři hodiny uležet. Podávejte na tmavém pečivu a ozdobte jemně nakrájenou zelenou částí pórku.

 

Co budete vařit vy? Inspirovali jsme vás alespoň trochu, nebo máte vymyšlené nějaké své vlastní oblíbené nedělní menu?

 

Fotografie jsou ilustrační

Lenka Moučková


3.6.2011   Rubrika: Články   |   Komentářů 90   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Co budete vařit o víkendu? Menu na neděli.

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-20 | 21-40 | 41-60 | 61-80 | 81-90
Hugo-z-hor
Hugo-z-hor - 3.6.2011 12:04

Tak u nás se jí zdravěji, ale množství asi tak odpovídá - dětičky jsou neustále hladové.
Ráno uvařím jáhly - z části udělám sladkou kaši ke snídani (přidám slad a rozinky), zbytek nechám k obědu na jáhlové knedlíky. Ke knedlíkům upeču králíka na zelenině. Polévka - masový nebo zeleninový vývar s nudlemi.
Raní svačina stačí ovoce, odpolední meruňková bublanina.
Večeře - polentu podle chuti (děti s ovocem, já se zeleninou), tatínek asi chleba s uzeným sýrem.

 
Markýza
Markýza - 3.6.2011 11:56

jinak já budu v neděli vařit kuřecí vývar s nudlemi a vepřové na nudličky se sýrovou omáčkou, brokolící a těstovinami - když se mi bude chtít, upeče perník s pytlíku -- a víc nic, zbytek ať si uloví sami mají ruce, nohy a mozek smajlik - 105

 
Markýza
Markýza - 3.6.2011 11:38

Pentlička: že jo - já bych klidně na snídani servírovala celozrnné pečivo, sýr, šunku, rajčata, papriku
no a pokud někdo potřebuje sladkou snídani, tak si klidně může dát müsli - to potomečkům dělám domáci, to je fakt, nebo třeba jogurt - ale prosím jogurt, ne ten blivajz, co se za jogurt jen vydává.

na svačinu bych klidně naservírovala pomeranč a banán - a kdo by měl chuť ať si dá i tu dýni, proč ne.

k obědu vývar ze slípky, jen se prosím naučte používat kromě soli i koření - nové koření, pepř a bobkový list udělají s takovým vývarem zázrak - nehledě na to, že ke kořenové zelenině je dobré přidat i zelenou petržel a třeba i kus toho pórku a malé rajče a kromě cibule i dva tři stoužky česneku - a pak se ani nemusí tolik solit - chuť je zaručeně lepší!

ke krůtím plátkům se nadá říct vcelku nic, jen možná místo másla pod maso olej, a asi bych udělala trochu šťávy z výpeku+trochu vývaru, samotné mi to přijde suché. Zvlášť k rýži.
jako dezert bych klidně upekla tu bábovku, co měla být k snídani.
vzhledem k tomu, že banány bych použila na dopolední svačinu, tak bych rovnou uklohnila tu pomazánku - k té už jsem se vyjadřovala, namazala bych chleby, nabalila je do batohů, přidala pár jablek a vyhnala rodinu na pěší nebo cyklistický výlet, aby spálili kalorie.

no a k večeři možná zbytek polívky a dojíst k tomu tu pomazánku

 
babkatapka
babkatapka - 3.6.2011 11:25

Kdybych toto všechno měla sníst za jeden densmajlik - 76 i když od každého kouseksmajlik - 76tak odpoledne už m ito poleze ušima ven. ale chápu, větší rodina a hlavně děti, večer už není nicsmajlik - 68
Já budu dělat kuřecí vývar, vepřové závitky , rýži nebo těstoviny , rajčatový saláta a péct budu taky, vypadá to drobenkový koláč asi se švestkama. Ovšem když toto všechno udělám, tak mám jídlo do středysmajlik - 68

 
Markýza
Markýza - 3.6.2011 11:22

mimochodem - tohle menu je chuťově velmi chuťově jalové - a ořechy to nezachrání smajlik - 63
tak mi napadá? jak to, že nějakými ořechy, semínky nebo madlemi není doplněná i polívka - no toto

 
Markýza
Markýza - 3.6.2011 11:19

Marjána: jako že by se tě zeptala na povolení????
a co já, se svým negativním přístupem k tomuto velmi jalovému a kaloricky nadupanému menu???? já ti vyhovuju, nebo ti taky musím prva poslat příspěvky ke schválení??????

 
Riki
Riki - 3.6.2011 11:12

Marjána: smajlik - 80 já nevěděla, že se tě musím zeptat, k čemu se tady smím vyjadřovat, paní učitelko. Ale už jsem velká holka, a konám dle svého uvážení, a co se mě případně týká nebo netýká, to laskavě ponech stranou, to není tvá starost. smajlik - 42

 
Marjána
Marjána - 3.6.2011 11:04

Jarča*: přesně. smajlik - 47

Riki: no tak to chápu. V tom případě mi ale není jasné, proč cítíš potřebu negativně (a nesmyslně) reagovat, když se tě to vlastně vůbec netýká. smajlik - 55

 
Jarča*
Jarča* - 3.6.2011 11:01

No, asi je to logické, že jinak vaří člověk sám pro sebe a jinak ten, kdo má rodinu. Taky mám radši jiné aktivity, ale když se u nás jednou za čas sejdou všichni, i dospělé děti, které jinak bydlí sami, něco jim uchystat musím - a dokonce i ráda.

 
Viv :o)
Viv :o) - 3.6.2011 11:00

V tydnu varim kazdy druhy den na dva dny. Pecu jednou tydne... polivky delam spis v zime, v lete na to neni chut. Tohle mi pripada, ze je toho na jeden azaz. Bud hodne male porce, anebo neco nechat na druhy den... svaciny resim spis ovocem bez uprav, jen nakrajim na talirek a ujidame (jako kdyz se mlsaj chipsy)... Tento vikend budu delat kureci s nivou a porkem + ryze+ zelenina, polivku vynechame, k veceri zeleninovy salat s necim (mozna syrem), jo a o vikendu vetsinou mame snidani na vidlicku a snidame dlouho, uzivame si spolecne rano, rpotoze v tydnu na to neni cas...

 
Riki
Riki - 3.6.2011 10:55

Marjána: mě to neponižuje, ale nebaví. smajlik - 42 Ty časové odhady, co uvádíš, to nestačí ani na přípravu - ono se to všechno samo neumyje, neočistí, nenakrájí, nenamele atd. Myčku nemám, a jediný člen rodiny jsem já osobně. Takže za prvé bych byla blázen, abych sama pro sebe takhle vyvařovala, za druhé nejsem Rotschild - žampiony, pistácie, mandle, vlašské ořechy, dýňová semínka, šlehačka, rum... samé drahé pochutiny. A za třetí, víkend je krátký, a volného času málo, neděle je mi prostě líto na to, abych tvrdla v kuchyni, když jsou venku krásné jarní dny. Ona není jediná alternativa k prokuchařenému dni jít do supermarketu. smajlik - 42

 
Pentlička
Pentlička - 3.6.2011 10:53

Souhlasím s Markýzou, že tohle je tedy fakt kalorická bomba. Bábovka - naco sladké pečivo, stejně to jde jen na tloušťku, k snídani jím celozrnný chleba se sýrem nebo šunkou a rajče nebo papriku. Na přípravu masa 4 lžíce másla - jste se zbláznili? Používám olej a to tak kávovou lžičku.
Kromě toho je to i časově náročné, v neděli si chci užít nějaký ten výlet a ne trávit celý den v kuchyni. u mě je to většinou tak, že po snídani vyrazím ven, s sebou beru svačinu a v pozdním odpoledni po návratu domů si udělám nějaké rychlé jídlo typu kuřecí prsa na zelenině apod.

 
Anahir
Anahir - 3.6.2011 10:48

Myslím, že to, co má kdo jíst či nejíst, nechť si každý uváží sám. Diabetici vědí velmi dobře co mohou a nemohou. A dietáři nechť si vyberou co jejim libo a nebo si nevyberou nic.
Znám rodinu s dospívajícíma klukama hubenýma jak lunt a ještě by měli po takovém menu hlad.
Mě se v menu něco líbí něco ne, něco bych si pozměnila, něco vynechala, ale to je přece úplně jedno.
Ale když mi ho někdo komplet nakoupí uvaří a donese pod nos, klidně ho bez muknutí zdlabu.

 
Jarča*
Jarča* - 3.6.2011 10:47

Koukám, že je těžké se tu zavděčitsmajlik - 26
Ten pohár bych si sice asi jako běžnou svačinu nedělala, ale jako pohoštění pro návštěvu, když by se mi třebas nechtělo něco péct, to vypadá docela lákavě. A i přes tu šlehačku a cukr si myslím, že je to zdravější, než klasický moučník.

 
Marjána
Marjána - 3.6.2011 10:42

Riki: No já ti nevím, ale mám pocit, že to jsou všechno poměrně rychlá jídla, ne? Bábovku máš v sobotu za dvacet minut v troubě, kde se pak peče sama, salát v neděli dopoledne deset minut, polívka taky deset minut, pak se vaří sama, hlavní jídlo i s rýží 15 minut, koktejl 5 minut a večeře 10 minut. Každá druhá domácnost má myčku, takže nádobí taky odpadá, případně se dá využít některej člen rodiny. smajlik - 55
Fakt mě zaráží, kolik ženskejch radši vyrazí do supermarketu a tam si daj celá rodina ty hnusný předražený blafy, než aby si na chvilku stouply k vaření a daly do toho i kousek srdce... To je to takovej problém? To vás to tak ponižuje? smajlik - 63

 
Markýza
Markýza - 3.6.2011 10:32

Renee: no, kdyby do článku napsala, že je to i pro dietáře, tak bych ji fakt poslala na vyšetření smajlik - 68
ale takovouto kalorickou bombu by si mohl dovolit sníst málokdo - nehledě na to, že by ji měl sníst málokdo smajlik - 105přece jen patříme mezi největší tlusťoše v evropě smajlik - 26

 
Renee
Renee - 3.6.2011 10:16

Markýza: V článku není uvedeno, že se jedná o dietní menu smajlik - 26 Jsou lidi, kteří hubnout nemusí nebo nechtějí, a tak jedí všechno. Já jsem např. diabetička, takže bych to taky nemohla.
Aja: Paní Lenku Moučkovou neznám, ale i kdyby pila, jak to souvisí s tím jídelníčkem a proč by to měla uvádět? smajlik - 16 Kdyby napsala článek třeba o stavbě železnice v Bangladéši, tak by tam taky měla zmínit, že pije? smajlik - 34smajlik - 34smajlik - 34

 
Anahir
Anahir - 3.6.2011 9:39

Když mi to někdo uvaří a upeče - ani nemuknu a všechno zdlabu. Dieta nedieta.smajlik - 98

 
Aja
Aja - 3.6.2011 8:28

No já teda nevím, ale autorka článku se zapomněla zmínit že pije...smajlik - 38
A docela by mě zajímala kalorická i finanční stránka její neděle.

 
Markýza
Markýza - 3.6.2011 8:20

na snídani bábovku - by mě dietoložka zabilasmajlik - 76 a potomečci ať si laskavě uloví, co chtějí a hlavně KDY chtějí, bo s příchodem v ranních hodinách vstávají na oběd.
Pomeranč na dopolední svačinu zvládnu i bez hlávkového slátu.
Polívka dobrý a le to vajíčko vynechám - nebo ho raději zašlehám do ještě vroucí polévky, salmonela je sfiňa.

odpolední svačina je taková kalorická bomba, že se k tomu raději nevyjadřuju, tohle si dát, tak jsem nejen zavražděna ale asi zvlášť bolestivě mučena smajlik - 76

přidat do dnešních tvarohů deci mlíka, tak tu pomazánku můžu dlabat lžičkou, ale na chleba ji nenamažu - jinajk dobrý, až na to, že do ČESNEKOVÉ pomazánky necpu pórek

 

Zvolte stranu: 1-20 | 21-40 | 41-60 | 61-80 | 81-90
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77190.
    Archiv anket.