Králík na mateřídoušce

Potřebujete: 4 ks králičích stehen, 2 mrkve, 2 pórky, mateřídoušku citronovou, sůl, pepř, olej
Postup: Mrkev nakrájíme na kolečka, pórky zbavíme tuhých zelených konců a nakrájíme je také na kolečka. V hrnci rozehřejeme olej, zprudka na něm králičí stehna opečeme. Pak přidáme mrkev, pórek, 1 stvol mateřídoušky, osolíme, opepříme, přidáme 200-250 ml vody a na mírném ohni dusíme. Vodu přidáváme podle potřeby. Když je maso měkké, podáváme. Mateřídoušku před servírováním vyjmeme.
Tip: mateřídouška citronová dodá méně chuťově výrazným pokrmům na chuti. Vznikla křížením mateřídoušky vejčité a mateřídoušky obecné.
19.5.2010 Rubrika: | Komentářů 31 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Králík na mateřídoušce
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Jednou za rok dostaneme králíka od známého z vesnice, je to pro nás pochoutka, ale udělám ho pěkně klasicky, nemám odvahu se pouštět do experimentů

Meryl: My jsme kraliky taky mivali, a delala jsem je na hodne zpusobu, asi tak jako ty. Nejvic nam chutnal na smetane a rizky ze stehen. Chutna to skoro jako kure. Tady je k sehnani, ale za silene penize a navic jsou takovy hubeny, nic na tom neni. Nasi byli krasne baculaty, ne sadelnaty ale hodne masa.

Tak podle názvu jsme si představila roztomilého ušáka na rozkvetlém pažitu, ta mateřídouška navíc tak dýchá domovinou- tohle prostě jíst nemůžu , to je jako kdybych dětem snědla oblíbeného mazlíka

Meryl: jedla, mně to nevadí. Ale musí ho tam být jen tak decentně, jako másla, aby tam tuku nebylo víc než kaše
.jpg)
dodatek-když se dá péci k něčemu..
.jpg)
To foto klálícta k receptu je naprosto dokonalé.
Krásná připomínka toho, že maso neroste v regálech a mrazících pultech.
Navíc recept je jednoduchý až blbuvzdorný, variabilní a patří do mé oblíbené kategorie jídla z jednoho hrnce...
.jpg)
Meryl: já tu slaninu taky nemusím...ale chuť báječná
.gif)
Elen: jedla jsi to? Je to dobrý? Mně to připadá jako dost odvážná kombinace

Meryl: Ve Francii polívají brkaši olivovým olejem, ne všude, ale v některých restauracích ano.

Linda: oni u Vás v těch končinách hned zmrznou, co?
.gif)
majucha: přesně, ani ty kousky, kterých se ta slanina dotýkalaA úplně nejodpornější mi vždycky bylo rozpuštěný máslo, kterým byla politá bramborová kaše

majucha: jedné nesedí mateřídouška, druhé ušák
vařit z mateřídoušky je o zvyku, mně k jídlu sedí velmi (samozřejmě čaj piju nejčastěji)
Linda: já ji pěstuji, až budeš u toho Brandejsa, pošlu Ti trochu z loňské sklizně, jestli chceš a je v happykvalitě
(= bio- (už mě ničí, jak se to zprofanovalo))

Meryl: to je fakt, člověče. Matka špikovala taky. Všichni si pomlaskávali, jen já to z toho vytahovala a nechutnaly mi ani ty kousky, kterých se to dotýkalo. Ostatně, já nesnášela ani politý brambory omastkem
.gif)
evropka: jenže každýmu to chutnat nemusí. Já nešpikuju ani hovězí když dělám svíčkovou, mně ta slanina prostě nechutná a jak ji v nějakém jídle cítím, vadí mi to

tak ta fotka toho ušáka mi k tomu receptu nesedí, sorry