Poklady české kuchyně aneb Jak to ta babička tenkrát vařila
Naše země kdysi patřila ke gastronomické velmoci. Pokrmy v restauracích, ale i doma byly připravovány z těch nejkvalitnějších ingrediencí. Naše babičky pěstovaly bylinky, chovaly drůbež a dobytek. Hojně využívaly darů přírody. Dokázaly ze všech surovin dostat to nejlepší.
Polévky měly sílu i chuť, maso bylo křehké a šťavnaté, omáčky zahuštěné máslem bez jediné špetky mouky. Sladká jídla byla opravdu sladká a ne přislazována umělými náhražkami. Vejce byla vždy čerstvá s nádherně oranžovými žloutky. Kuchaři a kuchařky vařili s nápadem, chtěli totiž, aby strávníkům skutečně chutnalo.
Postupem času se ale z kuchyní vytratila jak nápaditost a rozmanitost, tak především chuť. Lidé si začali zvykat na nejrůznější polotovary a náhražky bez chuti a plné chemie. Je čas opět vše vrátit do starých kolejí. Právě o to se snaží mnozí současní kuchaři, kteří opět dokazují, že vařit dobře a zdravě není vůbec složité. Chce to jen při vaření přemýšlet a využívat všech kvalitních surovin.
Vařte zase jako naše babičky. Inspirací vám může být nová unikátní video kuchařka s názvem Recepty zapomenuté české kuchyně aneb Jak to ta babička tenkrát vařila, kterou v těchto dnech vydává Pražský kulinářský institut, jehož kuchaři vaří podle skutečných receptů našich babiček. Vařte jako oni. Set tří DVD s více než šedesáti recepty a bezmála šesti hodinami české kuchyně - krok za krokem - vám v tom pomůže.
Jeden z mnoha receptů můžete vyzkoušet třeba hned dnes večer.
Strapačky s uzeným masem a kysaným zelím
Budeme potřebovat: Sůl, sádlo, cukr, hrubou mouku, kysané zelí, cibuli, vejce, uzené maso, nastrouhané brambory a pepř.
Nejprve si připravíme základ
Do kastrolu dáme rozpustit trochu sádla, zpěníme na něm cibuli, přidáme nakrájené uzené maso a necháme chvíli orestovat. Opepříme a lehce osolíme. Vložíme kysané zelí, které jsme vymačkali z nálevu, a necháme odstát. Zelí ještě dochutíme trochou cukru, aby bylo příjemně nasládlé. Dáme vařit osolenou vodu na strapačky.
Připravíme si těsto
Syrové brambory jsme nastrouhali a ještě lehce rozmixujeme, aby bylo těsto jemné. Pokud je těsto příliš řídké například z nových brambor, můžete jej zahustit trochou bramborového škrobu. Strapačky se tak nerozvaří. Bramborovou hmotu dáme do mísy, přidáme vejce, sůl a polohrubou mouku. Vypracujeme vláčné těsto. Nesmí být ani řídké, ani husté. Mělo by držet pohromadě, ale zároveň musí být dost tekuté, aby prošlo sítem. Přes síto s velkými otvory protlačujeme těsto do vroucí osolené vody. Noky musí do vody krásně prokapat, ne moc rychle a ne moc pomalu. Noky vaříme, dokud nevyplavou na povrch. Pak noky vyndáme plochým sítem a necháme okapat.
Dokončení pokrmu
Na pánvi rozpálíme trochu sádla a strapačky na něm orestujeme. Mezitím si nasekáme trochu petrželky na zdobení. Opečené strapačky přidáme k uzenému masu se zelím. Vše promícháme, dozdobíme velkolistou petrželkou a levný, ale chutný pokrm je hotov. Dobrou chuť.
Více informací najdete na www.prakul.cz
5.11.2009 Rubrika: Náš domov | Komentářů 28 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,8/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Poklady české kuchyně aneb Jak to ta babička tenkrát vařila
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Dřezy se spodní montáží do moderní kuchyně:
http://www.lacne-drezy.sk/drezy-so-spodnou-montazou/
Usnadněte si vaření a vytvořte příjemné prostředí při vaření
a když se na to podívam zpětně tak babky byli docela otrokyne nemeli el.spotřebiče zato měli detí ja smetí a plno hladovych krků.takže vlastně byly otrokyne kuchyně.musely dělat uplně vše od knedlíků až po domácí tvaroh.takže na co jim vlastně zbýval čas?a co z toho měli akorát sedřené ruce a záda a pocit jak se rodina nenajedla dejte pokoj
není čas na capiny babiny taky nechodili na pizzu a hambáče bo to nebylo a kdyby jo tak by taky chodily do mekáče a kfc a na pizzu
Moje babickaq byla zlaty clovek,a ty jeji zabijacky a jitrnice a krvava polevka,mnam.
Anebo jeji kynute bychty a s posypkou,jo nebylo nad moji babicku.
Ja muzu byt rada ze vareni miluju a nejvic peceni sladkeho,uz se tesim az upecu s Emmy pernicky.
"na mytí nádobí" -
Taky moje babička vařila na kuchyňských kamnech na dřevo, měli i troubu. Nejlepší byly bramborové placky pečené přímo na plotně. Na kamnech byl pořád velikánský hrnec s vodou, aby byla teplá na miatí nádobí, tekla jen studená. Jako holka jsem běhala s talířem vdolků po všech sousedech - takový byl zvyk
Já bych si tu inzerovanou kuchařku koupila, ale DVD mi nepřipadá zrovna nejšťastnější předloha k vaření.
Leda si vybrat pár receptů a vytisknout. A to by mi k těm mým různě postrkaným papírkům jen přibyly další.
Proč to nevychází i jako kniha, nebo ještě radši blok ?
Tuhle jsem viděla ve filmu pro pamětníky buchty o velikosti cihel-tak jsem přemýšlela,jak to asi pekli??nevíte někdo??Co by to měli za superpekáč?
a kachlový kamna v jizbě a zašupovací stůl se dvěma škopky na mytí nádobí a voda se chodila vylévat na hnojisko, a domácí kachny a králíci připravení na sto způsobů, to byla bašta....a tvarohový vdolečky...škoda jen, že moje děti a vnuci už tohle nepoznali....ale zase mají fastfudy a hambáčea cocacolu....
ano holky babičky jsou super kuchařky tá moje taky uměla dobře vařit ,ale maková BABOVKA byla Božíííííííí ten mák v ní pohádka mńam uměla jenom ONA
jo a stařenka obpekla na vesnici a široko daleko každou svatbu....a rádi jsme u ní baštily nové zemáky s kyškou, ale domácí od naší kravičky.....každé prázdniny jsem si užívala krásné dětství u stařenky na vesnici, za to jí do nebíčka posílám velkou
kominice: já to mám tak stejně.....u stařenky sporák a na něm dobroty...a ty zabíjačky...mmmmmm
a nemáme ty naše babičky trochu zidealizovaný? já vzpomínám z detství na babičiny chlupatý knedlíky a krémák a to extrakuchařka rozhodne nebyla
Naše babička vařívala na kuchyňských kamnech ve kterých se topilo dřevem. Na velké plotně u krajů pomalu probublávaly hrnce - s polívkou, s omajdou nebo třeba se přihřívala melta. Milovala jsem tu kuchyň. Babičky polívky se zásmažkou, Honzíkovský buchty, metýnky..... Na elektrickým sporáku se vaří jinak.
Pak jsem našla na netu tento recept:
Netynky
Hladká mouka
vejce
mák
soda
prášek do pečiva
1 lžíce oleje.