Reklama:

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Poklady české kuchyně aneb Jak to ta babička tenkrát vařila

Poklady české kuchyně aneb Jak to ta babička tenkrát vařila

Naše země kdysi patřila ke gastronomické velmoci. Pokrmy v restauracích, ale i doma byly připravovány z těch nejkvalitnějších ingrediencí. Naše babičky pěstovaly bylinky, chovaly drůbež a dobytek. Hojně využívaly darů přírody. Dokázaly ze všech surovin dostat to nejlepší.

Polévky měly sílu i chuť, maso bylo křehké a šťavnaté, omáčky zahuštěné máslem bez jediné špetky mouky. Sladká jídla byla opravdu sladká a ne přislazována umělými náhražkami. Vejce byla vždy čerstvá s nádherně oranžovými žloutky. Kuchaři a kuchařky vařili s nápadem, chtěli totiž, aby strávníkům skutečně chutnalo.  

Postupem času se ale z kuchyní vytratila jak nápaditost a rozmanitost, tak především chuť. Lidé si začali zvykat receptna nejrůznější polotovary a náhražky bez chuti a plné chemie. Je čas opět vše vrátit do starých kolejí. Právě o to se snaží mnozí současní kuchaři, kteří opět dokazují, že  vařit dobře a zdravě není vůbec složité. Chce to jen při vaření přemýšlet a využívat všech kvalitních surovin.

Vařte zase jako naše babičky. Inspirací vám může být nová unikátní video kuchařka s názvem Recepty zapomenuté české kuchyně aneb Jak to ta babička tenkrát vařila, kterou v těchto dnech vydává Pražský kulinářský institut, jehož kuchaři vaří podle skutečných receptů našich babiček. Vařte jako oni. Set tří DVD s více než šedesáti recepty a bezmála šesti hodinami české kuchyně - krok za krokem - vám v tom pomůže.

 

Jeden z mnoha receptů můžete vyzkoušet třeba hned dnes večer.

 

Strapačky s uzeným masem a kysaným zelím

Budeme potřebovat: Sůl, sádlo, cukr, hrubou mouku, kysané zelí, cibuli, vejce, uzené maso, nastrouhané brambory a pepř. 

Nejprve si připravíme základ

Do kastrolu dáme rozpustit trochu sádla, zpěníme na něm cibuli, přidáme nakrájené uzené maso a necháme chvíli orestovat. Opepříme a lehce osolíme. Vložíme kysané zelí, které jsme vymačkali z nálevu, a necháme odstát. Zelí ještě dochutíme trochou cukru, aby bylo příjemně nasládlé. Dáme vařit osolenou vodu na strapačky.

Připravíme si těsto

Syrové brambory jsme nastrouhali a ještě lehce rozmixujeme, aby bylo těsto jemné. Pokud je těsto příliš řídké například z nových brambor, můžete jej zahustit trochou bramborového škrobu. Strapačky se tak nerozvaří. Bramborovou hmotu dáme do mísy, přidáme vejce, sůl a polohrubou mouku. Vypracujeme vláčné těsto. Nesmí být ani řídké, ani husté. Mělo by držet pohromadě, ale zároveň musí být dost tekuté, aby prošlo sítem. Přes síto s velkými otvory protlačujeme těsto do vroucí osolené vody. Noky musí do vody krásně prokapat, ne moc rychle a ne moc pomalu. Noky vaříme, dokud nevyplavou na povrch. Pak noky vyndáme plochým sítem a necháme okapat.

Dokončení pokrmu

Na pánvi rozpálíme trochu sádla a strapačky na něm orestujeme. Mezitím si nasekáme trochu petrželky na zdobení. Opečené strapačky přidáme k uzenému masu se zelím. Vše promícháme, dozdobíme velkolistou petrželkou a levný, ale chutný pokrm je hotov. Dobrou chuť.

 

Více informací najdete na www.prakul.cz

Komerční článek


5.11.2009   Rubrika: Náš domov   |   Komentářů 28   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,8/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

zapomenutá jídla zapomenutá jídla zapomenutá jídla zapomenuté recepty  

Diskuse ke článku - Poklady české kuchyně aneb Jak to ta babička tenkrát vařila

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-28
marta79
marta79 - 18.4.2015 12:36

Dřezy se spodní montáží do moderní kuchyně:

http://www.lacne-drezy.sk/drezy-so-spodnou-montazou/

Usnadněte si vaření a vytvořte příjemné prostředí při vaření

smajlik - 92smajlik - 93smajlik - 94

 
evykmyluna
evykmyluna - 12.11.2009 11:11

a když se na to podívam zpětně tak babky byli docela otrokyne nemeli el.spotřebiče zato měli detí ja smetí a plno hladovych krků.takže vlastně byly otrokyne kuchyně.musely dělat uplně vše od knedlíků až po domácí tvaroh.takže na co jim vlastně zbýval čas?a co z toho měli akorát sedřené ruce a záda a pocit jak se rodina nenajedla dejte pokoj

 
evykmyluna
evykmyluna - 12.11.2009 11:06

není čas na capiny babiny taky nechodili na pizzu a hambáče bo to nebylo a kdyby jo tak by taky chodily do mekáče a kfc a na pizzu

 
corall+Emmy30.9.
corall+Emmy30.9. - 8.11.2009 13:42

Moje babickaq byla zlaty clovek,a ty jeji zabijacky a jitrnice a krvava polevka,mnam.

Anebo jeji kynute bychty a s posypkou,jo nebylo nad moji babicku.

Ja muzu byt rada ze vareni miluju a nejvic peceni sladkeho,uz se tesim az upecu s Emmy pernicky.

 
Dandenka
Dandenka - 6.11.2009 8:57

"na mytí nádobí" -

 
Dandenka
Dandenka - 6.11.2009 8:56

Taky moje babička vařila na kuchyňských kamnech na dřevo, měli i troubu. Nejlepší byly bramborové placky pečené přímo na plotně. Na kamnech byl pořád velikánský hrnec s vodou, aby byla teplá na miatí nádobí, tekla jen studená. Jako holka jsem běhala s talířem vdolků po všech sousedech - takový byl zvyk

 
mam-ča
mam-ča - 5.11.2009 17:51

Já bych si tu inzerovanou kuchařku koupila, ale DVD mi nepřipadá zrovna nejšťastnější předloha k vaření. smajlik - 11
Leda si vybrat pár receptů a vytisknout. A to by mi k těm mým různě postrkaným papírkům jen přibyly další.
Proč to nevychází i jako kniha, nebo ještě radši blok ?

 
Almega
Almega - 5.11.2009 15:09

Tuhle jsem viděla ve filmu pro pamětníky buchty o velikosti cihel-tak jsem přemýšlela,jak to asi pekli??nevíte někdo??Co by to měli za superpekáč?

 
sharon
sharon - 5.11.2009 13:37

a kachlový kamna v jizbě a zašupovací stůl se dvěma škopky na mytí nádobí a voda se chodila vylévat na hnojisko, a domácí kachny a králíci připravení na sto způsobů, to byla bašta....a tvarohový vdolečky...smajlik - 57smajlik - 57smajlik - 57škoda jen, že moje děti a vnuci už tohle nepoznali....ale zase mají fastfudy smajlik - 68a hambáčesmajlik - 68a cocacolu....smajlik - 76

 
denda04
denda04 - 5.11.2009 13:23

ano holky babičky jsou super kuchařky tá moje taky uměla dobře vařit ,ale maková BABOVKA byla Božíííííííísmajlik - 60smajlik - 60smajlik - 60 ten mák v ní pohádka mńam uměla jenom ONAsmajlik - 60

 
sharon
sharon - 5.11.2009 12:58

jo a stařenka obpekla na vesnici a široko daleko každou svatbu....a rádi jsme u ní baštily nové zemáky s kyškou, ale domácí od naší kravičky.....každé prázdniny jsem si užívala krásné dětství u stařenky na vesnici, za to jí do nebíčka posílám velkou smajlik - 44

 
sharon
sharon - 5.11.2009 12:53

kominice: já to mám tak stejně.....u stařenky sporák a na něm dobroty...a ty zabíjačky...mmmmmmsmajlik - 57

 
Ploduska
Ploduska - 5.11.2009 12:21

a nemáme ty naše babičky trochu zidealizovaný? smajlik - 68 já vzpomínám z detství na babičiny chlupatý knedlíky a krémák a to extrakuchařka rozhodne nebyla smajlik - 68

 
kominice
kominice - 5.11.2009 12:14

Naše babička vařívala na kuchyňských kamnech ve kterých se topilo dřevem. Na velké plotně u krajů pomalu probublávaly hrnce - s polívkou, s omajdou nebo třeba se přihřívala melta. Milovala jsem tu kuchyň. Babičky polívky se zásmažkou, Honzíkovský buchty, metýnky..... Na elektrickým sporáku se vaří jinak.

 
evča.
evča. - 5.11.2009 11:01

Pak jsem našla na netu tento recept:
Netynky
Hladká mouka
vejce
mák
soda
prášek do pečiva
1 lžíce oleje.

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-28
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 80379.
    Archiv anket.