Kuchařinky, nástup! Tento týden vaříme s r1911.
Také se vám občas stává, že se zaseknete na několika druzích jídel, točíte je stále dokola a rodina už se začíná bouřit: „No mami, zase špagety?“ Není divu, jíst musíme denně, ale kdo má mít v tom neustálém shonu pořád buňky na vymýšlení nových, neotřelých pokrmů, které by nezruinovaly peněženku a nezabraly moc času?
Naše čtenářky si hojně radí a sdělují své tipy v diskusi Vaření. Když tam člověk zavítá, okamžitě se může inspirovat. Jednou z nejaktivnějších návštěvnic diskuse je Radka, kterou znáte pod nickem r1911. Její recepty a fotografie jsou všeobecně oblíbené a čtenářkami využívané. Není divu. Jak jsem zjistila, šéfkuchařem u nich doma je Radčin přítel Tomáš, pro kterého je vaření nejen profesním údělem, ale především zálibou: „Jsme normální dvojice ze středních Čech s abnormální chutí k jídlu. Jídlo si opravdu užíváme. Kdykoliv, kdekoliv a v libovolném množství. Pracuji jako kuchař, takže trochu nemoc z povolání, a Radka je referentka. A jestli láska prochází žaludkem? Alespoň u nás to platí, protože jsme spolu ´projedli´ už 12 let." Tomáš zkrátka vaří rád, skvěle a nápaditě. I z obyčejných ingrediencí dokáže vykouzlit pokrm, nad nímž chuťové i zrakové buňky zaplesají.
Vaříme s r1911
Proto jsem gurmánskou dvojici požádala, zda by vám tak trochu nepomohla v nekonečném vymýšlení, „co proboha dneska budu dělat k večeři!?“ Jelikož jídlo je jejich velký koníček, postavili se k tomu zodpovědně. Vařili, fotili, kombinovali...
Celý tento týden vám tedy budeme nabízet recepty z jejich kuchyně (mimochodem velmi krásné, útulné kuchyně, jak vidíte na fotografii).
A na co se můžete těšit? Každý všední den to budou tři tipy na večeři, která se dá v klidu připravit i po příchodu z práce. Stačí si vybrat. Vše samozřejmě doplníme fotografiemi. V pátek vám předvedeme kompletní víkendové menu včetně dezertu a večeře, a to jak na sobotu, tak na neděli.
Dnes je pondělí, takže začínáme. Množství jednotlivých surovin přizpůsobte vlastním potřebám, citu a zkušenostem. Tak vybírejte, přejeme vám dobrou chuť.
Kuřecí stehýnka na medu
Potřebujete: Kuřecí stehna, med, sojovou omáčku, grilovací koření, sůl.
V misce rozmícháme med, sojovou omáčku a grilovací koření s trochou vody. Nasolená stehýnka marinujeme (nejlépe den předem) a pečeme na 180° C asi 60 minut. Během pečení přeléváme výpekem.
Příloha: Pečivo a křen, různě upravené brambory, čerstvá zelenina.
Zapečené brambory s fazolemi
Potřebujete: Větší brambory, fazole, cibuli, sterilovanou kukuřici, sůl, pepř, sýr.
Brambory uvaříme vcelku a ve slupce. Rozkrojíme a vnitřek vydlabeme lžičkou. Na cibulce osmahneme uvařené fazole (lze nahradit sterilovanými). Přidáme kukuřici a vydlabané vnitřky brambor. Vše dochutíme solí a pepřem. Hotovou směsí plníme brambory, zasypeme sýrem a pečeme v troubě na 180° C dozlatova.
Tip: Podáváme na orestovaných plátcích slaniny, posypané čerstvým pórkem.
Smažené rolky
Potřebujete: Plátky uzeného masa, trvanlivý salám, sýr, vejce, hladkou mouku, strouhanku.
Na plátek uzeného masa klademe salám a hranolek sýra. Vše zarolujeme a obalíme v trojobalu. Smažíme v oleji.
Tip: Můžeme spíchnout párátkem, aby se rolka nerozbalila.
Podáváme s pečivem a pikantní sterilovanou zeleninou.
Zítra se můžete těšit na další recepty od r1911. Závěrem bych chtěla tvůrcům našeho gurmánského seriálu moc poděkovat. S jeho přípravou si skutečně vyhráli a výsledek rozhodně stojí za to.
12.11.2007 Rubrika: | Komentářů 40 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Kuchařinky, nástup! Tento týden vaříme s r1911.
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.r1911: Obcas je treba i trochu toho nezdraveho:).
Ja jsem tehotna takze mi to trosku tucnejsi chutna daleko vic.
Ahoj všichni, uznávám, že zrovna extra zdravé pokrmy jsme nevybrali... Prosím, kdo toužíte po zdravé stravě, raději snad tento týden ani nenakukujte. Dali jsme do receptů to, co nás napadlo a to, co nám chutná. Případně pak někdy připravíme pokrmy zdravé.
samé dobroty, budu sledovat, to kuře dělávám, to je mňamka!!!
Díky za inspirace a recepty!!!!
taky nakukuju
Mno, asi zůstanu u svého způsobu přípravy a vizuální úpravy pokrmů. Tohle je jak doporučená výživná strava přelomu 70 a 80 let.
Vzhledm k mému věku je už vaření spíše mým koníčkem, než nutností. Osobně se řídím několika pravidly a) bez cibule a česneku to těžce, b) uvařit dobře a chutně z mála je velké umění!, c) pokud vás to baví- fajn, pokud vás to nebaví netrapte se, každý jsme nějaký
kareta: občas zasmahnu ale neni to potřeba protože tahle šťáva s pivem se zahustuje skoro sama. Když mám zelí víc klidně ho dám do pekáče i se štávou.
Krušovice jsme proexperimotovali jako nejlepší z dostupných, na pití je trochu moc sladký ale právě to se hodí na pečení ..
A vůbec nepotřebuješ bůček nebo slaninu....
Někdo dává ještě cibulu, česnek ( na vymazání zevnitř) , sádlo ,olej nebo máslo.
Moje zkušenost je že kuře nepotřebuje nic, má vlastního tuku akorát....
Ota: tyjo, to musí být dobrý- já dělala kuře NA zelí, ale něco mi na tom pořád nesedělo, takhle asi tak nevyschne, že? A co po upečení, ještě ho upravuješ, zasmažuješ, zahušťuješ?
tyrkys: to dělám zelí dám dovnitř,pytel kmínu a láhev černých krušovic na to .... a bramborový ( a teď si nabehnu se zdrobnělinkou) knedliček k tomůůůůů...
Určitě by mi to chutnalo, ale když já nerada smažím a tohle je na mě pracné...Možná tak to kuře, to jsem taky dělávala, mělo hezkou kůrku
Ota: máma občas dělá "kuře ala kachna". Peče kuře okmínované s bůčkem a ono fakt chutná jinak. Já pod to jednou dala ještě kysané zelí a bylo to úžasný
tyrkys: to zní dobře ....
někdy se kuře naopak nechá použít jako podkladový materiál - tuhle jsem na netu četl, že někdo ho dává pod kachnu už rovnou naporcovaný na díly a první den servíruje kachnu a druhý den to kuře nasáklý tou kachnou
Já bych to pojmenoval Kachna na kuřeti ale v originále se tenkrát jmenovalo jinak cosi jako "Jihočeský dvoupták" už se nepamatuju přesne......
No to je aspoň nááápad!
habaděj: to jsem byl já ... no zelené fazole jsou na seznamu potravin prospívajících žlučníku ...
Ota: já běžně peču kuře na mražené zelenině, se spoustou cibule a česneku a většinou chilli - potom je z toho luxusní příloha (Nejlépe se lžící bílého jogurtu navrch).