Chlebový kvas
.jpg)
Potřebujeme: šišku tmavého žitného chleba (cca 1kg), 2 litry vody, 200g cukru, 20g máty, 2 lžičky rozinek a kostku droždí (30g)
Postup: Chléb nakrájíme na kostičky a nasucho opečeme. Kostičky vložíme do hrnce a zalijeme vařící vodou, přikryjeme poklicí a necháme chvíli odstát. Pak tekutinu slijeme, přidáme cukr, droždí a mátu. Zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 5-6 hodin kvasit. Po zkvašení nápoj přecedíme do lahve, do každé přidáme pár omytých a spařených rozinek a uložíme do chladu. Pijeme studené.
30.8.2007 Rubrika: | Komentářů 11 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Chlebový kvas
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Tak jsem začala vařit podle časopisu. Narazila jsem minulý týden na nový časopis moje šťastná hvězda a kromě ostatních dobrých rubrik tam mají i normální recepty, který v pohodě a bez stresu zvládnu uvařit i po práci a netrvá mi to celý večer. Pohoda, už jste někdo zkoušel taky podle časopisu moje šťastná hvězda vařit?

Receptů znám víc, tenhle vypadá nejjednodušeji. Kdo ale odsuzuje kvas, neví co říká. Žila jsem v tehdejším Leningradu pár let a nedovedu si představit lepší osvěžení v létě, než právě toto pití z cisteren na ulici. Vychlazený prostě super a opička po něm určitě není, kvašení dávno proběhne, než ho pijete.

Já to pila na Ukrajině a moc se mi po tom stýská. Chutnalo to jako jablečný mošt a bylo to studené a výborné. Prodávalo se to z cisteren.
jéje, basmenská kvaška
.jpg)
Pokud si dobře vzpomínám, chutná to jako nesycená limonáda nebo ne tak sladký burčák, a v Rusku se to prodává na ulici z cisteren do pladtikových kelímků.

kvaska
.gif)
jak to chutna ?

.gif)
No fuj...

b+h: pila jsem to v Rusku! Nic tak odporného už jsem dlouho nezažila opravdu příšerné. Jestli je z toho opice nevím, víc jak 2 hlty jsem nepozřela

Uz to nekdo pil... jestli ano - jak to chutna....???? Je z toho asi pekna opice.... asi takova jako z cuca