Jablečné čatní
Ingredience: 6 středně velkých jablek, 2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru, 4 lžíce oleje, 2 celé kousky skořice, 1 lžička anýzu, 2–3 sušené a nadrcené chili papričky, 5 hřebíčků, 1 lžička kurkumy, 4 lžíce vody, 4 lžíce cukru (nejlépe hnědého).
Postup: Jablíčka omyjeme, oloupeme slupku a vykrojíme středy. Rozkrájíme na malé kostičky. V nerezovém hrnci rozehřejeme rostlinný olej, a když se z něj začne kouřit, přidáme zázvor, skořici, anýz, chili a hřebíček. Smažíme do doby, než anýz ztmavne (asi půl minuty). Po celou dobu mícháme. Okamžitě přidáme kurkumu a kousky jablek. Opět nezapomeneme míchat a smažíme až do zhnědnutí jablíček, což trvá asi 5–6 minut. Potom přidáme vodu.
Přikryjeme pokličkou a vaříme asi čtvrt hodiny. Často mícháme. Jablka musí být úplně měkká. Poté je rozmačkáme, přidáme cukr a zvýšíme teplotu. Za stálého míchání vaříme až do zhoustnutí.
Podáváme ke sladkým jídlům.
Naše rada: Použít můžete jakýkoliv druh jablek. Vybíráme však jablka pevná a zralá. Jablka můžete nahradit i jiným ovocem, švestkami, meruňkami, broskvemi, mangem, ostružinou...
21.9.2006 Rubrika: | Komentářů 1 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5