Vánoční cukroví. Váš nejoblíbenější recept.
Vanilkové rohlíčky, linecké s marmeládou, pracny, vosí hnízda, perníčky, kokosové kuličky… V mnoha domácnostech je právě v těchto dnech cítit vůně vanilky a my pečeme oblíbené vánoční cukroví. V každé rodině dávají přednost jinému, které je jasným favoritem a nesmí o Vánočních svátcích chybět.
U nás doma pečeme každoročně klasické linecké s marmeládou, linecké slepované vanilkovým krémem s čokoládou a mandlí, kokosové cukroví a všelijaké nepečené druhy, mezi nimiž rozhodně nesmí chybět vosí hnízda.
A jak je to u vás? Které vánoční cukroví je ve vaší rodině to nej nej, a i kdyby se vám stokrát nechtělo, upéct ho je pro vás téměř vlasteneckou povinností? Podělte se o svůj oblíbený recept s ostatními čtenářkami a vyhrajte knížku Cheesecakes od naší přední cukrářky Mirky van Gils Slavíkové.
Posílejte nám své oblíbené recepty
Vyberte ze svého tradičního rodinného vánočního pečení jeden recept, ten, který u vás nesmí chybět, a pošlete nám jej – nejlépe i s fotografií – na redakce@stastnezeny.cz. Do předmětu zprávy uveďte heslo „Vánoční cukroví“. Nezapomeňte uvést váš nick, pod kterým jste na magazínu registrovaná.
Recept musí obsahovat:
1. Přesný soupis potřebných ingrediencí
2. Jasný postup přípravy
3. Fotografii – není podmínkou, ale pokud bude přiložena, tím lépe
4. Pozor! Každá čtenářka může zaslat pouze jeden recept
Své oblíbené vánoční recepty posílejte do středeční půlnoci, v následujících dnech je postupně vydáme na magazínu. Ze zveřejněných receptů pak bude jedna čtenářka vylosována a vyhraje výše zmíněnou knížku.
Tak do toho, milé čtenářky, pojďme si vzájemně dělat chutě a inspirovat se. Inspirace totiž není při pečení vánočního cukroví nikdy dost.
Příjemné adventní období a co nejméně spálených plechů s cukrovím vám přeje
7.12.2010 Rubrika: Tradice a lidové obyčeje | Komentářů 45 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Související odkazy:
- Čtyři recepty na vánoční cukroví
- Cukroví narychlo aneb To ještě stihnete
- Tipy a triky na usnadnění vánočního pečení
Diskuse ke článku - Vánoční cukroví. Váš nejoblíbenější recept.
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Tak u nás vede Ořechový řez se žloutkovou polevou.Ten musí být každý rok.Někdo ho peče jako jarní řezy na Velikonoce,ale u nás musí být na Vánoce14 dkg mlet.cukr.14 dkg másla.14 dkg mlet.ořechů.7dkg polohr.mouky.3 bílky ušlehat a utřeme máslo s cukrem do pěny a přidat zbytek.Dáme péct do růžova.Pak si utřeme 3 žloutky a 14 dkg mlet.cukru.Třu dost dlouho až napění a pak na horký řez naleju a rozetřu.Nikdy se nestalo že by nám něco bylo ze syrových žloutků.Tím že je to na horkém a vychladá tak myslím že to stačí.Během vychladání to ještě trošku rozetírám aby byla stejnoměrná vrstva.Pak to pocákám tenkým pramínkem čokolády a nakrájím na čtverečky a ještě napříč na trojúhelníky.
sarmyn, toto je recept jak to dělám já. Byl tu otištěn. Jen jsem tam nenapsala, že ty švestky si napíchnu na špejly a namočím v čokoládě. Mám raději hořkou.
Potřebujete: sušené švestky, rum, spařené a oloupané mandle, čokoládu na vaření
Postup: Sušené švestky narovnáme do sklenice, zalijeme rumem a necháme macerovat asi tři dny. Pak do každé švestky zastrčíme mandli a obalíme v dobré čokoládě. Vkládáme do papírových košíčků.
Latimeria: já dělám univerzální těsto a náplň přispůsobím - babičce slepím dia marmeládou nebo čokoládou, mám slepím něčím sladkým.
200g hladké mouky
160g másla
80g mletých mandlí/ořechů
1/2 balíčku vanilkového cukru
špetka prášku do pečiva
Do 2. dne odležet, pak z toho vykrajuju kdeco a slepuju.
A co odpalované těsto, to se dá naplnit např. nesladkým pudinkem, slanou pomazánkou, ...
Kozoroh18: Ja vim ze to vyzirani krabic je to nejlepsi v predvanocnim obdobi, my jsme to s tatkou mamce delali taky. Ja pecu hrozne rada, tudiz mi to nevadi. Jsem rada ze chutna.
Hodne se toho u nas taky rozda, protoze nektere kamosky moc nepecou, udelam jim talir naseho cukrovi, je to casti jejich vanocniho darku.
Lizbet: Diky za recept, zkusim to taky s visnema, ty uz jsou v rumu nalozene od leta.
TULI: Asi jo, ja je jeste nechytla. Barak zavrenej, spajz betonovej, no proste zahada
Lizbet: tak to musí být bomba....to zkusím
Kadla: nejde...píše mi to,že adresa je špatně,nebo neúplná...
Also: Nejde ti to poslat na adresu redakce@stastnezeny.cz?
To je divné, ta adresa je normálně funkční...
Lizbet: nene, zadnych 24h. cim dyl, tim lip.
YXH - ten je mazanej, chodí v noci. Dej mu tam pastičku. To vyžírání krabic patří k předvánočnímu času.
Tak jsem aktivně napsala recept a chtěla jsem poslat,ale nějak mi to nejde odeslat...zkoušela jsem zvýrazněnou adresu i jiné a nic...??!!!
Tak jaká adresa je ta pravá??!!
Já letos asi pečivo ani jíst nebudu....od jara jsem shazovala pracně kila a teď se mi nechce se bleskově vyžrat....Cukroví miluju a snědla bych ho kdykoliv,cokoliv,klidně kila...Vzpomínám si ,jak jsem kdysi přistihla sousedku,jak v březnu vyhazuje do popelnice vánoční cukroví,asi tak 10 kilo!!!Bylo mi docela líto té práce a toho,že třeba včas nepřišla a nenabídla...u nás nikdy nezbylo.....
YXH: kradou a zerou ti to v noci ????
Není to můj recept, ale celá velká rodina jej miluje. Bohužel, není pro děti.
Sušené švestky namočit na 24 hodin do rumu. Celé mandle vložit do švestky /jako pecku/ vložit do papírového košíčku a zalít rotpuštěnou čokoládou. Toto má úspěch i u těch, kteří tvrdí, že nejsou na sladké.