Vánoční polévka podle Meryl
.jpg)
Dnešní recept není klasickým receptem, jak jste na ně zvyklé. Ráda bych se vás totiž zeptala, jaké jídlo či pochutina nesmí v žádném případě chybět na vašem vánočním stole, případně zda máte nějakou svou vlastní vánoční stravovací tradici.
My ano. V našem rodinném jídelníčku jsou pouze dva pokrmy, které konzumujeme výhradně o Vánocích: bramborový salát a knedlíčková polévka. V průběhu roku tato jídla nikdy nevařím, ačkoli je máme moc rádi. O to víc se na ně o Štědrém dnu těšíme a už jejich přípravou si navozuji pocit jakési výjimečnosti a svátečnosti.
Knedlíčkovou polévku jsem do vánočního jídelníčku zařadila v době, kdy byly mé dcery malé. Podávám ji na Štědrý den v poledne a jako druhý chod máme kousek vánočky. Není to nějaká speciální polévka, takže sem nebudu dávat podrobný recept. Jedná se o klasický hovězí vývar s kořenovou zeleninou, játrovými knedlíčky a domácími nudlemi (ty vařím zvlášť). Někdo je ke knedlíčkové polévce už nedává, my je v ní máme rádi. Hlavní je, aby polévky bylo hodně se spoustou knedlíčků a aby v ní pokud možno „stála lžíce“. Většinou ji jíme ještě následující dva dny, stejně jako řízky a bramborový salát od večeře. Už teď se mi na ni sbíhají sliny a na chvíli, kdy začnu ňahňat játrové knedlíčky se začínám těšit.
Jaké jídlo nesmí chybět na vašem svátečním stole o Vánocích? Máte nějakou svou vlastní rodinnou tradici, kterou dodržujete pouze na Štědrý den?
21.12.2011 Rubrika: Vánoční recepty | Komentářů 31 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Vánoční polévka podle Meryl
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Ženy, nemáte tady někdo tip na vegetariánskou vánoční polévku? Já zatím vymyslela jen toto. https://1000chuti.cz/vanocni-polevka-z-morske-rasy/ Ale určitě to přeci někdo řeší, ne? Možná máte některá lepší variantu?
U nas musi byt linecke a rohlicky to proste musi byt a linecke se mi letos opravdu moc povedlo...Ja maso nejim takze pro me kopa bram. salatu a taky delam kubu (ale toho delam i jindy v roce...)...Synek ten chce kureci rizek a bramb. kasi, muzik je hodny tomu je to jedno...
Tradice poustime lodicky z orechu, krajime jablicka...V radiu na netu si poslechnu ceskou "pulnocni"...
- - - --
Bigos neznam, ale zajimave...
Sharon 11:49 povidlova omacka - sus. svetsky, rozinky, mandle, vanocka k tomu to muze byt dobre...Jak ji delas? Povidla rozehrejes...Povidla mam hodne rada...
.gif)
manka:
Kadla: No, myslím, že to ,,komolila" asi jen vaše babička. Protože z naší veeeelmi početné, rodilé rodiny na karvinsku to nepoužívá vůůůbec nikdo.
A vaří se zcela jinak než zelňačka. Taky úplně jinak chutná.
Prostě přirovnávat ho k zelňačce mi přijde jako pořádná zvrácenost.

Dobrý den, zajímavé recepty na vánoční polévky (nejen rybí) jsem našla tady, nechte se inspirovat
http://cs.publero.com/titul/f-o-o-d/prosinec-2011
.jpg)
Zvědavka: Tak jsem ze zvědavosti zadala "bikus" na netu a vyšlo mi, že to opravdu vychází z poslého bigosu, který se krajově dělá taky různě, ale všeobecně je to hodně podobné - k té zelňačce mu chybí vlastně jen smetana, takže to odtud asi fakt vzešlo, jen k tomu přifrcli tu smetanu . Tady jsem našla recept:
Bigos [bigos (nikoliv bigoš)] je tradiční polské a litevské jídlo ze zelí a masa. Do Polska pravděpodobně přišel spolu s králem Vladislavem II. Jagellem, který toto jídlo podával na jím organizovaných lovech.
Existuje řada verzí a způsobů přípravy tohoto pokrmu. V předpisech se tradičně objevuje čerstvé i kysané zelí, červené maso, klobása, uzený bůček, houby a koření (pepř, sůl, bobkový list). Podle staropolské tradice se ke konci vaření přidává i trochu medu. Další verze dodávají kmín, majoránku, nové koření, sušené švestky, červené víno a dokonce i rajský protlak. Bigos je podobně jako guláš lepší ohřívaný další dny. Obvykle se podává s chlebem.
.jpg)
Zvědavka: Vidíš, to je zajímavé. Nevím, kde se to slovo vzalo, ale používala ho už moje babička a známí, co tu zelňačku dělali, to taky znali... Možná to byla nějaká karvinská specialita

sharon: já vím, že taťka si ji kdysi pak i vytáhl z mrazáku a myslel si, že je to dršťkovka
.gif)
manka: to u nás jí máme rádi ...i po studenu ...

sharon: moje maminka švestkovou omáčku taky dělávala, já ji neumím. Nevím, nikomu ani tak moc nechutnala, dělala se jen tak pro vzpomínky na babičku

my na štědrovečerní večeři vaříme hrachovou polívku s osmaženou houskou a klasiku kapra a salát. Ale v poledne si dáváme s kamarády pečený bůček s klobásou a zelím, mňáááám. druhý den nic nevaříme, dojídáme zbytky a na Štěpána samože husokačena s dvojím knedlíkem a dvojím zelím a nádivkou a knedlíčková polívka. Jo a naStědrý den ještě nesmí chybět ovocný salát.

U nás na Štědrý den v poledne vinná klobása a opečené brambory a večer pak s bramborovým salátem manžel zase klobásu a já kuřecí řízek. A naším "zvykem" je upéct klobás a řízků víc a druhý den je pak spolu s br. salátem jíst studené, to jsou snad ještě lepší. No a k tomu v průběhu dne domácí cukroví i vánočka. Manžel má rád jiný salát, co se liší o pár ingrediencí a dochucení, takže každý máme svůj. U tchánovců přes den dělají i chlebíčky, ale ty já mám ráda až na Silvestra.
Jinak knedlíčkovou polévku nejím (tedy polévku ano, ale ty knedlíčky ne) a salát děláme i během roku, protože ho máme rádi.
.gif)
Zvědavka: taky to slyším poprve....
.gif)
já pouze na štědrý večer vařím sladkou povidlovou omáčku se sušenýma švestkama, rozinkama a mandlema......jí se s vánočkou , ty peču tak 3 a někdy i mezi svátkama.....
polévku co popisuješ máme také , ale dělám ji i často během roku zvlášť když přijdou děti........
a můj říká, že nechce žádné dárky...jen mísu salátu a kapříka ( kterého sám chytí)......
Kadla: Tak ,,bikus" slyším poprvé v životě a to celý život žiju na severní Moravě
Když už tak bigos, což je polské jídlo a k zelňačce v českém pojetí má hodně daleko

V rodině máme vegetariána a osobu,která nejí kapra-takže udělám hustou zeleninovou polévku,někdy to rozmixuju-pak má pěknou oranžovou barvu,tu jíme samotnou k obědu a pak ještě k večeři,kdo chce.K jídlu je klasický bramborový salát,jen s vajíčky,okurkami a cibulí,s lehkou majonézou a k tomu pár kousků smaženého kapra,kuřecí řízky a smažený sýr-pro každého něco...Letos nebude žádné cukroví,já i manžel jsme tlustí a ostatní to jistě oželí...Na druhý den já nevstávám z postele a jsem celý den v pyžamu,takže rodina buď jí zbytky od ŠD,nebo si něco manžel uvaří sám...
.jpg)
obligátního
.jpg)
Tak u nás zelňačka, smažený kapr, bramborový salát - prostě klasika... Ale letos budu mít místo kapra lososa a rakouský br. salát. si však vynutil oblikátního kapra s českým br. salátem, takže dvojí vaření.
Jinak my neobědváme. Ráno máme vydatnou snídani (sýr, vajíčka), vánočku s máslem a džemem, celý den uzobáváme cukroví, jinak nic, až večer se vrháme ke stolu hladoví a natěšení na baštu i na dárky.
Klasická rybí polévka, smažený kapr a bramborový salát. Tchýně dělala rybí polévku se sušenými švestkami, rozinkami, ořechy a perníkem. V životě jsem to nedala do pusy, nedovedla jsem si představit kombinaci rybího masa s perníkem.
Na první vánoční svátek udělám hovězí polévku s nudlemi a knedlíčky, jinak taky dojídáme zbytky.
.jpg)
evropka: Jo, ještě couračka, máš pravdu...
Takže kyselica - zelňačka - couračka - bikus (to je severomoravský výraz pro totéž)