Jak oslavit jubileum?
Jedna ze čtenářek mě nedávno požádala, zda bych mohla jejím jménem napsat článek a požádat Vás o radu. V létě budou v její rodině slavit kulatiny a ráda by oslavenci připravila trošku netradiční oslavu. Sama jsem v Čechách nikdy moc neslavila, ale slíbila jsme jí, že napíšu jak se slaví v Dánsku. Možná něco z toho bude inspirací i pro ni.
Dánové jsou slavící národ a slaví cokoliv kdykoliv. Oslavy nebo jenom rodinný oběd či večeře v restauraci jsou cenově velice nákladné a tudíž zcela vyjímečné. V každé obci či městské části lze za poměrně příjemný peníz pronajmout společenskou místnost či dům se společenským sálem, vybavenou kuchyní a sociálním zařízením. Zde se oslavuje v podstatě všechno – svatba, pohřeb, narozeniny, křtiny, biřmování a cokoliv dalšího. Hodně oslav se také přesunuje do letních měsíců a oslavuje se doma nebo na chatě na zahradě.
Na velké oslavy se najímají pomocnice, obvykle to jsou dívky ve věku 14-18 roků, můžou to být sousedé, vzdálené příbuzné, spolužačky vašich dětí apod. Platí se jim obvykle 50-80 korun na hodinu. Jejich úkolem může být doplňovat bufet, sebrat talíře a příbory a nacpat je do myčky, odnést do kuchyně zbytky hlavního jídla a naservírovat místo něho dezert, doplńovat led, uvařit kávu apod – prostě všechny drobnosti, ke kterým by jinak byla hostitelka nucena odbíhat a neužila si oslavy a hostů. Obvykle stačí 2 dívky na 40-50 hostů na první 3-4 hodiny nebo po dobu hlavního jídla.
Za 20 let jsem zažila slavnostní menu na 2 svatbách a jednom biřmování, všechno ostatní byly bufety. Takový bufet má hned několik výhod:
1) spousta pokrmů se dá připravit předem
2) pokud využijete služeb cateringové firmy můžete si nechat dodat jídlo i několik hodin předem (například pokud přijdete domů až společně s prvními hosty)
3) nemusíte řešit jak udržet všechno jídlo teplé – vždycky se najde něco co lze servírovat studené či pokojové teploty, v nejhorším lze pronajmout držáky jídla pod kterými se zapalují čajové svíčky na udržení teploty
4) vyhnete se problémům s tím co kdo má či nemá rád, problémům s dietami, vegetariány apod.
5) nemusíte řešit kdo a jak bude servírovat jídlo
6) většinu zbytků lze zamrazit
7) můžete požádat kohokoliv z hostů, aby něco přinesl
8) poměrně jednoduše lze obměňovat, takže neservírujete na každé oslavě stejné jídlo
Bufet může být směs studené kuchyně a k tomu košík různého pečiva. Nebo můžeme podávat různá masa a k nim míchané saláty či několik druhů smetanových brambor – velice oblíbené a jednoduché. Připravujeme je den předem a před podáváním stačí přihřát 20 minut v troubě.
Velice praktické a jednoduché na tento typ oslav je grilování. Několik druhů masa naložíte den předem do různých marinád, jako přílohu vytvoříte několik salátů (některé lze opět udělat den předem), můžete ugrilovat i různou zeleninu, sýry apod. Při samotné oslavě si hosté můžou maso sami grilovat a vy pouze připravíte samoobslužný bufet s přílohami a dresinky. Pokud jste pozvali více hostů je dobré dohodnout se, aby někdo vzal s sebou vlastní gril – přece jenom dejme tomu 10-15 hostů na jednom grilu, ať vám poslední strávníci neumřou hlady než na ně dojde řada u grilu.
Metodu bufetu doporučuji i na dezert. Samozřejmě pokud slavíme narozeniny je moučník jasný, ovšem při obyčejné oslavě může hostitelce pěkně zamotat hlavu. Z vlastní zkušenosti můžu doporučit dvě možnosti. Buď něco sladkého, nějaký koláč, ovocnou fromage apod., navíc v tomto případě lze zaměstnat i ostatní a požádat několik hostů, aby vzali nějakou sladkost s sebou, stačí malý pekáček či pár muffin. Tímto způsobem se nikdo z hostů nezalekne, že by měl péct moučník pro celý regiment a zároveň se nám sejde zajímavá směska moučníků, ze které si každý vybere. Druhá možnost je zmrzlinový bar. Koupíme několik různých zmrzlin (nejlépe ty, které máme samy rády, aby nebyl problém s dojídáním zbytků), k nim nakrájíme různé ovoce, přikoupíme sladké sušenky , nějakou posypku a zmrzlinovou polevu a každý ať si nandá dle libosti. V tomto případě ovšem nezapomeňte tak po hodině vše sklidit.
Další vychytávkou je termoska, čím víc tím líp. K bufetu s dezertem postavte několik termosek s čerstvě uvařenou kávou, minimálně jednu s horkou vodou, k tomu postavte cukřenku, různé čaje, šálky a lžičky a opět tím hostitelce odpadne běhání a vyptávání se kdo si dá kávu teď a kdo na ní bude mít chuť až za hodinu. Pokud nevlastníte dostatek termosek můžete požádat hosty či dobré přátele, ať vezmou s sebou (skoro každý má doma aspoň jednu).
Stejným způsobem jako podávání kávy lze vyřešit i ostatní nápoje. Opět postavíme někam do stínu stůl s ruzným alkoholem a džusy, k tomu přidame misky s nakrájeným citrónem a bylinkami, pokud máme tak i termomisku s kostkami ledu. Nealkoholické nápoje a pivo můžeme pravidelně v malém množství doplňovat studenými z ledničky. Nebo pokud máme můžeme přistavět starou ledničku a naplnit ji. Osobně se mi jako dobrý nápad osvědčilo postavit do stínu a nebo pod slunečník nafukovací dětský bazének, přivádět do něho hadicí studenou vodu (pokud nelze tak si předem v dostatečném množství namrazit led, který postupně přihazujeme) a tímto způsobem chladit limonády a pivčo.
Poslední rada je pokud jsou mezi hosty i malé děti, prizpůsobte část menu / bufetu i jim. Nebojte se ony přežijou jeden den o zdravým neoplývající stravě (jejich rodiče včas opijte).
V dohledné době se budu snažit v receptech dne uveřejňovat vyzkoušené recepty vhodné právě pro takovéto oslavy, tak prosím nekruťte hlavou nad postupem typu: dva dny předem naložíme do marinády.
Tak a teď je řada na Vás – jakou zkušenost či postřeh doporučíte naší čtenářce Vy?
28.4.2014 Rubrika: Společnost | Komentářů 20 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,8/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Jak oslavit jubileum?
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Ze své zkušenosti ti mohu doporučit super stránku www.mojechaty.cz
Cizina nepřipadá v úvahu tady v této době.Chtěla bych na pronájem nějakou pěknou chatu tady u nás v ČR.Nejlepší by úplně bylo kdyby ta chata byla v Krkonoších jelikož všichni milujeme lyžování.
Hledáš tady něco u nás a nebo nějakou cizinu?
Dejte mi prosím nějaký tip kde bych mohla s kamarády oslavit Silvestra.
MargaritaD: super moc děkuji vypadá to tam moc hezky, budeme muset dát rodinnou debatu!
AlenaP: Mrkni tady https://www.resort-snezne.cz/, nádherné ubytování v přírodě, kamarádka zde měla svatbu a moc si to tam chválila!
Ahoj naši budou mít 40 výročí svatby a chtěli bychom jim se sourozenci uspořádat oslavu, rádi ba jsme, aby si to užili a potřebovali bychom k tomu i ubytování. Díky
To moje maminka nedávno slavila padesátiny, takže jsem jí chtěla uspořádat opravdu velkou oslavu a sezvala jsem rodinu z celé naší republiky. Pronajala jsem si velký sál, zařídila dokonce i fotokoutek od https://fotokoutek.fun/ a musím říct, že to bylo opravdu skvělé. Díky fotokoutku máme navíc spoustu nádherných fotek, ke kterým se moc ráda vracím.
Ahoj, my s manželem na nějaké oslavy nejsme, ale tchyně...ta je jimi posedlá. Je schopná ve velkém slavit každou hloupost...ale já pak půl dne strávím v kuchyni.Naštěstí se vždy sejde max. 10-13 hostí tak to jde, ale přiznám se , nejčastěji děláme řízky s bramborovým salátem, či pečené kuře či kachnu. Do nějakých větších akcí se už nepouštím.
Naposledy jsme oslavovali 40 výročí svatby tchyně, a napadlo nás jít si sednout do hospůdky a výsledek?? Bylo to super, byla jsem ušetřena haldy špinavého nádobí a po dlouhé době jsem si oslavu užila.
Ségru napadl k tomu výborný nápad, koupili jsme lampiony štěstí (http://www.usporanatisku.cz/lampiony-stesti-gumicky-loom-bands/lampiony-stesti-10-ks-mix-barev.html) a večer jsme je pouštěli, byla to nááádhera, určitě doporučuji vyzkoušet!!!
Pro inspiraci ještě přidávám video: https://www.youtube.com/watch?v=2gJH22WNqyM
Linda: Slavime takhle vetsinu narozenin i nekulatych . Bufet je pro mne nejjednodussi reseni. Kazdy si da na co ma chut a kolik chce. Kafe delam do jedne vodu na caj do druhe termosky, na stul nandam hrnecky, sklenicky, na vino a dalsi na pivo, pop ci michane napoje. V zime je pitivo v lednici doma a led si kazdy nanda podle potreby z lednice. V lete mame kempovaci izolovane bedny s ledem a co ma byt studene se nastrka do toho. At se lidi obslouzi, ja mam dost prace s pripravou obcas mrknu co dochazi, tak pridam a je to. Tady casto lidi delaji potluck, kazdy donese neco, at uz na zub nebo na piti. To se vetsinou domluvime co kdo donese a je to vsechno v pohode.
Čím jsem starší tím míň slavím.Čtyřicítku sem třeba neslavil vůbec.Proč taky slavit že má člověk skoro polovinu života za sebou???
my slavili zrovna včera...já to moc nemusím, v kuchyni zdatná nijak nejsem a hlavně mě to nebaví. Strašně ráda se s rodinou sejdu, ale radši u někoho než u nás (fuj jsem já to ale potvora, já vim. Nejsem ale ta správná hostitelka. Snažím se teda aby měli co pít, občerstvení samozřejmě taky udělám, ale není mi to přirozený )
u nás se díky rozptylu příbuzenstva rodinné oslavy moc nedělají, ale s kamarády je to něco jiného. Tak kolem pětadvaceti se naše chlastačky přetvořily ve žranice. Rozhodně to nění nic extra slavnostního - vždycky jde o grilovačku, kam se každej oblíkne tak, že když si něco pokecá, není to tragédie. Každá rodina dodá něco sladkýho a tak po dobrém mase je z čeho vybírat. Jen nám pořád přirůstá počet účastnících se dětí , tak už musíme zahrnovat i náhradní dětské menu.
u nás se slaví docela často protože je nás moc...většinou v hospůdce s obědem a bez oběda u nás doma.....slavíme tak jsk jsme zvyklí, nejde o hory jídla ale o to se sejít , popovídat a potěšit s vnoučaty.....
Linda: kdepak, já žiju tady a tohle bych dohromady nedala. Pravda je, že pokud se něco slaví, tak asi do 10 lidí a to se dá klidně zvládnout i v malé kuchyni a doma v bytě.