Studená polévka
.jpg)
Potřebujete: 2 salátové okurky, 3 zralá rajčata (ne masitá), 1 velkou cibuli, 1 červenou papriku, stroužky česneku podle chuti, olivový olej, sůl, pepř, vinný ocet, plátek pšenično-žitného chleba
Postup: zeleninu oloupeme, nakrájíme na drobné kousky a dáme do hlubší mísy. Zalijeme asi 5 polévkovými lžícemi olivového oleje, 2 lžícemi vinného octa a okořeníme. Přidejte krajíc chleba, promíchejte. Vložte na půl dne do lednice. Rozmixujte a propasírujte těsně před podáváním. Studená polévka má být co nejhladší.
25.7.2013 Rubrika: Polévky | Komentářů 12 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Studená polévka
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
catcat: vždyt je v tom fůra vitamínů, chutově velmi dobré a v horku osvěžující, vlastně rozmixovaný salát
- nakonec pořád lepší pít tohleto /pokud máte kupř.zadrátované zuby nebo zacvaklou čelist/, nežli mixovaný guláš či řízek s kaší, které jsem musela kdysi pít v nemocnici stéblem
krasaka: ano, mám takový recept na gazpacho a je to dobré
. Ženský, nebojte a zkuzte to
.jpeg)
Kawa - 25.7.2013 10:31 co se týče jídla, jsem vděčný strávník a možná kdyby mi to někdo podstrčil, tak to slupnu a ještě si pochutnám, ale taky ten negativní pocit, to první co mě napadlo
Dovolím si přispět, tahle chutná všem a vypadá hezky, ovšem uznávám větší pracnost - stojí za to.
2 l převařené vychlazené vody. 1 velká uvařená červená řepa. 1 velká salátová okurka, 4 vajíčka natvrdo. 1 bílý jogurt nebo zakysaná smetana. Sůl, kopr, cibulová nať,
Z vajec vyjmeme žloutky a utřeme je na prkénku se solí a usekanou cibulovou natí. Do vody dáváme postupně oloupanou pokrájenou řepu - na kostičky. Oloupanou pokrájenou okurku. Žloutky s natí. Ochutíme solí, příp. špetkou citronové kyseliny, ml. cukru. Zakvedláme jogurt nebo smetanu. Přidáme usekaný kopr. Na závěr nadrobno usekané bílky. Podáváme s tmavým pečivem, hodně vychlazené.
Polévka je hezká na pohled a osvěží.
PEGG: ne jako já sem obecně přístupná všemu novému v jídle a nerada dělám to, že odsoudím něco než to zkusím, ale tady to fakt přišlo samo, bohužel...
.jpeg)
Kawa - 25.7.2013 8:39 mám přesně ten samý pocit
.gif)
orinka: máš pravdu.....já mixuju ponorákem zeleninovou když jsou tu děcka.....zeleninku nevidí a zbaští všechno , ještě jim do ní opeču na másle krutonky a to je bašta ..
.gif)
jsem stará konzerva - když polévku tak vařenou a horkou.....
Nemůžu si pomoct, ale nějak mě z té představy natahuje...
V pořadu IKluci v akci jsem viděla, jak dělali studenou višňovou polévku...Taky musí být moc dobrá. Tahle je ale určitě zdravější.

orinka: je to vlastně španělské Gazpacho - v létě velmi lahodná věc, kupuji ho v malých krabičkách a v horku piji chlazené
/nevlastním velký mixér
/
Tož nevím - to je spíš rozmixovaný salát, polévku jsem čekala jinou, třeba typu chlodnik z červené řepy. Ta je taky moc dobrá.