Bramboračka

Potřebujete: 6–8 brambor, 2 větší mrkve, 1–2 petržele, 1/3 celeru, 1 větší cibule, česnek podle chuti, sůl, kousek květáku, houby, majoránka, pepř, kmín, zelená petrželka, 1/8 másla, 1–2 lžíce hladké mouky, vejce, chleba, olej.
Postup: Na zpěněném másle osmahneme cibuli, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, květák a houby. Osmažíme a zaprášíme hladkou moukou. Mícháme, až mouka chytí zlatavou barvu, a zalijeme asi litrem a půl vroucí vody. Osolíme, okmínujeme a trošku opepříme. Vložíme na kostičky nakrájené brambory a vaříme do měkka. Pak přidáme prolisovaný česnek a hrstičku majoránky, kterou napřed trošku v ruce promneme. Nakonec dáme nasekanou zelenou petrželku.
V misce rozšleháme celá vejce, obalíme v nich nakrájený chléb a na rozpáleném oleji opečeme do zlatova. Ještě teplý chléb přikusujeme k polévce. Je to opravdu výborné.
23.9.2013 Rubrika: Polévky | Komentářů 18 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Bramboračka
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
jo dávám kmín

orinka - on smrdí, když se vaří. Když obaluji, tak ho vařím bez pokličky, mám pocit, že to jde více ven. Má snad látky proti rakovině jako brokolice, ta tolik nesmrdí, když se vaří.
Když si dělám směs do nrazáku, neni ji moc tak ho vařím zvlášť, aby ta močovina nebyla ve všem.
Kozoroh18: květák má specifickou chuť, která z bramboračky moc trčí
.jpg)
sharon: nojo, proti gustu, žádnej dišputát, že ?
.gif)
orinka: 13:40....mám stejný názor....kořenoviny ano ale košťáloviny ne....
.gif)
takovým polévkám říkávala moje maminka hrstková.....hrstku toho, hrstku onoho...
.gif)
to pak není bramboračka ale všehochuťka.....
monja: a to my zase rozšprdlané vajíčko v polévce milujem....
.jpg)
Já dávám do bramboračky všechno, i brokolici i houby jen vajíčko neeeee to my nerady - ten mráz v polívce

orinka - já je nejedla jako dítě, to bylo bléééé. Rodiče říkali, proč je chodím sbírat, když je nejím.
nyní je mám ráda.
proč nedáváš květák, já když ho tu mám, tak tam kousek hodím. co dělám špatně
sharon: dadka: podle mého bramboračka snese fůru zeleniny, ale květák tam opravdu nepasuje.
Kozoroh18: bojí se otravy? Opravdu nechápu, proč někdo odmítá houby

jé já již vše připravené, ale bude až zítra, dnes ještě hovězí.
trpajzlik - když jsem domluvená s nejstarší, tak také bez hub. Nejí, dcera ani její přítel.
Dávám trochu krup i do česnečky. Tu když udělám, tak už nic jiného nejíme. Do česnečky přidám na kostičky nakrájenou šunku, vajíčko, sýr a osmažený chleba a trochu krup. Máme rádi i uzený vývar s kroupama a kousky uzeného.
Do bramboračky nedávám květák.
sharon: ó děkuju
.gif)
bramboračku na různé způsoby ano ale bez KVĚTÁKU......
orinka: já zase přidávám tam kde se dá bulgur za který vděčím tobě že jsi mě na něj navedla.....lepší jak kuskus...
.jpg)
orinka: jojo, já přidávám kroupy i do kulajdy
Je spousta druhů bramboraček, ale houby do ní prostě patří. Já mám ráda bramboračku, ve které jsou i kroupy. Ty nejmenší. Opražit je hezky na sádle, cibulku na to, pak všecko další do polévky. Však se přece zpívá "bramboračka s houbama, slunce do ní svítí, jak neblejská kroupama - je to kozí pití!" Na ty kroupy jsem přišla s velkým zpožděním a dělala jsem chybu.
Kroupy v současné kuchyni moc nejsou, je to škoda, je z nich fůra dobrých jídel.
.gif)
bramboračka nezarmoutí - mám ji ráda já i vnučky, jen mě mrzí, že já mám ráda houbovou a vnučky hříbky nechtějí