Pekingská polévka
.jpg)
4 porce – předpokládám, že ne všichni mají doma všechny ingredience na asijskou kuchyni a proto přikládám i různé varianty surovin.
Potřebujeme:
1,5 l kuřecího nebo slepičího vývaru (lze použít i z kostky)
1 ČL (čajová lžička) nastrouhaného čerstvého nebo sterilizovaného zázvoru (lze použít i sušený, ale není to ono)
2 stroužky na drobno nakrájeného česneku
1 ČL sambal oelek (pasta z chilli papriček)
2 PL (polévková lžíce) světlé sójové omáčky (lze použít i obyčejnou tmavou)
200 g kuřecího masa, bez kůží a tuku, nakrájené na jemné proužky
8 shiitake hub nakrájené na tenké plátky – lze použít jakékoliv houby, čerstvé i sušené. Sušené je potřeba předem namočit do horké vody tak na 30 minut
100 g bambusových výhonku (používám z konzervy, možno koupit ve větších supermarketech)
2 PL rýžového vína (lze použít sherry nebo bílé víno)
Šťáva z 1 citrónu nebo limetky
Pokud máme přidáme 1 ČL ke-tsiap, někdy se to píše jako ketjap, ale nemusí být
1 ČL mletého černého pepře
2 PL tapioka nebo kukuřičného škrobu (v nejhorším bramborový škrob, ale není to ono)
2 PL vody
Event. 3 našlehaná vejce
300 g tofu nakrájeného na kousky – tenké proužky. Pokud nemáte rádi tofu použijte čínske nudle (není to originální recept, ale dobrá varianta pro nemilovníky tofu)
Nať ze 3 - 4 jarních cibulek, nakrájená diagonálně na jemné proužky
Postup:
Ve velkém hrnci přivedeme vývar k varu, přidáme česnek, zázvor a sambak oelek. Nepřikryté necháme vařit pár minut až směs začne vonět.
Přidáme kuřecí maso, houby, bambusové výhonky, víno, citrónovou šťávu a pepř a necháme vařit asi 5 minut a nebo až je maso uvařené.
Smícháme škrob s troškou vody a polévku jím zahustíme, opět necháme povařit pár minut až polévka zhoustne na požadovanou hustotu.
Za stálého míchání pomalinku do mírně vařící se polévky přiléváme rozšlehaná vejce.
Do misek nebo hlubokých talířů rozdělíme tofu (nebo podle návodu na balíčku předem uvařené čínské nudle) a jarní cibulku a zalijeme je horkou polévkou.
Podáváme s pečivem.
Dobrou chuť
23.10.2014 Rubrika: Polévky | Komentářů 8 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Pekingská polévka
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
mám stršně rád, ty polévky asijské. Jen nevím proč nikdy se mě to nepoří udělat tak skvělé jak to dělají v restauraci.
.jpg)
evropka: klidne se pozvi, sice to nebude zrovna nejlevnejsi polivka tveho zivota, ale proc ne, ja mam navstevy rada..... a nezapomen noclezne se u nas plati polohrubou moukou, studenstkou peceti, vysocinou a dalsimi ceskymi pochoutkami

Ja si ji radsi dam v restauraci je to bez prace
.jpg)
Linda: no neke když já bych se na taová jídla chtěla nechat pozvat
dadka: taky jsem byla jednu dobu závislá na čínských polívkách s nudlema
.jpg)
dadka: samozrejme ze je vynikajici , jinak bych se s tim nepsala a uz vubec nevarila
.... navic prekvapive rychla
. Delavam maxi hrnec a jime ji 3 dny a zbytek klidne zamrazim (teda pokud bez nudli a vajec - ty ja nedavam ,rodina mi je rozslehany v polivce neji, ale jsou v originalnim receptu tak jsem je taky pripsala, a je to s nima dobry, zkousela jsme to jednou sama pro sebe)
dadka: taky jsem mívala dobu, kdy jsem jedla čínské polévky z pytlíku. Opravdu mají specifickou chuť, ba dokonce jsem četla, že tam naschvál něco přidávají, aby vznikla závislost. No, tomu sice nevěřím, ale jsem radši zdravá. Možná bys mohla udělat kompromis a do vlastního domácího vývaru vhodit čínské instantní nudle?
Tam je ingrediencí, které ani neznám.Ale může to být velice dobré. Jsem polévková a zrovna teď ještě sedím u počítače a udělala jsem si čínskou polévku z pytlíku s nudlema. Přidám si tam magi, nasekanou zelenou petrželku a když mám hlad, tak do toho prsknu vajíčko. Vím, že je tam neskutečně moc éček, ale mně to strašně chutná.