Tuňák v aspiku
.jpg)
Potřebujete: 40 dkg tuňáka ve vlastní šťávě (nebo doma uvařeného a obraného), 20 dkg hrášku, 2 mrkve, nakládané okurky, 1 dl octa, 10 g plátkové želatiny, sůl a pepř, estragon.
Postup: Pokud je tuňák konzervovaný, nechte jej okapat. Mrkev nakrájejte na kolečka a uvařte doměkka v osolené vodě. Hrášek uvařte doměkka a nechte okapat. Asi 2,5 dl vody z mrkve a hrášku uchovejte.
Mezitím nechte ve studené vodě nabobtnat želatinu. Vyždímejte a ponořte do teplého zeleninového vývaru. Opepřte, vložte nadrobno nakrájený estragon, přilijte ocet a nechte vychladnout.
3–4 nakládané okurky nakrájejte na drobné kousky, smíchejte s kolečky mrkve, hráškem a tuňákem rozebraným na větší kusy. Vše vložte do formy na vaječnou tlačenku (srnčí hřbet, chlebíčková forma čtverhranná apod.), trochu upěchujte a zalijte želatinovou hmotou. Celou formou zatřeste, aby se tekutina dobře rozprostřela. Zakryjte fólií nebo alobalem a nechte vychladit, až želatina ztuhne (4–5 hodin).
Recept není tak složitý, jak na první pohled vypadá kvůli práci s želatinou. Chce to jen cvik a odvahu zkusit něco nového.
10.1.2008 Rubrika: | Komentářů 4 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Tuňák v aspiku
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Aja: ten byl výbornej, ale taky jsem ho dávno neviděla v obchodech

Myslím, že pro toho, kdo nemá rád ryby, by se tam mohlo dát kuřecí maso
.gif)
Mně nejvíc chutnával te se salámem a cibulí. Už se asi nevyrábí
Doma aspik dělávám a tuňákový jsem ještě nezkoušela
aspik mám ráda s čímkoli