Restovaný kapr s fazolkami a žampiony s opečeným bramborem
Potřebujete: 600 g filetů z kapra, 400 g zelených fazolek, 100 g žampionů, 1 červenou cibuli, 2 pl olivového oleje, 1 citron, 50 g másla, 0,3-0,4 dl becherovky, hladkou mouku, sůl, pepř, čerstvý kopr, 500 g vařených brambor, olej na opečení
Postup: Filety z kapra osolíme, zakapeme je šťávou z jedné poloviny citronu a necháme je zhruba 30 minut v chladu. Mezitím si oloupeme a na čtvrtky nakrájíme žampiony, spaříme zelené fazolky ve vařící vodě asi 1 minutu a nakrájíme si na měsíčky oloupanou červenou cibuli.
Na pánvi si rozehřejeme máslo, dáme na ně připravenou zeleninu a houby, osolíme, opepříme a 5 minut opékáme. Nemusíme podlévat, protože zelenina a žampiony pustí trochu vody. Kapra osušíme, obalíme v hladké mouce a restujeme na rozpáleném olivovém oleji 3-4 minuty z každé strany. Potom ztlumíme oheň a zalijeme kapra becherovkou. Bylinný likér necháme vyvařit a můžeme podávat.
Vařené brambory nakrájíme karblovacím nožem a na pánvi nebo v troubě na plechu opečeme. Jako příloha jsou vhodné brambory upravené i jiným způsobem.
Tip: Důležité je dodržet množství alkoholu. 0,2 dl je málo a 0,5 dl je moc, kapr pak dostane nahořklou chuť.
Recept je z knihy 52 nedělních obědů od Jana Váni, Ikar 2004.
7.4.2009 Rubrika: | Komentářů 0 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5