Dejte si kapra. Vyberte si recept podle vašeho gusta.
Co budete mít o Vánocích k večeři? Někdo nedá dopustit na staročeský jídelníček, jiný si potrpí na neobvyklé exotické jídlo a část populace si k bramborovému salátu přidá klasický smažený řízek. Na štědrovečerních stolech ve většině českých domácností se ale i letos objeví klasický kapr obecný.
Všichni víme, že ryby jsou zdravé. Ve své svalovině mají jen velmi malé množství tuku a i ten je navíc velice kvalitní. Nenasycené mastné kyseliny řady omega-3 rozpouštějí usazený cholesterol v cévách a snižují tak riziko srdečního infarktu. Pojďme si tedy pro zpestření nabídnout recepty na různé úpravy tohoto tvora. Třeba se nechají přesvědčit i ti, kteří ryby nejedí.
Kapr na houbách
Připravte si 1 kg naporcovaného kapra. V zimě nejspíš čerstvé houby z lesa mít nebudete. Použijte klidně zmrazené nebo sušené, a v případě nouze sáhněte po žampiónech z obchodu. 500 g hub tedy poduste na oleji doměkka a přidejte k nim několik kuliček černého pepře. Mezitím smíchejte 100 g polohrubé mouky s mletou paprikou. Poměr namíchejte podle vlastní chuti. V této směsi obalte osušené a osolené porce kapra. Až budou houby měkké, vyložte jimi dno pekáčku. Na houby položte obalené porce kapra a to kůží nahoru. Pečte tak dlouho, až se na povrchu ryby udělá křupavá kůrka.
Dietní salát z kapra
Asi půl kila očištěného kapra uvaříme ve slaném vývaru s kořenovou zeleninou. Až maso vychladne, kapra zbavte kostí, nakrájejte ho na malé kousky a pokapejte ho citronovou šťávou. Nechte maso chvíli odležet, aby vstřebalo přidaný citron. Poté k němu přidejte čtyři lžíce zakysané smetany a dvě lžíce bílého jogurtu, dále dvě lžíce nastrouhané syrové mrkve nebo nastrouhaného křenu a promíchejte. Nakonec přidejte nadrobno nasekanou petrželovou nať. Podávejte nejlépe s tmavým pečivem.
Kapr s jablky a paprikou
Dno pekáčku vyložte plátky slaniny. Na ně po celém dně naskládejte oloupaná a na kolečka nakrájená jablka a na nudličky nakrájené nepálivé papriky. Na to všechno položte porce osoleného kapra, které nakonec pokapejte citronovou šťávou. Přidejte několik kuliček černého pepře a nového koření společně s lístky bobkového listu. Nakonec na maso položte několik plátků másla a pečte v přikrytém pekáči asi půl hodiny. V případě potřeby podlijte vodou.
Kapr se zázvorovou omáčkou
Den předem namočte do vody zázvorový kořen. Změklý zázvor (asi dva gramy nebo podle chuti) nasekejte nadrobno. Přidejte k němu jednu očištěnou drobně nasekanou cibuli a dva rozetřené stroužky česneku. Vše zpěňte na rozehřátém oleji a nakonec přidejte lžíci kvalitní sójové omáčky.
Porce kapra očistěte, osušte, osolte a nechte hodinu v chladu odležet. Poté maso několikrát nařízněte a potřete škrobovou moučkou namočenou ve vodě. Takto připravené porce ryby vložte do rozehřátého oleje a opečte po obou stranách dozlatova. Usmaženou rybu přeneste na talíř, polijte připravenou horkou zázvorovou omáčkou a posypte nadrobno nasekanou petrželovou natí.
21.12.2010 Rubrika: Pokrmy z ryb | Komentářů 13 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Související odkazy:
Diskuse ke článku - Dejte si kapra. Vyberte si recept podle vašeho gusta.
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.sharon: proč trapným? losos nám prostě chutná víc než kapr, rozhodně nemá tolik kostí. Od té doby, co jsem musela s kostí v krku na pohotovost, tak kapra opravdu moc nemusím a když už, tak rozhodně ne smaženého. Nepovažuju ho za slavnostní jídlo, ale za něco běžného.
My dlabem na tradice, udělali jsme si svojí tradici a tím je kuřecí řízek
Kapra jsem jedla několikrát, pokaždé od někoho jiného a nikdy mi nechutnal. Manža ho taky nechce, taky mu nechutná.
Takže nám rozhodně nechybí.
U nás taky klasika - smaženej. Za chvilku padla a jedem pro něho, ať si ještě poplave u nás ve vaně
Juana: odkud myslíš že ho mám , čerstvého od rybářů......nač se cpát trapným lososem, když český kapr je chutná rybka....
už plavě dvoukiláček ve vaně....
Smaženého kapra ne, s tím bych doma neuspěla. Když smažený, tak řízek, ale kapr musí být hezky s česnekem nebo aspoň se spoustou bylinek. Stejně ho na vánoce nejíme, když už máme rybu, tak si dáme lososa. Kapra jedině přes rok, čerstvého od rybáře, když ho dostane tchýně od kamarádky a podělí se s námi.
Už se těším na tradičně smaženého
i u nás klasika.....
Neexperimentuju. Klasická rybí polévka s celestýnskými nudlemi, bramborový salát a smažený kapr.Na toho se už moc těším, ač jsme sami dva, kupujeme dva kapry, aby byly vnitřnosti a hlavy na polévku. Kapra můžu i po studenu.Manžel je den předem zabije, úplně vykostí, já řízky osolím,pocitronuju, dám do lednice a až na Šrědrý den je obaluji.
Letos žádného. Nemáme to rádi. Jiné ryby ano, kapra ne.
Na vánoce,taky jen smaženýho.
Jeste tak mít toho kapra
Na Vánoce žádné experimenty. Tradičně smažený kapr a ostatní recepty se uplatní během roku.