Filé v křenovém kabátku

Potřebujete: 1 kg filé, česnek, sůl, adžika, hladká mouka, olej na smažení. Na bešamel máslo, mléko, hladkou mouku, žloutky a strouhaný křen nebo pár lžiček krenexu. Na konec zapékání tvrdý strouhaný sýr.
Postup: 1 kg filé namočíme aspoň na hodinu do mléka (zmizí rybí pach - komu nevadí, proces máčení vynechá).
Osušené filé osolíme, očesnekujeme, posypeme kořením adžika, obalíme v hladké mouce a narychlo opečeme na rozpáleném oleji na pánvi. Dáme stranou.
Zatím si uděláme klasický bešamel: rozpustit máslo, hladkou mouku, umíchat kašičku, zalít mlékem (z toho namáčení, ale ne všecko, jen přilévat!) a rozvařit na hladkou řídkou kaši. Kaši osolíme, podle chuti přidáme STROUHANÝ KŘEN - min. 2 lžíce, palčivost se horkem při pečení ztratí - anebo krenex, můžou a nemusí být 2 žloutky, ale klasika velí je tam dát.
Do zapékací nádoby slejeme olej po opékání, naskládáme opečené filé a přelijeme omáčkou. Na závěr pečení dáme nahoru strouhaný sýr typu eidam, prostě nevýrazné chuti, Niva by to zabila. Nejlepší příloha jsou vařené brambory.
Přeju dobrou chuť.
Za recept děkujeme čtenářce Orince.
11.1.2011 Rubrika: Pokrmy z ryb | Komentářů 19 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Související odkazy:
Diskuse ke článku - Filé v křenovém kabátku
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.orinka: Nezní to špatně..většinou dělám křenovku s hovězím...
Bellana: souhlasím všemi deseti. Obě jsou bible každé začínající kuchařky, záchrana tonoucího a jistota, že jídlo bude jedlé a kuchař nezraněn.
orinka: Dneska vařím já a Vaříme účelně pro zdravé i nemocné - základní knihy pro přežití, když jsem jako třináctiletá dostala na starost dva mladší bratry, zatímco maminka si "lenošila" ve špitále. Bohudíky, přežila to ona i bratři.
TULI: nějaký křenový krém ve sklenici...fakt to tam u vás nikde neroste?? To mě překvapuje, že není křen, tady je přece kolikrát zplanělý vidět růst divoce v trávě.
manka: jo, právě jsem svlečená a přísahám!!!!
UVita: určitě i z pangase, na to se hodí každá taková ryba bez kůže.
.gif)
orinka: určitě vyzkouším, hned jak koupím filé, ale musí bý bez kostí. Každé není. A nešlo by to udělat z pangase? On je samotný dost mdlý a tím křenem by se to ochutilo. Tam kosti nejsou a byl by problém vyřešený.
.jpg)
TULI: ne Lidl ho nevede, pouze Aldi (jestli dorazilo i k Tobe). U nás se strouhaný kren jí s majonézovou omáckou na jakési uzenine z hovezího masa - já to nemusím, ale ten kren se díky tomu dá obcas koupit, zvlást v období zranic = pred vánocemi, pred velikonocemi a tak
.jpg)
asi to udělám

Linda: napr. v LIDLU nemaji
.jpg)
TULI: u nás je obcas strouhaný ve sklenicce v Aldi. A nebo holt pestovat

rybu mam rada ...ale kde sezenu ten kren ???

orinka: přísahej na holej pupek
manka: v téhle úpravě vůbec nepoznáš, že to filé je, a mou duši, na kočičí uši!
.gif)
Renda68:

když já filé nemám ráda. ale s křenem děláme kapříka, taky moc dobrý
Linda: právě že ryba a křen! To ti je tak lahodná kombinace...už jako malá jsem měla knížku Dneska vařím já a tam jsem to pochopila. Pro děti samozřejmě snadný recept - vrstva filé, vrstva strouhanky, vrstva strouhaného křenu...navrchu to končí strouhankou a poklade se lístky másla. Zapečené. Křen a to filé udělá úplnou pohádku. Jak nemám ryby ráda, tohle miluju. Adžika má nenapodobitelnou chuť, ta to povýší na něco mimořádného.
.jpg)
To musím vyzkouset , ale az budu doma sama a vetrat budu zbytek dne - rybu a jeste kren to by me mohl viking vystehovat
S křenem zkusím, já to dělám úplně stejně s kaparama - přidám je při opíkání filé a zároveň s ním taky vybírám a skládám do zapíkačky, poliju bešamelem, posypu eidamem a je to výýýbornýý. Jejda, filé bych si dala. Ale kdy? Mám doma ty 2 perličky - hamťák - leda bych je naložila a filé vsunula do mezičasu
. Asi jo, jsem to holka šikovná