Grilujte ryby jako profík
Grilovací sezóna je konečně tady! Zkuste letos pro změnu nějaký nový recept. Ryby jsou lahodné, zdravé a jednoduché na přípravu. Navíc vás nebudou trápit výčitky svědomí, jako když spořádáte nálož buřtů či marinované krkovičky.
Ryby zásadně čerstvé
Ryba na grilování by měla být rozhodně čerstvá, na mražené a delší dobu odleželé kousky rovnou zapomeňte. Čerstvost ověříte jednoduše pohledem a pohmatem – ryba musí být pokrytá slizem, příjemně vonět vodou (nikoli rybinou), měla by mít lesklé, vypouklé oči a krásně červené či fialové žábry. Pokud kupujete samostatné filety, měly by být tuhé a pevné, rozhodně se vám do nich nesmí zabořit prsty.
Jednoduchý návod pro začátečníky
Jestliže jste rybu na grilu ještě nikdy nepřipravovali, kupte si pro začátek tuňáka či lososa, mají málo kostí a není s nimi příliš práce. A pokud dáváte přednost rybám sladkovodním, určitě zkuste pstruha. Když ho dobře upečete, bude to lahůdka, které se jen tak něco nevyrovná.
Dochucování masa není žádná velká věda, čím méně ingrediencí přidáte, tím lépe. Stačí vám klidně jen pár bylinek a sůl. Rybu na několika místech nařízněte a sůl vpravte do masa prsty, pokud chcete, přidejte i najemno nasekané bylinky. Stejně tak si ale můžete připravit bylinkové pesto a rybu jím potírat, nebo celé větvičky vložit přímo do břicha ryby. Pro zvýraznění chuti doporučujeme především rozmarýn, bazalku, tymián,kopr nebo koriandr.
V čem se nejčastěji chybuje
Zahradní gril by neměl být příliš roztopený, počkejte, až doba největšího žáru opadne, až pak maso grilujte. Nezapomeňte také rybu včas sundat, většinou vám stačí ke správnému propečení jen kolem 10 minut. Že je ryba hotová, poznáte jednoduše tak, že začne „vypouštět bělmo“, tedy jakousi bílou nafouknutou hmotu.
Často lidé odřezávají před grilováním ploutve, nebo rybu na grilu příliš často otáčejí. Pokud nepoužíváte speciální mřížku na grilování ryb, začne se vám maso pravděpodobně rozpadat. Úplně nejlepší je proto nechat rybu vcelku, nebude se vám tolik vysušovat a maso bude krásně držet pohromadě.
Máte nějaké vlastní osvědčené tipy či recepty na grilování ryb?
10.8.2015 Rubrika: | Komentářů 17 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Grilujte ryby jako profík
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Ryby na grilu jsou hodně fajn to máte pravdu. My doma grilujeme velmi rádi a často, protože je to velmi fajn chvíle, kterou můžete trávit se svojí rodinou. Není to dlouho co jsem kupovala nově gril. Vybírala jsem ho společně s manželem, a proto bych dokázala poradit. Mohu doporučit se podívat na stránky obchodu https://www.grilmen.cz/ , kde můžete vybírat z velké nabídky krásných a moderních grilů, které jsou dělány z kvalitního pevného materiálu, který toho opravdu hodně vydrží. Gril je perfektně variabilní. Náš gril má 5 funkcí, kdy můžete střídat lávový kámen, grilovací mřížka, špízové jehly, otočný rožeň s motorkem a je tam taky nerezová lorna.
Grilované ryby miluji a chtěla bych se proto i zeptat na vaše zkušenosti ohledně pořízení nového grilu. Jak vybrat správně? Můžete mi někdo dát prosím radu?
Holky, já jsem tak ráda že jsem narazila na super komunitu. Moc ráda se vám pochlubím jak to u nás doma chodí. Také jsem nebyla spokojená s mužem, ale poté co ho začalo bavit vaření tím, že jsem domů pořídila titanové nádobí z eshopu zgastro .cz, tak ho to začalo bavit. A teď vaříme žebra i hovězí steaky.
To je pěkné že máte takto někoho, kdo si s tím grilem vyhraje, u nás to tak slavné není. Sice jo, umí něco uvařit, ale vlastně jsem hodně smutná protože on si vyhraje jen se špekáčkami, to znamená že v zimě nemáme ani žádný dobrý steak. Co mám do domácnosti pořídit aby ho to začalo bavit?
Někdy mě překvapuje kolik ženských je rádo když jejich muž přijde domů a oni s emohou věnovat rodině. Přijde mi to takové celkově smutné že nemá kvůli práci na nic jiného čas, ale tak máte to tak nastavené, čili vlastně proč ne. Hlavně že vám to klape a on umí vařit, co dělá rád na grilu?
U nás doma se na grilování hodně dává, až mě to někdy samotnou překvapuje. Třeba manžel je moc nadšený z toho jak se sejdeme hromadně u stolu a užíváme si toho momentu v rodinném kruhu. Kvůli tomu že hodně dlouho pracuje na to setkávání není tak moc času, a tak je to výjimečné.
Zkuste se podívat na tento luxusní kousek https://dellinger.cz/cs/dellinger-kamado-grily-keramicke-vejce-smokefire/2864-keramicky-gril-kamado-dellinger-smokefire-22-zluty-8594195885952.html to je opravdu fakt super gril, který rozhodně oceníte a budete si užívat luxusního grilovaného masa nebo zeleniny.
Asi jsem tak nějak úplně nepřemýšlela o ceně toho grilu. Jaký máte doma?
Poradit bych určitě mohla, nám se totiž s manželem podařilo domů vybrat gril, který dokáže perfektně ugrilovat i vysoké červené maso. Podle mého názoru by měl být gril vždy na dřevěné uhlí. Nebo alespoň tak jsem ho vybírala. Záleží ale, kolik za gril tak chcete cca dát?
Chtěla bych koupit domů gril, něco pořádného. Máme totiž doma malinký gril, který jsem koupila před lety v nákupáku v akci. Teď ale chci něco už opravdu pořádného. Můžete mi poradit?
Právě zpracovávání ryb mi celkem jde. Manžel hodně chodí chytat, takže mi nezbylo nic jiného, než se to naučit. :) Musím ale říct, že poslední dobou je těch úlovků teda čím dál víc. Ani to nestačím zpracovávat. Hlavně tedy od té doby, co začal chytat s multiplikátorem, viz https://entuzio.cz/multiplikatory/ :)
My v létě také hodně grilujeme ryby. Sladkovodní ryby mi moc nechutnají, ale na grilu jsou výborné :-) . Manžel má od loňského roku nové navijáky a další vybavení na rybaření z https://www.parys.cz/ , tak je musel letos pečlivě zkoušet, jestli si vybral dobře, takže jsme ryb měli opravdu dostatek :-) .
Za ta léta, co můj manžel chodí rybařit už mám s grilováním a celkově připravou ryb také své zkušenosti. Mně osobně například hodně pomohlo to, že mi můj muž ukázal tuto stránku https://www.zachytame.cz/ kde mají kromě informací ohledně chytání i spoustu užitečných receptů atd, což se hodí.

Já jsem do nového jídelníčku zařadila ryby. Jsou super, dietní a každému pomohou zhubnout. Tady jsou ještě další rady http://rockgym.sk/

Světlonoska: Dej je do folie a nech na nich kuzi, to pak drzi pohromade.

Grilujeme rádi,ale do ryb se nám moc nechce,že by se rozpadly

Dovnitr dat listy z hroznoveho vina a zvenku jim rybu obalit, pak dat do mrizky. Listy daji masu dobrou chut, podobne jako citron, ale jemnejsi.