Kapr a mačka podle prababičky
Ingredience: 1 - 2 ryby (kapr, amur), šťáva z citronu, 5 - 6 nasekaných cibulí, sůl, pepř.
Postup: Vezměte rybu a stáhněte kůži. Naporcujte. Pak do mísy na dno dejte trošku cibule, na to jednu vrstvu ryby, posolte, popepřete, dejte cibuli a polijte citronem. Tak pokračujte, dokud máte rybu. Poslední vrstvu zasypejte celou. Dejte uležet 1 - 2 dny. Může být i méně, ale 2 dny jsou ideální. Po polovině doby porce přeložte, aby vrch byl vespod a opačně. Pak před podáváním obalujte a pečte jako klasické řízky. K tomu buď chleba, nebo bramborový salát.
U nás doma se k rybě ještě dělala tzv. mačka. Je to omáčka z povidel, ořechů, sušených švestek a jiných dobrot.
Uděláme zásmažku z 1/2 másla do zlatova. Připravíme si kaši z rumových perníčků (zlaté ruměnky namočíme na chvilku do vody) a vlijeme na zásmažku. Povaříme. Můžeme přidat trošku vývaru ze zeleniny, co jsme vařili na salát, "praoma" dávala i trochu vývaru z rybí polévky. Pak přidáme pokrájené sušené ovoce - švestky, meruňky, posekané oříšky, mandle, citr. kůru. Dochutíme citronovou šťávou a cukrem. Měla by mít slanosladkokyselou chuť a polotuhou konzistenci. Podává se na štědrovečerní tabuli jako příloha ke kapru a salátu. V misce, ne na talíři.
Přeji dobrou chuť.
Recept nám zaslala čtenářka Blanka Michalíková.
20.12.2006 Rubrika: | Komentářů 6 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5