Kuřecí lasagne se špenátem
Potřebujete pro 6 osob:
- 1,5 velké cibule
- 600g kuřecích řízků (z prsou nebo ze stehen)
- 1 sáček jakékoliv kořenící směsí na mexickou kuchyni (na Buritos, na Tortilly nebo na Tacos)
- 3 lžičky kari
- 3 plechovky rajčat (nebo cca 1kg čerstvých / sterilovaných rajčat – pokud nemáme použijeme velký rajčatový protlak a asi 0,6l tekutiny = vody, mléka nebo vývaru)
- 4dl smetany na vaření
- 2-3dl mléka
- Sůl
- Pepř
- 450g i více čerstvého nebo mraženého špenátu (celé listy)
- 15 ks lasagne těstovin
- Sýr na posypáni
- Kdo má rád ostré pokrmy může přidat chili a česnek.
Postup:
Cibuli nakrájíme najemno, kuřecí řízky na tenké proužky a oboje osmahneme na trošce tuku.
Přidáme mexické koření (kdo nemá rád ostré použije pouze polovinu sáčku), kari, chili, česnek, promícháme a zalijeme rajčaty nebo protlakem s tekutinou. Pokud použijeme čerstvá rajčata necháme pokrm povařit až do jejich změknutí. Pak přidáme smetanu a mléko, přivedeme opět k varu a necháme 3 minuty probublat. Osolíme a opepříme dle chuti.
Do zapékací misky dáme asi centimetrovou vrstvu omáčku, na ni lasagne placky, na to špenátové listy a opět omáčku a dále vrstvíme až do vypotřebováni surovin. Poslední vrstva je omáčka a těstoviny by neměly vyčuhovat.
Pečeme v předehřáté troubě na 180-190 stupňů asi 35 minut. Před dopečením posypeme sýrem.
A nakonec několik tipů pro ty, co lasagne ještě nezkoušeli:
1) lasagne placky se nesmějí v zapékací misce překrývat, dáváme je k sobě, event. je nalámeme, aby pokryly povrch, ale nikdy ne přes sebe
2) těstoviny potřebují tekutinu aby změkly. Tudíž počítáme zhruba s necelou deci tekutiny na 1placku lasagne těstovin. Tzn. v tomto případě na 15 placek potřebujeme asi 1,2-1,3l tekutiny. Pokud použijeme mražený špenát dáme do omáčky jenom 2dl mléka, pokud použijeme čerstvý (který nám nepustí tolik vody) dáme 3dl mléka.
3) Pokud vytáhneme hotovou lasagne z trouby a máme pocit, že nám “plave” necháme ji stát na stole nějakých 10-15 minut a přebytečná omáčka se vsákne.
Ač původní recept je pro 6 osob, musí to být 6 HODNĚ hladových osob. Dělávám ji z polovičního množství a máme z toho 4 průměrně velké porce.
Dobrou chuť vám přeje Linda.
Děkujeme za recept.
24.9.2012 Rubrika: Těstoviny | Komentářů 16 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Kuřecí lasagne se špenátem
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.tak jsem si včera večer připravila na ně omáčku a chlapi mi to málem všechno snědli, voní nádherně, dneska ráno jsem šustila do obchodu pro špenát a už jsou troubě, voní báječně
Haninka: anitech: dik, uz jsem si nasla nejaky recept na lasagne v pomalem hrnci a vyzkousim to.
Miluju pomaly hrnec a hlavne v lete, kdyz je venku vedro, se mi nechce rozpalovat troubu.
Haninka: taky neuvařené, vaří se to v té spoustě omáčky
Sugar: taky dávám lasagne neuvařené, dělám je podle návodu na krabičce z Globusu, bešamel, lasagne, maso (ochucená směs mletého masa), pak zase bešamel, lasagne, maso, bešamel, lasagne a dám péct, před dopečením je posypu sýrem. Jen jednou jsem je dala předem vařit, nějak se mi v tom hrnci slepily k sobě a vyhodila jsem všechny
já je povařím apak je plním špenázem a zapékám
Lindo, ty lasagne davas neuvarene? Normalne bych predpokladala, ze budou pred zapekanim predvarene, i kdyz to v receptu nikde neni, ale mate me ten bod 2) těstoviny potřebují tekutinu aby změkly. Tudíž počítáme zhruba s necelou deci tekutiny na 1placku lasagne těstovin.
Ze bych to zkusila v pomalem varici
lasagne jsme už delší dobu neměli, asi budou o víkendu
nechala bych se pozvat ještě jsem je nedělala....
Vypadá to dobře, to asi zkusím
zkusím je k večeři, snad mi zbyde na druhý den do práce k obědu
Vypada to dobre, to bych zkusila. Ja delavam lasagne se spenatem a lososem (mrazene kousky lososa nakrajene na male kousky a napred osmahle), to vse s besamelovou omackou. Taky mnamka :).
tohle mám ráda
musí to být dobré
Dělám to bez masaTěsto si dělám z nudlového
to Linda: myslíš, že to Křeček zkusí ještě jednou
se špenátem jsem lasagne ještě nedělala, určitě vyzkouším, vypadá to velice jedle