Střapačky s brynzou
Potřebujete: 30 dkg hrubé mouky, 20 dkg brynzy, 10 dkg přepuštěného másla, 1 dcl mléka, 3 vejce, sůl podle chuti
Postup: Z mouky, mléka a vajec vypracujte tužší těsto a sítem na halušky je protlačte do vroucí osolené vody. Když vyplavou, jsou hotové, vyndejte je, propláchněte a promastěte rozpuštěným máslem. Pak promíchejte s brynzou a dejte prohřát do trouby.
Tip: Na talíři si je pak můžete posypat nasekanými vlašskými ořechy.
17.8.2012 Rubrika: Těstoviny | Komentářů 20 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Střapačky s brynzou
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Co je zase tohle za humus? Jakožto velký milovník slovenských halušek s brynzou, tohle prostě neberu!
jasmine:
kubikm: tak já dělám noky voda , vajíčko, mouka polohrubá ,může být i hladká
halušky ze sýr, brambor,vajíčko ,mouka atd přes sitko na halušky a brynzu , atd. ( ale to mám já tak )
v úterý vyšel malý časopisek Chvilka v kuchyni a je tam přesně tento recept.....ale přesně...
já měla za to, že strapačky se říká haluškám, které jsou z moravy
vařila mi to známá z lázní, na Slovensku, a ta do těsta opravdu strouhala syrovou bramboru...
a bylo to s kyselým zelím
potom dělala pirohy
těsto vyválet, formou na taštičky doprostřed uzavřela kopičku bryndy
hodila do vody, jak vyplavalo, hotovo
ale složení těsta už si nepamatuju...
denda04: Zdeni,ty děláš chutě,ale znám Tvé kuchařské umění...........jjjjjj v neděli dělám halušky ale s uzeným a se zelím ,přijede mi synáček se ženou a vnoučetem ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,hm už se na to těším
nedávno u nás k večeři
Stanik:
denda04: presne
vyškvařeného
Stanik: taky tak z brambor syrových a brynzu do misy a na taliř pak hooooooodně špeku vyčkvařeného Slovenska je OK syn jak jede na Sl, tak vždy koupi a je to mňamka
halusky delam zasadne bramborove ze syrovych brambor. Natrouhaji se brambory, vymacka voda, da polohruba moka a vajicko, testo ma byt naopak ridsi.. asi jako na kynute livance. Mleko zadne. Halusky uz nemastime brynzu pridame rovnou do nich, stejne jako vypecenou bilou slaninu na kosticky. Tenhle recept jsme dostali od manzela kolegy z prace, ktery je Slovak...nad testovinovymi haluskami bez brambor v teste se ale ofrnuji vsichni Slovaci , co znam. Nekjteri navic brynzu michaji se zakysanou smetanou polevaji porci halusek "navrch" a slaninovymi kostickami sypou.
Střapačky nebo halušky, to je jedno. Díky za tip. Momentálně jsem v Bratislavě, tak zaběhnu na tržnici, koupím pravou ovčí a zítra je udělám k večeři.
ještě mi přijde nepoměr 30dkg mouky na tři vejce a mléko málo......
evropka: ale tak myslím že brynza a ořechy jdou ne ?....já nemám ani jeden ořech...
sharon: taky strouhám brambor do těsta....ty ořechy byly dodány aby se tu zase rozproudila diskuse
tohle jsou obyčejné nočky a já nemám ráda brynzu....
Bellana: já dávám i do halušek syrovej brambor.......
Podle mě jsou tohle halušky. Strapačky jsou ze syrových brambor. I když v Čechách je to možná jinak
dadka: mohla by to být nová chuť, napřed bych to musela ochutnat. Ale raději mám klasické bramborové - tohle je ale rychlovka, a to se cení.
Ořechy v jídle nemám ráda. To bych spíš dala osmaženou cibulku, nebo pažitku.