Vyznáte se v těstovinách?
Troufnu si říct, že ještě tak před dvaceti lety se u nás těstoviny netěšily zrovna velké oblibě. Starší generace si určitě vzpomene na rozvařená kolínka ve školní jídelně a UHO (universální hnědá omáčka), případně na zapečené šunkofleky. Při vzpomínce na špagety jsou ty pocity pak o něco příjemnější.
Po listopadu 89 se ale na náš trh začaly valit těstoviny v takovém množství a rozmanitosti, že slabší povahy jen lapaly po dechu. O chuťových kvalitách pravých italských těstovin snad ani není třeba se rozepisovat. A tak se ty dosud opomíjené nudle a vřetýnka natrvalo usadily na našich stolech a jen málokdo jejich kouzlu nepodlehl. Připravovat se dají snad na milion způsobů. Můžete je využít jako předkrm, hlavní jídlo, ale také za studena do salátů. Při přípravě těstovinových jídel máte naprosto volnou ruku a vaše fantazie se může dosyta vyřádit.
Těstoviny jsou všelijaké: vaječné, bezvaječné, celozrnné, barevné, ochucené... a tvarově tak variabilní, že stojí za to si je trošku podrobněji představit. Až si budete lámat hlavu nad jídelním lístkem v nějaké pizzerii, třeba vám naše informace přijdou vhod.
Těstoviny anebo Co je co... (Vezmeme to pěkně podle abecedy.)
CANNELLONI
Dlouhé duté trubičky. Plní se například šunkou, sýrem, zeleninou a pak se zapékají.
CAPELLINI:
Velmi tenké nudle (vypadají skoro jako špagety). Hodí se k zapékání nebo k omáčkám.
CAPPELLETI:
Mají tvar špičatého kloboučku a plní se různými náplněmi.
CONCHIGLIE:
Mušličky, jsou ideální k omáčkám.
FARFALE:
Motýlci nebo mašličky. Využijete je do polévek a k omáčkám, ale také do salátů.
FETTUCCINE:
Delší nudle, nejvhodnější ke smetanovým omáčkám a k zapékání.
FUSILLI:
Vrtulky a spirálky, podávají se k omáčkám. Poslouží vám také při přípravě salátu.
GNOCCHI:
Jinak tvarované conchiglie.
LASAGNE:
To jsou čtverce nebo obdélníky těsta, asi 8 cm široké a 12 cm dlouhé. Vrství se na pekáčku na sebe a prokládají se různými náplněmi. Zapékají se.
LINGUINE:
Dlouhé a ploché široké těstoviny, jsou vhodné na zapékání nebo třeba k boloňským omáčkám.
MACCHERONI:
Dlouhé duté makaróny, chutnají k omáčkám i jako zapečené.
PAPPARDELLE:
Široké nudle. K omáčkám a k zapékání.
PENNE:
Krátké, šikmo krájené trubičky, také jsou vhodné k omáčkám i na zapékání
RAVIOLI:
Malé taštičky, které se plní masovou, zeleninovou nebo sýrovou náplní. Podávají se ke smetanovým omáčkám nebo zapečené.
RIGATONI:
To jsou velké a krátké vroubkované těstovinové trubice vhodné k zapékání.
SPAGHETTI:
Netřeba představovat. Špagety v různých délkách i šířkách, vhodné k boloňským omáčkám i na zapékání.
TAGLIATELLE:
Dlouhé široké nudle stočené do hnízd. Sýrové a smetanové omáčky jsou k nim to pravé.
TORTELLINI:
Malé, plněné taštičky svinuté do tvaru prstýnku. Plníme je třeba kuřecím masem, sýrem, špenátem. Přelité bílou omáčkou chutnají výtečně.
Těstovin je ale ještě mnohem víc. Určitě znáte všelijaké hvězdičky, písmenka, krátké nudle, vlasové nudle… Které máte nejraději vy? A máte nějaký svůj oblíbený těstovinový recept?
19.2.2013 Rubrika: Těstoviny | Komentářů 20 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Vyznáte se v těstovinách?
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.YXH: urcite...
TULI: Dekuju,... Ja vim ty nemusis, u vas se daji dobre koupit, ja bych se s tim taky nedelala, ale v krame nektere za moc nestoji. Nasla jsem jedny, ty byly dobre, ale samozrejme uz je nedelaji. Jednou jsme koupily s mamkou oliviery tortellini a chutnaly jako mydlo, (drahe, protoze udajne byly cerstve)
YXH: ja domaci nedelam ale mrknu se .... kde chodim na nove recepty
Gorawen: Tvemu klucinovi by se libily ty z Ikea, jsou to Moose heads. (losi hlavy), Prodavaji je kolem vanoc.
Testoviny jsou prima, synek se po nich muze utlouct nejradeji mame tmavsi hnede obsahuji durum - psenici tvrdou - nejcasteji rigatoni, penne, ale rada stale objevuji nove tvary napr. radiatore, gemelli...Barevne prirodni barvivo - suchy spenat, suche rajcata, sucha repa...
Testoviny u nas asi tak 1 az 2 tydne. Podle chuti. Lasagne nedelam, ty dela zetak a dcera bezkonkurencne, tak se nenamaham. Nekdy jsou kupovane, nekdy domaci, to podle nalady.
TULI: Prosimte mas nejaky recept na ravioly? Zkousela jsem delat testo trochu mekksi nez na spagety a fettucine, ale kdyz je uvarim, tak se casto rozlepujou potvory podle navodu jsem kraje mazala vajickem a vodou, ale ani to nelepilo. Tak jsem okraje musela jakoby ohrnout aby to drzelo.
dlouhe dute - jako spagety jsou prece BUCATINI
MACCHERONI:
Dlouhé duté makaróny, chutnají k omáčkám i jako zapečené
MAKEROOONY jsou kratke .....
testoviny jime skoro kazdy den FARFALLE - vypadlo ti tam MERYLKO jedno L ....ale to neva ....
recepty .... ?? tisice ....
dosouším zbyte
Kupujeme Agnesi, Barilla a Reggia těstoviny. Když potom jinde ochutnám nějakou slabší značku, je to znát. Nejčastěji střídáme špagety, vřetena a kolínka.
Těstoviny nemusím,ale doma je vařím pro rodinu,všelijaké,musím kupovat ty dražší,poznají to na chuti,když jsem je chtěla "oblbnout" levným druhem...Já mám nejraději brambory,doma máma dělala na stole domácí nudle,vytáhla to do obří placky,že to bylo jako ubrus...Já jsem líná,to raději jdu a nanosím "agnesi" těstoviny....
kupuju barilla těstoviny...ale ted někdo poradil italské z lidlu a byly moc dobré,nechápu jak jsme "kdysivá"mohli kupovat ty levné
Vybírám těstoviny podle tvaru,nejradši mám ty větší mašličky,vypadá to i pěkně na talíři,na těstovinový salát kupuju vrtulky,dresink se pěkně v tý vrtulce chytne a je ta těstovina šťavnatá,no a na polívku kupuju normální vláskový nudličky,většinou ty dražší,co vypadají jako domácí...a souhlasím s ostatníma,že mě teda NIKDY nenapadlo,se s tím patlat a vyrábět je doma,když jich je v krámu tolika na výběr
Sonne:
Světlonoska: no jo jenze ja 1) vareni a vubec vsechno s kuchyni nesnasim takze patlat se s testem fakt nehrozi a 2) hruba i polohruba mouka je pouze dovozove zbozi a pulkilovka testovin obycejnych me prijde na 5kr, znackovych kolem 10kr, cerstve 250g 5-8kr, lasagne 500g 11kr - to se skutecne nevyplati delat i kdybych byla kucharsky maniak
sharon: Souhlas, Panzani jsou super. 1*
doma jsem neznala rozpatlané těstoviny , maminka si všechny vyráběla sama. polévkové, široké i flíčky....já nyní dělám jen polévkové a jinak kupuji Panzzani s těma jsme spokojeni ještě nikdy se mi nerozvařily...
Těsto j e jednoduché /vejce,polohr.či hrubá mouka/a naco platit např,za kupovaný polotovar na Lasagně draze,když doma uválím placku za pár korun
matlají