Tři variace na rizoto
Rizoto patří k našim oblíbeným pokrmům. Je dobré, rychlé a existuje mnoho způsobů, jak ho můžeme připravit. My vám dnes přinášíme tipy na tři recepty na rizoto, vyberte si, který je pro vás nejlákavější.
Zapečené rizoto
Potřebujete: 300 g rýže, 200 g šunky, 200 g sterilovaného hrášku, 1 lžíci másla, 1 cibuli, 100 ml sladké smetany, olej, 150 g tvrdého sýra, sladkou mletou papriku, sůl
Nejdříve ze všeho spařte rýži a nechte okapat. Nakrájenou cibuli zpěňte na oleji, zaprašte paprikou, vložte rýži a zalijte vodou v poměru na 1 šálek rýže 1,5 šálku vody. Osolte a přiveďte k varu, pak příkon ztlumte a duste doměkka. Mezitím na oleji orestujte na kousky nakrájenou šunku a krátce poduste hrášek. Vše smíchejte s hotovou rýží, přidejte smetanu, ve které jste rozmíchali nastrouhanou polovinu tvrdého sýra. Vložte do vymazané zapékací misky, posypte druhou půlkou sýra a zapečte ve vyhřáté troubě.
Rizoto s drůbežími játry
300 g rýže, 300 g drůbežích jater, 2 lžíce sterilovaného hrášku, 1 cibuli, olej, 1 lžíci hladké mouky, 100 g tvrdého sýra
Játra očistěte, opláchněte a nechte okapat. Na oleji zpěňte nakrájenou cibuli, přidejte játra nakrájená na kousky, osmahněte a poté krátce poduste. Zaprašte hladkou moukou, zalijte vodou a povařte. Rýži propláchněte horkou vodou a dejte vařit do hrnce v poměru na 1 šálek rýže 1,5 šálku vody. Přidejte játra, osolte a přikryté duste doměkka. Nakonec přimíchejte hrášek a ještě chvilku poduste. Jednotlivé porce posypte strouhaným sýrem.
Rizoto se žampióny
Potřebujete: 300 g rýže, 1 cibuli, 300 g čerstvých žampiónů, 1 zelenou papriku, 2 oloupaná rajčata, olej, sůl, pepř a zelenou petrželku
Rýži spařte vroucí vodou a nechte okapat. Na rozpálený olej vložte okapanou rýži a osmahněte, dokud nezesklovatí. Zalijte horkou vodou (poměr 1 šálek rýže na 1,5 šálku vody), osolte a duste. Na pánvi orestujte na rozpáleném oleji nakrájenou cibuli, přidejte očištěné a na plátky nakrájené žampióny, opepřete, zalijte vodou a duste. Před koncem přidejte nakrájenou papriku a oloupaná, nakrájená rajčata. Ještě chvíli poduste, přidejte rýži a dobře promíchejte. Porce posypte nasekanou petrželkou.
Variací na rizoto je bezpočet. I výše uvedené recepty můžete obměňovat podle vlastní chuti a fantazie. Napište do diskuse pod článek váš nejoblíbenější recept na rizoto.
8.6.2011 Rubrika: Rýže | Komentářů 35 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Související odkazy:
Diskuse ke článku - Tři variace na rizoto
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Rýži propláchnu, nechám rozpált tuk, do něho dám rýži, trochu orestuju a zaliju dvojnásobkem vařícího vývaru, osolím. doprostřed dám celou cibuli a pár hřebíčků. Nechám na sporáku rtochu vyvařit vodu a potom strčím do trouby.Nakonec cibuli a hřebíček vytáhnu.
Nikdy se nelepí.
babkatapka: pohádka mládí - vařené těstoviny promíchané s hovězím ve vlastní šťávě.
já zase dělám ráda rizoto z vepřové konzervy. Tu lepší konzervu mám pořád doma a když nevím co, tak zpěním cibulku, přidám maso z konzervy, propláchnutou rýži, popř, mražený hrášek i s mrkvičkou, zaleju dvojnásobným nožstvím vody, než je rýže, osolím, někdy přidám kari nebo trochu papriky, opepřím a dám dělat do remosky.
Dobré je přidat žampiony . Na talíři posypu strouhaným sýrem., třeba přidám ještě na sýr kečup. Je to dobré i studené
Linda: Buď v pohodě, já rejži vařím podobně. Vůbec se s ní nemazlim, nejsem její otrok. Propláchnu až je voda čistá, naleju do ní spoustu vody a vařím. Až je měkká, tak ji sleju do sítka a přesypu do mísy. Šmitec. Sype se, nelepí a každej jí zdlábnul.
evropka: jasně, vyplavíš ten škrob a pak se sype......
Linda: ta se dá jíst samotná jak se sype a trochu oliváče a mnam
sharon: já ji hroooozně proplachuji,ale pečená se sype
Linda: šmarjá ty barbare
evropka: ještě jsem zapoměla, a tu rýži nepřebírám a nestalo se mi aby tam byl kamínek, jen pořádně properu a nechám i třeba hoďku namočenou........můj kdysi rýži nemusel, ale tuhle miluje.....
Linda: nic si z toho nedělej, člověk se celej život učí.......
sharon: orinka: evropka: no nazdar, koukám, ze jsem pekný nevzdelanec, ted abych se jeste vikingovi omluvila za to, ze je vubec ochotný jíst co ukuchtím . Rýzi hodím do kastrulku, zaliji dvojnásobkem vody, osolím a dám varit a kdyz zacne bublat stáhnu na minimum a dusím 20min - nic víc
evropka: já před chvílí takový kopec bájo rizota....
evropka: Globus, Terno....musíš po ní koukat......já jí loni okusila a už jinou nechci.......
sharon: a kde jí prodávají?neznám
orinka: přesně tak....ale pouze přílohovou,podlévanou vínem dělám na pánvičce
Markýza:
Markýza: jako jak ?
sharon: jo, to je ono. Vlastně uděláš rýži na kastrolku tak, jak jsi zvyklá, jen ji místo dušení pečeš zakrytou v troubě. Nejlíp je, když pečeš třeba maso v menší nádobě, tak se tam vejde i rýže vedle v kastrolku. Ovšem, pozor na ucha!! Já začínám rýži tak, že usmažím cibulku, na ni vsypu opranou rýži a restuju. Pak dochutím, zaleju a....dál je to stejné.
to by bylo keců, kdybych se tu takto projevovala já! že jo, dámy
Linda: já jí pořádně properu, do kastrolu + vody tak na výšku dvou prstů nad rýži, celou oloupanou cibuli, 5 hřebíčků, tak 3 lžíce oleje, osolím promíchám a šup do trouby....můžeš ale také napřed orestovat cibulku na tuku a pak na to rejži zalít a upéct...........peču až voda zmizme, to poznáš a zabalím do froté županu zakreju polštářkem ( podprdelníkem ze židle).......takto ti vydrží horká do večera.....a krásně dojde....