Ostré kari rizoto
Potřebujete: 1 větší cibuli, 3 stroužky česneku, 500 g mletého hovězího nebo míchaného masa (hovězí je lepší), kari dle chuti (čím více, tím lépe), sůl, pepř, chilli koření nebo najemno nasekanou chilli papričku (opět množství dle chuti), asi 1 lžička zázvoru – buď sušeného nebo čerstvého nebo sterilizovaného, event. pokud máme čerstvé bylinky – já dávám několik lístků nadrobno nasekané šalvěje, ale může být i koriandr nebo něco jiného, co vám přijde pod ruku, 3 - 4 dl rýže, asi 7dl vývaru nebo vody, pro nebojácné možno přidat kostku bujonu, hrozinky - hrst, mražený hrášek asi 150 - 200g
Postup: Nasucho osmahneme maso a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přikryjeme a necháme starat se samo o sebe 10-15 minut (podle tučnosti masa). Pokud je maso netučné, použijeme pod něj trošku omastku. Osolíme, opepříme, zasypeme kari kořením, přidáme chilli, zázvor a najemno nasekané bylinky. Pokud máte rádi výraznou chuť šalvěje nebo koriandru, nechte si bylinky až na konec na posypáni hotového výtvoru na talířích. Promícháme, přisypeme rýži, zalijeme vývarem nebo vodou, přivedeme k varu, stáhneme na minimum a pod pokličkou dusíme, dokud rýže nezměkne (mně měkne po 18 - 20minutách). Nakonec přidáme hrášek a hrozinky a necháme pod pokličkou asi 5 minut dojít.
Hotové možno posypat strouhaným sýrem. Teda pouze v případě, že jste to nepřehnali s chilli a kari, pokud je rizoto MOC ostré, sýr tomu spíš uškodí.
Dobrou chuť!
Linda
4.8.2011 Rubrika: Rýže | Komentářů 16 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Ostré kari rizoto
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.YXH: takovou papričku by můj snědl jako nic, má snad plechovou pusu Ale já ne
Linda: Vypada to lakave, takze zkusim. Chili papricky mam v kvetinaci. Podle cedulky to maji byt zlute madarske papriky. Asi se jim pomichaly seminka, V kvetinaci jsou 4 rostlinky ale ani jedna neni madarska paprika. Jsou to vetsi chili papricky. Muj jednu zkusil, a pri prvnim kousnuti do spicky se to zdalo fajn, tak si ukousl pulku a druhou dal mne. Kdyz jsme byli konecne schopni dychat, usoudili jsme, ze jsem mela pravdu, kdyz jsem rikala ze to vypada na palive papriky. A to kdyz jsem rikala ze jsou nejake jine, ze malo rostou, mi zetak rikal, ze nerostou, protoze asi nemaji dost zeme.
Jarča*: Plechovka je fakt jednodussi na otvirani. A mleko je dobre i do ryzove kase a nakypu, nebo i do kavy.
Pálivé moc nemusím, ale když to tolik "nepřeostřím", bude mi to určitě chutnat. Vyzkouším, díky!!
anhelli: to u nás,mají kokosové mléko v tescu
anhelli: Linda: holky, díky. Já jsem kdysi, coby začínající kuchařka, chtěla vyzkoušet nějaký recept, taky tam bylo kokosové mléko, a matně si pamatuju, že jsem ho nějakým šíleným způsobem získávala přímo z kokosu. Od té doby jsem s ním neexperimentovala
anhelli: jarca: v tom pripade na toto mnozstvi mluvim o té velké plechovce 400ml. Ale pokud nemáte rádi kokos staci na vyzkouseni napoprvé ta malá
Jarca*:
Kokosove mleko se da koupit treba v Albertu nebo v Globusu. Albertu maji jenom velke cca 400 ml, v Globusu i male cca 200 ml. Aspon tedy u nas v Pardubicich. Ve velkem Tescu jsem ho myslim zahledla taky, tam maji spoustu cizokrajnych ingredienci. Sehnala jsem tam treba i origos harissu.
Jarča*: urcite je v hyper super, maly obchudek ho asi mit nebude. A nejdes ho u asijsky kuchyne - soyová omácka, ruzné sladkokyselé omácky a tam nekde mezi budou schované plechovky. Staci to nejobycenejsí, pokud bude neslazené tak líp.
Kokosové mléko se dá pouzit vsude tam kde bezne pouzívás smetanu na varení na zjemneni chuti (za zahusteni jsem ho jeste nepouzila takze nemuzu radit), má min tuku nez smetana. Pokud nemáte rádi kokos tak stací nechat pár minut projit varem a ztratí kokosovou vuni a prichut. Pokud máte rádi kokos staci pridat jako posledni ingredienci pred vypnutim sporáku a pridá to zvlástni smrnc celému jidlu.
Linda: díky Ani nevím, jestli se tu dá koupit plechovka kokosového mléka. Nejspíš jo, protože sehnat se dá všechno, ale ještě nikdy jsem ho na nic nepoužívala.
Linda: díky za tip
evropka: podle me není. Kdyz dás na to mnozství 1chilli papricku, tak je to pálivé, ale chilli v tom necítís - ono se behem duseni jeho vune vyparí. Stejne tak salvej. Je to proste neco jako indické kari, ale v tom je tech ingrediencí trojnásobne a vetsina nedostupnych.
Jarča*: pokud bys to prehnala s kari a zdálo se ti to ostré tak pridej plechovku kokosového mléka a nech prejit varem - zjemní to a navíc to dostane trosku cizokrajný nádech.
paráda, ukládám a zařazuju do jídelníčku, milujem ostrá jídla, díky
Já bych to zkusila, ale chilli bych vynechala, nebo dala jen opatrně, protože malá by to nejedla a já moc ostré taky nemusím. Ale manžovi bych ho tam dala, to zas jo
Syn by byl nadšen, miluje ostré a kari obzvlášť. Tož to uložím a někdy mu udělám.
Kadla: taky mám ráda pálivé.....Lindo není to moc chutí najednou?to si fakt nedokážu představit
Linda: To vypadá dobře. Miluju pálivá jídla