Vaříme s Lindou - Indické rizoto
Potřebujeme:
4 porce:
500g mletého hovězího masa
event. 1-2 lžíce oleje
1 větší cibule
2-3 stroužky česneku
Sůl
Pepř
Kari – množství dle chuti
event. kurkuma pro barvu
1 lžička lístů šalvějě nasekaných na drobno nebo koriander (sušený nebo čerstvý)
1 lžička sušeného zázvoru (pokud použijeme čerstvý nebo sterilovaný dáme jenom půl lžičky)
Chili paprička – čerstvá, sušená, koření nebo sambak oelek – množství dle chuti
Event. kostka hovězího vývaru nebo masox
3dl rýže
6dl vody
1 paprika (nejlépe červená pro celkovou barvu, ale klidně lze použít tu, kterou zrovna máme doma)
Hrst hrozinek
Hrst zeleného mraženého hrášku
Strouhaný sýr (nejlépe to chutná s obyčejným, s parmazánem to není ono)
Postup:
Mleté maso osmahneme na sucho společně s najemno nakrájenou cibulí a česnekem. Pokud maso nepustí štávu přidáme olej. Osmažené maso osolíme, opepříme, přidáme šalvěj nebo koriander, zázvor, chili a zasypeme kari kořením. Pokud není směs dostatečně žlutá přidáme trošku kurkumy. Všechno pořádně promícháme, přidáme rýži, osmahneme, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Ochutnáme a event. přidáme kostku vývaru či masoxu. Snížíme teplotu a dusíme pod pokličkou dokud rýže nezměkne.
Pár minut před dokončením přidáme na malé kousky nakrájenou papriku.
Když je rýže měkká vypneme sporák a do hotového pokrmu zamícháme hrášek a hrozinky. Přiklopíme a necháme asi 5minut stát dokud se hrášek neprohřeje a hrozinky nenasáknou.
Podáváme posypané strouhaným sýrem.
Pokud máme chuť na změnu místo sýra posypeme strouhaným kokosem, pokud nemáme po ruce kokosový ořech klidně použijeme strouhaný kokos ze sáčku (ten co se používá na vánoční cukroví).
PS: na fotce jsem to trošku přehnala s hráškem
12.5.2014 Rubrika: Rýže | Komentářů 13 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,8/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Vaříme s Lindou - Indické rizoto
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.evropka: a pak je riziko to sníst....
někdy dostanu chuť na takový socialistický riziko nebo spíš školní....
taky zkusím, no a přestože já můžu rozinky i v "guláši", tak tady je budu muset vynechat, protějšek je neeee
sharon: cukroví dojídám ještě teď a je to vánoční, řekla bych, že možná je ještě lepší, ale ono to bude jen zdání, když si vezmu jen občas, "na chuť" a ne povinně vánočně
orinka: jo, jo, to dělám léta ...dorty , cukroví i z kynutého těsta....po vytažení jak čerstvé
Vypadá to dobře. Ale já bych zase vynechala ty rozinky
sharon: vidíš, jak málo stačí k radosti - já zas včera kamarádce poradila, že do mražáku může vstrčit i čerstvě napečené cukroví či jiné sladké pečivo, znala dát tam jen chleba a rohlíky.
já stará konzerva si pojedu rizoto dál podle svého ....teď jsem dělala žampionové z bulguru a bylo mňam....tady mi přijde dodně chutí dohromady.. tímto DĚKUJI Orince za seznámení s panem Bulgurem....
jen pro zajímavost
kurkuma sice krásně barví...ale pozor...PŮSOBÍ PROTI RAKOVINĚ
doporučuji
asi bych radši použila mleté vepřové - jednak není tolik suché a když Indie, tak dodržovat pravidlo, že kráva je tam posvátná!
dadka: indické pokrmy musí být hodně voňavé, to je typické pro Indii. Čas od času je na to chuť.
Není to moc navoněné tou spoustou bylinek? Jinak to vypadá moc dobře. Miluji rýži na všechny možné způsoby, určitě to zkusím.
Linda: vypadá to moc pěkně
PS: my hrášek rádi
Vypadá to dobře. Zbylo mi spousta rýže, tak něco podobného zplodím.