Jihočeské bosáky
Potřebujete: 40 dkg brambor uvařených ve slupce, 40 dkg syrových brambor, 1 vejce, 30 dkg hrubé mouky, teplé mléko, sůl
Postup: Brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Zalijeme trochou teplého mléka (asi půl hrnku), osolíme, přidáme vejce, mouku. Těsto musí být tužší. Tvoříme koule velikosti tenisových míčků a vaříme 20 minut ve vodě. Knedlíky polijeme osmaženou cibulkou a podáváme s kysaným zelím.
Jasmine nám všem dělá chutě. Děkujeme za jihočeský recept.
10.4.2008 Rubrika: | Komentářů 24 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Jihočeské bosáky
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Moje babička z jižních Čech tyto knedlíky vařila takto:
1/3 vařených brambor, 2/3 syrových brambor - nastrouhaných na struhadle s "dirkami" - velice najemno. Ty se vylisovaly co nejvíce, babička je lisovala na lisu na tvaroh, voda se nechala ustát a škrob z ní se smíchal s bramborami. Tuto hmotu už jenom osolila, udělala koule asi jako tenisáky, obalila v hladké mouce a dala vařit. Žádná mouka, žádné vejce. Dávala je jako přílohu k vepřovému masu a zelí. Dost pracné, ale moc dobré.
Ota: tchánova maminka je Francouzkaa nebuď drzý nebo ti dám do hubičky, partyzáne
Šťastná Baronka: syn francouzského zajatce a budějovické partyzánky ?
se mi to mohlo poslati alespoň dvanáckrát
Ota: né mangel né, ale tcháník je z poloviny Francouz a Budějovičák
Ota: né mangel né, ale tcháník je z poloviny Francouz a Budějovičák
Šťastná Baronka: a pán je francouz ? a rodilý ?
My máme ještě v rodu polského němce, amerického němce a amerického kanadana s švédsko finským kořenem ... jo sestry byly vždycky na cizince
Ota:Sheeni: KV,Trenčín,Miskolc já, Budějovice,Komárno,Francie - manžel)
Šťastná Baronka: jasně ale já jsem mix náplavek jižní, východní, západní čechy ,sudety a pokřtěný vltavou
Šťastná Baronka: Tož zkama si?
Sheeni: Vítejte v Načapám tě ááááááá tady je slečna sama doma
Ota: podle toho, odkud jsi) u nás se dávaj přesně takto, půl na půl vařené syrové
Žádné papú není normální ani nenormální, liší se to dle mne podle toho, odkud v ČR jsme
Sheeni: www.youtube.com/watch?v=z2EnDKvcXV8
Šťastná Baronka: nejsou...... do normálních chlupatých knedlů vařené brambory nepatří
Šťastná Baronka: Počkej počkej, čekám čekám
orinka: Tak to jo. Já jen, že všude píšou, že se má tekutina vysát kvůli přebytku vody a škrobu. Ďouka.
Sheeni: zrovna nedávno jsem na to koukala co děti...dějepis...a konkrétně...druhá světová...už budu...promiň
K dotazům. Je tam hrubá mouka, ta vsákne všechnu přebytečnou tekutinu. Tím je pověstná.
Šťastná Baronka: A neměl byste si do tý jehly navlíknout niť?
Sheeni: jaký orli?
A k receptu, nejsou toto normální chlupatý kenyky? ale dobrý