Zapékaný celer s brambory a domácí majonézou
Potřebujete: brambory, 1 větší celer (na 1 porci 2 kolečka), 1/2 l mléka, 1/2 l vody, tvrdý sýr, kousek másla; na majonézu: zakysanou smetanu, čtvrtku cibule, 1 lžíci polévkového koření, 1 lžíci hořčice, 1 nakládanou okurku, 1 lžíci oleje a 1 lžíci láku z okurek.
Postup: Celer oloupeme, nakrájíme na kolečka silná cca 8-10 mm a uvaříme v 1/2 l mléka a 1/2 l vody - mírně osolíme. Vaříme zhruba 5-8 minut, aby celer změkl. Přecedíme, necháme okapat. Potom mírně pomastíme plech, na něj poklademe kolečka celeru a posypeme nahrubo nastrouhaným tvrdým sýrem (eidamem). Zapečeme v troubě. Podáváme s bramborami nebo bramborovou kaší. Můžeme polévat majonézou ze zakysané smetany.
Majonéza: Cibuli nakrájíme na drobné kousky a nakládanou okurku nastrouháme najemno na struhadle. Pak vše důkladně promícháme.
Čtenářka Libuše píše: "Protože tuto majonézu máme rádi, připravuji ji ze tří zakysaných smetan - jednu smetanu se všemi ingrediencemi mixuji tyčovým mixérem a potom přidám další dvě do již hotové směsi, aby majonéza nebyla řídká." Děkujeme za recept.
16.1.2009 Rubrika: | Komentářů 4 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Zapékaný celer s brambory a domácí majonézou
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.br!! já celer nerada,nahradím to jinou zeleninou
to vypadá dobře, zkusím...
Ahojte kuchařinky, podávam hlásenie: zeler som posypala zmesou: údená parenica, niva a eidam (viac som v chladničke nenašla) a papanica je to vynikoš. Príloha je zemiaková kaša a tá "domáca majonéza" nemá chybu .
Zkusím, celer já mooooc ráda