Pečené brambory
Potřebujete: Velké brambory, počet dle strávníků, obvykle se počítá 1 na osobu, máslo, česnek, petrželku.
Postup: Brambory omyjeme, osušíme, několikrát kolem dokola propícháme vidličkou. Dáme je na talíř vedle sebe a vlníme v mikrovlnce na maximum asi 7 minut, potom je otočíme a opět vlníme 5-7 minut (podle velikosti). Jestli jsou hotové, zjistíme píchnutím vidličkou. Podáváme je na povrchu rozříznuté do křížku a v něm kousek másla. Máslo mužem okořenit rozmačkaným česnekem nebo nasekanou petrželkou. Brambora se ze slupky vyjídá lžičkou.
Podává se jako příloha k pečenému masu nebo třeba i ke karbanátkům. Původní recept je, že se omyté brambory zabalí do alobalu a pečou v troubě (200 stupňů asi hodinu) nebo na grilu.
Za recept děkujeme čtenářce Lindě.
11.3.2010 Rubrika: | Komentářů 23 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Pečené brambory
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Anipek: já mám ráda ale s tukem......
Dámy a už jste vyzkoušeli brambory pečené v soli?Podle Babici?Já ano a nemají chybu a jsou scela bez tuku.
no a co já si dávám zakysanku i na xicht....a jak je to super
náhodou zakysaná smetana a pečený brambory je moc fajn věc, to jsme jedli i v Kanadě, tam jsme si dávali pečené čtvrtky brambor posypané slaninou a k tomu právě dávali tu zakysanou smetanu. Bylo to děsně dobrý
chomutovačka: existuje proboha živého nějaké jídlo u kterého by ti nechyběla zakysaná smetana? Minule ti chyběla na tom kokosovém koláči.
sharon - ty boduješ i zde. Jednu bramboru nám dali na zájezdě do Londýna, neříkám, že to nezarazilo ženský, ale mužský koukali jak blbě vyvoraná myš.
Ta jedna stačila byla velká.
chomutovačka: tak to más smulu, zakysanka není ani v jednom v tech asi 30 receptech, které jsem v rámci povídání o DK poslala redakci, ale klidne si ji pridej co hrdlo rácí a dej vedet jak to dopadlo
chomutovačka: VždyŤ jsem ti tady psala variantu s tvarohem a zakysankou. Nejsi ty ta jak ke všemu dává zakysanku?
mě tam chybí zakysaná smetana
Linda: no jóóó , ale o půlkile tam nic nestojí.......
Bridgetj: asi by mohla ale já nejak nemám odvahu vrazit pecící papír na horký gril
sharon: psala jsem VELKY brambory, vís takový kdy jedna vází pul kila, ale protoze jsou nesehnatelný pouzijes ty nejvetsí který potkás a pak klidne si jich dej kolik hrdlo rácí
brambory mám ráda na všechny způsoby, ale 1 by mi nestačila , jedna je tak pro našeho mrňouse.....
Linda: No a když je alergická na alobal, tak v pečícím papíru by to nemohla mít?? Já občas dělám takhle brambory nebo i maso v pečícím papíru. Nemusím ten alobal kolikrát pracně odlepovat
taky vlním brambory v MT, ale malé, dám do mikrotenového sáčku , zavážu, propíchám sáček vidličkou, aby unikala pára. V polovině taky obracím, ale pak oloupu , nakrájím na plátky a do červena opeču. Nejlepší příloha co znám a jako samostatné jídlo taky vynikající
Vezmu to od zacátku. Moje mikrovlnka má max výkon 900W a casy jsou na prumerne velkou bramboru... chce to doladit podle výkonu mikrovlnky a velikosti brambory.
orinka: V mikrovlnce se to nedelá pod grilem ale jenom vlní, takze i ta nejobycenejsí to zvládne.
IVUSKA 56: Bridgetj: ano v Dk jsou spesl brambory na pecení, ale klidne to delám i z obycejných z tech nejvetsích které potkám
A puvodne se delali tyto brambory zabalené v alobalu v horké troube a nebo venku na grilu spolecne s masem ,ale nase mladá je alergická na hliník a bramboru z alobalu sníst nesmí, takze jsem nasla tuhle rychlou formu v mikrovlnce a výsledek je stejný.
Samozrejme hotovou bramboru muzeme vrazit pod gril v troube az slupka zacne krupat a pak muzeme bramboru slupnout i s ní, ale tradice velí vyjídat bramboru lzickou ze slupky.
Já je zase uvařím ve šlupce ,potom buď oloupu,nebo né a nakrájím na kolečka a na sucho v troubě ,horkým vzduchem.A nebo,když jen jedna porce,tak na pánvičce,na másle zprudka.Taky předvařené.
Já je dělám v troubě, menší brambory rozkrojím na půlky a naskládám na plech pomaštěný sádlem, osolím, posypu kmínem,pokladu proužky špeku a peču až se ze spodu udělá zlatá kůrčička.
IVUSKA 56: Nejsem si jistá, ale myslím, že jsou na to nejlepší typu B.
Ale v Dánsku na to mají spešl brambory na pečení. Nevím, který druh u nás by byl nejlepší, ale asi to nebudou brambory na salát.
lepší jsou pečené v troubě a už naříznuté a na to dát třeba tvaroh napůl se zakysankou nebo jogurtem, ochutit třeba koprem, krevetama, bylinkama.