Zapečená bramborová kaše
Potřebujete: 800 g brambor, 300 g pórku nakrájeného na proužky, 15% zakysanou smetanu, 70 g strouhaného sýra (najemno), máslo, muškátový oříšek, sůl a pepř
Postup: Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kousky a dejte vařit doměkka do osolené vody. Až jsou brambory měkké, vodu slijte a brambory rozmačkejte. Mezitím na másle poduste doměkka pórek. K bramborám přidejte asi 5-6 lžic zakysané smetany, osolte, opepřete, strouhněte muškátový oříšek. Promíchejte a přidejte pórek spolu se sýrem. Promíchejte. Pokud je výsledná konzistence příliš hustá, bramborovou hmotu rozřeďte trochou mléka. Zapékací mísu vymažte máslem, vysypejte strouhankou a bramborovou hmotu do ní vložte. Zapékejte asi 30 minut. Výborně chutná se šunkou od kosti nebo uzeným masem.
30.3.2011 Rubrika: Brambory | Komentářů 8 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Související odkazy:
Diskuse ke článku - Zapečená bramborová kaše
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Lisa:
Lisa - 30.3.2011 13:29 - ten kdo u vás v půl sedmé zvoní, jsem já
Řízeček dneska bude! Už mám v lednici libovoučkou krkovičku. Ale bude s našlehanou kašičkou, ne se zapečenou! Možná udělám i zlatou cibulku a přidám i křupavou okurčičku. Kdo se pozve ke mně na večeři?
PEGG: já chci taky žízek
dala bych si, může to být dobré , zvlášť s tím uzeným....
Sákryš, taková bramborová nadýchaná kaše s křupavým,čerstvě usmaženým řízečkem Já mám hlad
já si myslím že kaše se vůbec zapékat nemusí.....právě proto že je tak dobrá"klasická"
To bude dobrota, jen z toho kalorie "odkapávají".
U nás je v oblibě tento styl: uvaříme brambory jen s trochou kmínu, zcedíme vodu a rozmáčkáme brambory s trochou másla či margarínu a ochutíme vegetou, rozředíme horkým mlékem.
Zajímavá kaše vyšla s máslem nebo margaríme a místo mléka se ředí podmáslím. ... Tuto verzi já moc nemusím, ale jiným chutná.
Ve všech případech je možné kaši zapéci.