Reklama:

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Brambory nakyselo s koprem

Brambory nakyselo s koprem

Potřebujete: 800 g brambor, 3 lžíce másla, 250 ml kysané smetany, 1 lžíci nasekaného kopru, ocet, cukr, sůl, kmín, světlou jíšku

Postup: Na rozpuštěném másle podusíme ve vlastní šťávě brambory nakrájené na kolečka s kmínem a solí. Pak zalijeme vodou a při občasném míchání uvaříme doměkka. Přilijeme zakysanou smetanu a zahustíme jíškou. Dochutíme octem a přidáme lžíci čestvého nasekaného kopru. 

Lenka Moučková


29.6.2011   Rubrika: Brambory   |   Komentářů 49   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Brambory nakyselo s koprem

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-20 | 21-40 | 41-49
Kadla
Kadla - 30.6.2011 10:40

Kozoroh18: Jojo. Mně bezdomovci žerou kapustu. Nechala jsem jim ji k sežrání, jahody nebo rajčata by mě mrzely víc smajlik - 16

 
Kozoroh18
Kozoroh18 - 29.6.2011 22:13

Kadla - já jsem jen odpovídala, že také vařím maso a dělám ji z vývaru.
Není nad to si dát omáčku do hlubokýhosmajlik - 57. Nám bezdomovci sežrali kopr a to nám tak krásně hustě vylezl. ( bezdomovec = slimák, šnek má domek )

Nechtěla jsem psát 2x, tak jsem odpověděla i na ty učitele.

 
Kadla
Kadla - 29.6.2011 18:23

Kozoroh: Já mám pocit, že ten příspěvek ohledně učitelů reagoval na jiný příspěvek, kde se pravilo, že do koprovky žádnou vodu ani vývar, jen šlehačku. Tak v tom případě bych na tu koprovku (potažmo šlehačku) taky neměla, protože koprovku vařívám ve 3litrovém hrnci (a vydrží nám na oběd a na večeři a je pryč...). To by se člověk skutečně nedoplatil, kdyby to měla být jen šlehajda. Já používám vývar a jednu 33% smetanu.

 
Kozoroh18
Kozoroh18 - 29.6.2011 17:18


Kadla - 29.6.2011 12:28
taky dělám koprovou omáčku s hovězím masem a knedlík. Když je to ta s vejcem a bramborem takto bývá jen z mléka a šlehačky.
Pak je to kyselo s houbama a kulajda je s koprem. Vařím si to jak chci hlavně aby se to dalo jíst.

Divila bych se tomu, že by učitelé neměli na šlehačku. To se mohlo stát tak v předminulém století. I za totáče měli učitelé pěkné platy, kolik hodin odpracoval dělník a kolik učitel. Toto by se ale mělo řešit jinde - na jiné diskusi.

 
Kadla
Kadla - 29.6.2011 16:20

Kočkomilka: Jojo, takhle přesně dělám koprovku já, taky recept po babičce (babička pocházela ze severní Moravy).

 
Kočkomilka
Kočkomilka - 29.6.2011 15:53

Já jsem od hradu Pernštejna a koprovka se dělala takto: máslová jíška, hovězí vývar, smetana od krávy,cukr,sůl, kopr. Pak se u babičky na plotně vařila "kyselá polívka": na kostičky brambory s novým kořením a bobkovým listem v trošce vody.Když byly skoro měkké,přililo se podmáslí nebo zkyslé mléko,přidaly houby,které děda ráno přinesl.Nakonec kopr.K tomu velké buchty s tvarohem,dodnes vzomínám.

 
evropka
evropka - 29.6.2011 15:10

Kadla: máš pravdu my taky málokdy jezdíme na velký nákup,manžel to těžké nakoupí sám a já si po cestě domů nebo do práce koupím to drobné...já tohle co říkáš mám v globusu,vždy se mi tam udělá tak zle,asi z lidí,prostoru...úplně zeslábnu a bolí mě hlava,ale kam občas juknem je interspar,tam je malinko lidí...ale zase mám strach tam něco koupit,že se to netočí a bude to starésmajlik - 55smajlik - 55tak babo raď

 
evropka
evropka - 29.6.2011 15:07

Kadla: já se ti vůbec nedivím....mám ho cestou do práce,tak se tam stavuju,ale dnes byl leták,co tam se dopoledne dělosmajlik - 76smajlik - 76vzala jsem nohy na ramena a slevy by mě mohly...smajlik - 63

 
Kadla
Kadla - 29.6.2011 14:23

sharon: To ani ne, jen je to o kapku dražší smajlik - 16

 
sharon
sharon - 29.6.2011 14:17

Kadla: tak to nemáš jednoduchý.....smajlik - 56

 
Kadla
Kadla - 29.6.2011 14:14

sharon: Terno ve středočeském kraji zatím není (snad v budoucnu). Pokud jde o Tesco, já nesnáším jakýkoli hypermarket, bez ohledu na podmínky v něm. Vadí mi prostě davy lidí, akustika, hudba z ampliónů a spousta dalších věcí. Prostě mi tam vždycky hrábne a skončím doma s migrénou. Takže jsem veškeré hypermarkety eliminovala. Je to psychika. Jediné, co zvládám, je malá Billa v přilehlém městě. Minimum lidí a malý, útulný prostor smajlik - 26

 
sharon
sharon - 29.6.2011 14:03

Kadla: neblázni.....tak třeba Terno ti dopraví nákup po telef.objednávce až domů.......a Tesco je super, v dnešních dnech hlavně mezi chlaďákama...horší Globus, tam není klima.....

 
Kadla
Kadla - 29.6.2011 13:59

evropka: V Tescu i jiných hypermarketech dostávám migrénu, takže bohužel si o levných cenách můžu nechat zdát. Škoda. Rajčata za 5 je fakt krásná cena.

 
aninka01
aninka01 - 29.6.2011 13:50

sharon: v mém posledním příspěvku nebyla ironie ani špetka, všechno jsem myslela naprosto vážně. Všimla jsem si, že v diskuzích všeobecně je někdy problém akceptovat odlišný názor, proto jsem vzala všechno nepodstatné zpět.

evropka: já si nestěžuju, u nás se žije poměrně dobře, i když si myslím, že v některýcnh ohledech není sociální systém nastavený úplně nejlépe. Ale to není předmětem této diskuze a už vůbec není v našich silách to momentálně vymyslet lépe, natoiž zrealizovat smajlik - 61

 
sharon
sharon - 29.6.2011 13:40

evropka: pozor, já nebrečím.....já mám mega důchod ..smajlik - 68

 
evropka
evropka - 29.6.2011 13:36

sharon: aninka01: holky nebrečte,včera v tescu kg banánů za 9 kč,vanička rajčat 5 kč,obří kedlubna 2kč hlávkový salát 2 kč a tak bych mohla pokračovat....trochu fantazie a uvaříte za pár kaček hostinu

 
sharon
sharon - 29.6.2011 13:34

aninka01: nic se tu nemíchá...jen se každá vyjadřuje co jí slina na jazyk přinese......smajlik - 68 a ironii si můžeš nechat od cesty....bez nadsázky...smajlik - 58

 
aninka01
aninka01 - 29.6.2011 13:31

sharon: omlouvám se, nenapadlo mě, že by někdo nepochopil nadsázku či funkční gramotnost prvního příspěvku.smajlik - 56

Dovolím si ho teda opravit na holá fakta, správně měl být pouze takto: Tady se docela míchají pojmy, kulajda je něco jiného než kyselo a oboje je něco jiného než koprovka.
U nás se taky do koprovky dával bujón nebo vývar, podle toho, co zrovna bylo, masa jsme moc nemívali, tak bujón byl častější. Asi je to kraj od kraje, jak je kde zvyk a (bývala historická) dostupnost potravin.

Děkuji za pochopení.

 
sharon
sharon - 29.6.2011 13:18

aninka01: tady to není o platech, ale o koprovce či bramborech na kyselo......smajlik - 68 nevěřím, že by si učitel(ka) nemohla dovolit šlehačku do omáčky...smajlik - 63smajlik - 68

 
aninka01
aninka01 - 29.6.2011 13:09

sharon: aha, průměrný učitelský plat byl léta nižší, než třeba dělnický. Dneska to není o moc lepší smajlik - 42. Bohužel.

 

Zvolte stranu: 1-20 | 21-40 | 41-49
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 80379.
    Archiv anket.