Bramborové chuťovky
Bramborové lupínky
Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké lupínky, namočíme je na chvíli do studené vody a dobře osušíme. Pak je usmažíme na rozpáleném oleji, po vyjmutí je osolíme, či jinak okořeníme podle chuti.
Bramborové oříšky
Kulatým tvořítkem vykrajujeme z brambor kuličky velikosti lískového oříšku a smažíme je na másle. Předtím je nejprve krátce poduste v osolené vodě, aby se dobře prosmažily.
Bramborová sláma
Brambory nakrájíme na tenké proužky (asi jako sláma), osmažíme na rozpáleném oleji a můžeme jimi ozdobit obložené studené mísy.
Bramborové koláčky
Z podlouhlých a užších brambor vykrájíme vroubkovaným nožem tenké koláčky a usmažíme je dokřupava.
15.11.2011 Rubrika: Brambory | Komentářů 24 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Bramborové chuťovky
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Gorawen - můj děda taky, já klečela na gauči opřená o stůl a on mě krmil. Stejně vonělo jináč jak nyní.
manka: kdyz jsi tak dobra kucharka - pisni nam sem do receptu - nekdy neco dobreho ... ja se taky zvu na BRAMB. DEN - taky je muzu jakkoliv ...
Jedině brambory,nejím ani těstoviny,ani rýži,výjimečně knedlíky...Kdyby mě někdo předložil ty dole i nahoře vyjmenované dobroty...tak neřeknu ne,já jsem líná se s tím dělat!
Taky rada brambory a uplne nejlepsi jsou jen tak v popelu udelane nekde na poli...
Milda3: meltu mela moc rada ma babicka, davala si do ni chleba = jeji snidane...
Na obrazku jsou sladke brambory, takove oranzove ac moc zdrave tak tyhle jedine mi nechutnaji pripadaji mi jako zmrzle, sladke...
helca.nelly: divná kombinace,ale proti gustu........ já je měl nejraději se sladkou černou meltou,jako malej kluk,teď s pivem, ale ta melta byla k tomu chutnější proto si k nim někdy udělám půllitr překapávanýho kafe
dnes u nás bramboráky a podmáslí.
Jarča*: jo asi tak
manka: aha, to jo, škubánky znám (i když už jsem je dávno nedělala) a šulánky bude to, čemu my říkáme bramborové šišky
zas to blbne
Jarča*: ne, šulánky jsou válečky z bramborového těsta, vařené, polité máslem, sypané mákem nebo něčím
škubánky jsou brambory uvařené ve vodě, voda částečně slitá, nasype se do nich mouka, šťouchá se to druhou stranou vařečky a nechá se ta mouka propařit, pak se vykrajují lžící noky a ty se opékají na sádle a sypou mákem, jestli to teda teoreticky znám dobře
Jarča*: ne, šulánky jsou válečky z bramborového těsta, vařené, polité máslem, sypané mákem nebo něčím
škubánky jsou brambory uvařené ve vodě, voda částečně slitá, nasype se do nich mouka, šťouchá se to druhou stranou vařečky a nechá se ta mouka propařit, pak se vykrajují lžící noky a ty se opékají na sádle a sypou mákem, jestli to teda teoreticky znám dobře
manka: copak šulánky a škubánky není to samé? Šulánky neznám, škubánky dělala moc dobré moje babička.
evropka: jste zvaní, koná se to v neděli u nás
manka: a nepozveš...
babkatapka: já jsem škubánky ještě nikdy nedělala a myslím, že ani nejedla
Taky mám moc ráda brambory, ale smažím a peču jen na sádle, je to zdravější
Ale nejradši mám bramboráky a hned po nich škubánky
Přidávám se k milovníkům brambor
dadka: my je milujem, já a děcka jen s mákem, ještě i s povidlím. a jednou jsem je dokonce dělala i naslano, cibulka, na tom trošku špíčku, koření, sýr
manka: 9.10
Jéé, šulánky! Ty dělávala moje maminka, když jsem ještě bydlela v Brně...
brambory mám ráda, často je teď dělám v takovém hrnci, kam se dává jen lžička oleje...Taky mám ráda brambory na cibulce a kyšku..