Bramborové kyselo
Potřebujete: 800 g brambor, 3 lžíce másla, 250 g kysané smetany, 1 lžíci nasekaného kopru, ocet dle chuti, cukr, sůl, špetku mletého kmínu, světlou jíšku,
Postup: Na rozehřáté máslo vložte oloupané, na kolečka nakrájené brambory, přidejte mletý kmín, osolte a chvíli duste ve vlastní šťávě. Pak zalijte vodou a při občasném míchání uvařte doměkka. Pak přilijte kysanou smetanu a zahustěte jíškou, nakonec dochuťte octem, cukrem a lžící nasekaného kopru.
30.1.2012 Rubrika: Brambory | Komentářů 33 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Bramborové kyselo
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Take delam,rikame take kulajda i kdyz v mladi jsme rikali Sumavske kyselo.Davam maslovou jisku,brambory,susene houby,masox,smetanu a kopr,podle chuti ocet a do taliru vkladam ztracena vejce.Je to moje milovana polevka z detstvi.
klidně dělám i s žampiony....mrazené od Bonduel krásně voní houbama....
KULAJDA
- - - - - - - - - - -
Postup přípravy receptu
Rozehřejeme máslo, vsypeme nadrobno nakrájenou cibuli. Když zesklovatí, přidáme 2 vrchovaté lžíce hladké mouky, trochu zasmažíme, aby byla jíška světlá. Zalijeme vývarem nebo vodou s masoxem, přidáme brambory nakrájené na kostičky a vaříme 3/4 hodiny. Přidáme houby , namočené nebo streilované.Povaříme.
Potom do kulajdy přidáme naložený kopr s octem a k tomu 1 kysanou smetanu, dobře metličkou rozšleháme, ale už nevaříme. Podle chuti kulajdu osolíme. Do kulajdy můžeme přidat vařená vejce.
Kulajdu podáváme s krajícem chleba nebo jen tak.
tohle vaříme, ještě vejce na tvrdo, nebo zamíchat a houby...zrovna dnes...a jako kulajdu...
naučila jsem se to ve dvoře králové nad labem, kde tomu říkali
hladká ančka
Taky bych to nazvala kulajdou
IVUSKA 56: ahááá... si mi připomněla,u nás se zase uchytlo pupa(kečup),to zase říkával náš synek,když byl menší a taky méčnej jez(mléčný řez)
loupák: to jednou řekla moje segra, protože mi špatně rozuměla a už to zůstalo
monja: Kadla: : tak z lišek ji taky miluju nejvíc, ale nedávám ten kopr. a nebo musí být malé tvrdé hříbky
loupák: já taky "kudlajdu"neznám...
monja: Z lišek musí být úplně božská
IVUSKA 56:.. já myslela,že si se překlepla a ono je to vážně Kudlajdatak to jsem ještě neslyšela
Kadla: kulajda je základní bílá smetanová polifka a liší se podle regionu právě tím, co do ní přidáš my na Vysočině jsme děsně nenažraný a navíc zmlsaný, takže do ní přidávám na střídačku všechno, kopr, vajíčko, houby, zelí nebo krupky .. a úplně nejlepší je s liškama, podušenýma na másílku - ňami
monja: manka: také se přidávám. Klasické kyselo je z chlebového kvásku, další přísady jsou na krajových a místních zvyklostech (vejce, brambory, houby...), ale kvasový základ je ... základ . Tím kváskem to navíc i pěkně zhoustne, takže není potřeba jíšky. Kyselo miluju
monja: Kadla: Takže tomu teda říkáme sice zkomoleně, ale správně.
Kadla:asi máš pravdu,že z gastronomickýho hlediska se tomu tak říká...holt nejsem odbornice,ale kuchařka samouk tak jsem si jídla pojmenovala podle sebe a nebo co se traduje u nás v rodině
monja: chtěla jsem napsat to téžpřidávám ještě houby a je to výýýborná kulajdajo a ještě,vajíčko vařím zvlášť a dávám rozkrojený na každý talíř a pak teprve zaleju kulajdou....
monja: Kulajda je přece s houbami a vejcem...
a z kvasu, že?
Tohle snad je normální kulajda, ne? Kyselo je přece z chleba ....
Já dělám taky z houbama , rozkvedlám bílek a žloutkem s trochou smetany nakonec zjemním. Miluju z lišek, asi taky dneska vyrobím a říkáme tomu Kudlajda i když asi to s tím nemá moc společného.