Reklama:

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Bramborové kyselo

Bramborové kyselo

Potřebujete: 800 g brambor, 3 lžíce másla, 250 g kysané smetany, 1 lžíci nasekaného kopru, ocet dle chuti, cukr, sůl, špetku mletého kmínu, světlou jíšku,

Postup: Na rozehřáté máslo vložte oloupané, na kolečka nakrájené brambory, přidejte mletý kmín, osolte a chvíli duste ve vlastní šťávě. Pak zalijte vodou a při občasném míchání uvařte doměkka. Pak přilijte kysanou smetanu a zahustěte jíškou, nakonec dochuťte octem, cukrem a lžící nasekaného kopru.

Lenka Moučková


30.1.2012   Rubrika: Brambory   |   Komentářů 33   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Bramborové kyselo

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-20 | 21-33
Barča Z
Barča Z - 30.1.2012 22:19

Take delam,rikame take kulajda i kdyz v mladi jsme rikali Sumavske kyselo.Davam maslovou jisku,brambory,susene houby,masox,smetanu a kopr,podle chuti ocet a do taliru vkladam ztracena vejce.Je to moje milovana polevka z detstvi.

 
sharon
sharon - 30.1.2012 15:33

klidně dělám i s žampiony....mrazené od Bonduel krásně voní houbama....

 
sharon
sharon - 30.1.2012 15:32

KULAJDA
- - - - - - - - - - -
Postup přípravy receptu
Rozehřejeme máslo, vsypeme nadrobno nakrájenou cibuli. Když zesklovatí, přidáme 2 vrchovaté lžíce hladké mouky, trochu zasmažíme, aby byla jíška světlá. Zalijeme vývarem nebo vodou s masoxem, přidáme brambory nakrájené na kostičky a vaříme 3/4 hodiny. Přidáme houby , namočené nebo streilované.Povaříme.

Potom do kulajdy přidáme naložený kopr s octem a k tomu 1 kysanou smetanu, dobře metličkou rozšleháme, ale už nevaříme. Podle chuti kulajdu osolíme. Do kulajdy můžeme přidat vařená vejce.

Kulajdu podáváme s krajícem chleba nebo jen tak.




 
kubikm
kubikm - 30.1.2012 15:30

tohle vaříme, ještě vejce na tvrdo, nebo zamíchat a houby...zrovna dnes...a jako kulajdu...
naučila jsem se to ve dvoře králové nad labem, kde tomu říkali
hladká ančka

 
Zvědavka
Zvědavka - 30.1.2012 15:14

Taky bych to nazvala kulajdou

 
loupák
loupák - 30.1.2012 14:31

IVUSKA 56: ahááásmajlik - 47... si mi připomněla,u nás se zase uchytlo pupa(kečup),to zase říkával náš synek,když byl menšísmajlik - 68 a taky méčnej jez(mléčný řez)smajlik - 68

 
IVUSKA 56
IVUSKA 56 - 30.1.2012 13:44

loupák: to jednou řekla moje segra, protože mi špatně rozuměla a už to zůstalo

 
IVUSKA 56
IVUSKA 56 - 30.1.2012 13:43

monja: Kadla: : tak z lišek ji taky miluju nejvíc, ale nedávám ten kopr. a nebo musí být malé tvrdé hříbkysmajlik - 75

 
evropka
evropka - 30.1.2012 13:36

loupák: já taky "kudlajdu"neznám...smajlik - 68

 
Kadla
Kadla - 30.1.2012 13:05

monja: Z lišek musí být úplně božská smajlik - 47

 
loupák
loupák - 30.1.2012 12:45

IVUSKA 56:.. já myslela,že si se překlepla a ono je to vážně Kudlajdasmajlik - 68tak to jsem ještě neslyšelasmajlik - 47smajlik - 68

 
monja
monja - 30.1.2012 12:42

Kadla: kulajda je základní bílá smetanová polifka a liší se podle regionu právě tím, co do ní přidáš smajlik - 68 my na Vysočině jsme děsně nenažraný a navíc zmlsaný, takže do ní přidávám na střídačku všechno, kopr, vajíčko, houby, zelí nebo krupky .. a úplně nejlepší je s liškama, podušenýma na másílku - ňami smajlik - 57

 
aninka01
aninka01 - 30.1.2012 12:41

monja: manka: také se přidávám. Klasické kyselo je z chlebového kvásku, další přísady jsou na krajových a místních zvyklostech (vejce, brambory, houby...), ale kvasový základ je ... základ smajlik - 68 . Tím kváskem to navíc i pěkně zhoustne, takže není potřeba jíšky. Kyselo miluju smajlik - 57

 
IVUSKA 56
IVUSKA 56 - 30.1.2012 12:31

monja: Kadla: Takže tomu teda říkáme sice zkomoleně, ale správně.smajlik - 33

 
loupák
loupák - 30.1.2012 10:55

Kadla:asi máš pravdu,že z gastronomickýho hlediska se tomu tak říkásmajlik - 47...holt nejsem odbornice,ale kuchařka samouk tak jsem si jídla pojmenovala podle sebe a nebo co se traduje u nás v rodiněsmajlik - 26

 
loupák
loupák - 30.1.2012 10:52

monja: chtěla jsem napsat to téžsmajlik - 75přidávám ještě houby a je to výýýborná kulajdasmajlik - 47jo a ještě,vajíčko vařím zvlášť a dávám rozkrojený na každý talíř a pak teprve zaleju kulajdousmajlik - 64....

 
Kadla
Kadla - 30.1.2012 10:49

monja: Kulajda je přece s houbami a vejcem...

 
manka
manka - 30.1.2012 10:41

a z kvasu, že?

 
monja
monja - 30.1.2012 10:35

Tohle snad je normální kulajda, ne? Kyselo je přece z chleba ....

 
IVUSKA 56
IVUSKA 56 - 30.1.2012 10:14

Já dělám taky z houbama , rozkvedlám bílek a žloutkem s trochou smetany nakonec zjemním. Miluju z lišek, asi taky dneska vyrobím a říkáme tomu Kudlajda i když asi to s tím nemá moc společného.

 

Zvolte stranu: 1-20 | 21-33
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 80379.
    Archiv anket.