Vařené brambory na několik způsobů
Vyzkoušejte některý z recpetů na vařené brambory. Který vám zachutná nejvíce?
Vařené brambory - klasika
Tento recept používáme asi nejčastěji.
Potřebujete: brambory, sůl, kmín
Postup: Oloupané a omyté brambory zalijte vroucí osolenou vodou, přidejte kmín (případně i snítku zelené petrželky) a vařte, dokud nezměknou.
Brambory vařené v mléce
Potřebujete: na kilo a čtvrt brambor asi 1/2 lžičky soli, 3/4 l mléka nebo smetany, 100 g másla, petrželku
Postup: Oloupané brambory nakrájejte na větší kostky a zalijte je vroucím osoleným mlékem nebo smetanou. Zvolna vařte, pak mléko slijte a do brambor přidejte rozpuštěné máslo a opatrně protřepte.
Mléko z brambor můžete využít k přípravě polévky: Nařeďte ho trochou vody, osolte, přidejte kousek másla a povařte. Z hrubé mouky, jednoho vejce a trochy vody připravte kapání a do polévky je zavařte.
Brambory vařené ve vývaru
Potřebujete: brambory, sůl, petrželku, hovězí vývar, cibuli
Postup: Oloupané brambory nakrájejte na kostky a zalijte vroucím vývarem. Přidejte oloupanou celou cibuli, snítku petrželky a pod pokličkou vařte doměkka. Pokud máte rádi, můžete přidat i česnek.
Takto připravené brambory jsou výborné k pečeným masům. Dobrou chuť.
13.4.2012 Rubrika: Brambory | Komentářů 32 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,5/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Vařené brambory na několik způsobů
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Renda68: Napiš prosím Tě, recept na pampušky. Neznám aráda zkusím. Mám ráda všechno bramborové. Bez brambor bych umřela!!!
A já mám stejně nejradči erteple
evropka: si piš, taky jsem to studovala.....
sharon: s tím solaninem máš pravdu
Taky na brambory nedam dopustit
sharon:
sharon:
Bellana: a cocacola a žvejkačky....jo a Čak noris....
Brambory, rajčata, kukuřice a čokoláda je to nejlepší, co k nám z Ameriky přišlo.
Kozoroh18: já už na ty kecy ve zprávách vůbec nedám, nemá to logiku - buď zemědělci pláčou že je neúroda nebo že je nadúroda, ale spotřebitel to zacáluje tak jako tak.
orinka - 13.4.2012 11:47
já si nejsem jistá, zda nebylo v loni ve zprávách, že jich bude málo. pak vyženou cenu - prodejci- a nyní je budou vyhazovat.
orinka: solanin se likviduje kmínem...ten mají i když neklíčí...
manka: určitě hodně daleko od nás, je to k vzteku - někde rozdávají kompost, někde brambor, ale pokaždé mimo dosah
sharon: ne e, jak začnou klíčit, už maj v sobě solanin, vitamínky doplním jinak.
orinka: a tím pádem všechny vitamíny a minerály sliješ....dělám v parním hrnci i teď brambory a jsou dobré, ale je fakt , že nejsou všechny stejné....
orinka: taky jsem to viděla a nechápala jsem odkud ten mimozemšťan s těma levným bramborama, co od něho lidi tahají ty pytle, je .
sharon: ale to platí pro nové, ty, co jsou v obchodech je lepší dovařit až ve druhé vodě a tu první slít.
ad brambory: hlavně, že včera ve zprávách ukazovali pěstitele, jak mají fůru loňských brambor a že jsou za babku. Jaksi mi to nejde s tím, co vidím v supermarketu, o kvalitě ani nemluvit
Já zase tak moc zemáková nejsem, děcka mají rádi kašu...tu nerada dělám........já radši kus zemáka........trochu polít máslem.....nebo udělat cibulku.....
Na páře jsou dobré......jednou se nedopařily,od té doby říká
chlap...už je nedělej, nebo budou ZASE tvrdýTo slovo ZASE......stalo se to jednou......
Takže já radši půl zemáčka, půl kačenky.........
Světlonoska: přesně, nejdřív píšu a pak čtu....