Bramborové placky s mákem a povidly
Potřebujete: vařené brambory ve slupce, hladkou mouku sůl povidla mák s cukrem
Postup: Brambory uvaříme nejlépe den předem, pak se těsto nelepí. Uvařené oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme špetku soli a hladkou mouku podle potřeby, aby se těsto nelepilo. Z těsta potom uválíme váleček rozdělíme na dílky, které následně rozvalujeme válkem a pečeme na suché plotně. Placky potíráme rozpuštěným sádlem, potíráme povidly a sypeme mákem. Jsou výborné!
Přeji Všem dobrou chuť
Za recept děkujeme čtenářce Heleně.
13.11.2012 Rubrika: Brambory | Komentářů 24 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Bramborové placky s mákem a povidly
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.já měla bramborové šlejšky s mákem a taky byly skvělé. Bramborové těsto je vynikající ve všech úpravách a máme ho rádi. A nic to není.
sharon - 15.11.2012 12:29 - si zvykej, bude hůř
třetí den jíme placky ... přišla bída na kozáky......
Taky je občas udělám...ale jen potřené máslem a taky stačí....
Dneska budou placky k večeři, mám vařené brambory, už se těším
dělám placky a cibulku na špeku
povidla a mák vyzkouším
TULI: Jde to i bez vajec, neboj.
Brambory nastrouháme, přidáme mouku, vejce, sůl a vypracujeme těsto, z něhož vytvarujeme šišky. Ty rozdělíme na stejně velké části, ručně vypracujeme placičky a ty vyválíme jako tenké placky. Ihned pečeme nasucho na rozpálené teflonové pánvi nebo plotně z obou stran, až se na nich dělají puchýřky. Jakmile je sundáme z pánve, potřeme rozpuštěným horkým sádlem, namažeme švestkovými povidly (pokud jsou hustá a nejdou rozetřít, zřeďte je vlažnou vodou nebo kapkou rumu) a posypeme jemně umletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem. Placky můžeme zabalit jako palačinky nebo podle krajových zvyklostí přeložit dvakrát na půl, takže vznikne tvar taštičky.
tohle mi nasla jedna SZ ... na ne tu -ale tady jsou i vajicka
vzácná shoda zde panuje - taky je miluju...jde to i na pánvi, i tam naskákají puchýře ...my je jíme mmj. také s rozvařenými jablky a kupodivu, nevadí mi jich nadělat kopec, zatímco u bramboráků trpím...
BLBY DOTAZ - mak musi byt mlety
- ja to nikdy nejedla, ale babicka mluvivala o PATENTECH ... dala bych si to s chuti ...
na teflonu bych snad mohla ..ale jen maslem ..tady to italske sadlo SMRDI
jéé, my je děláme tak dvakrát do roka...v garáži na starých kamnech
Jé bramborový placky se u nás dělaly taky,ale bez máku a říkalo se tomu patenty a pěkně potřený domácím sádlem,jé to bylo pochutnáníčko.
Anakolut: tohle jídlo miluju - ale ta žáha
To dělávala moje babička, my jsme jim říkali vopelky. Mně to jako dítěti nchutnalo a teď se mi po nich zasteskne, ale pálí mě z nich hrozně žáha.
Stejně to je taková dobrota i jen tak samotné potřené máslem A pak že se naši předci měli špatně, dělali spoustu obyčejných, ale chutných jídel.
Nám teta pekla na kamnech bramboráky, tenoučké jak papír a taky se mazaly máslemto byla mana nebeská
mák nedávám, nenapadlo mě to, ale určitě vyzkouším. Vždycky se naperu, až je mi zle, ale jak říká evropka - když mi je udělá maminka. Když u nich stojím hodinu při pečení (musí jich být pořádný kopec, není to ono
holky já bych si to tak dala,ale jak to dělám tak si nepochutnám...
bezva nápad co k obědu .....
manka: Jj,to je charakteristické