Žampionová omáčka
Potřebujete: 50 g šunky, 3 čerstvé žampiony, 4 lžíce másla, 1 menší cibuli, 3 lžíce polohrubé mouky, 150 ml vývaru (může být i z kostky), 2 žloutky, sůl
Postup: Polovinu másla rozpustíme na pánvi a přidáme na plátky nakrájené žampiony. Podusíme. Do menšího hrnce dáme druhou polovinu másla a osmahneme na ní nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme polohrubou mouku a uděláme světlou jíšku. Zalijeme vývarem a povaříme asi 5 minut. Pak přidáme podušené žampiony, jemně nakrájenou šunku, osolíme podle chuti a 10 minut povaříme. Nakonec omáčku rozmixujeme a vmícháme žloutky. Podáváme k bílým masům.
10.3.2010 Rubrika: | Komentářů 28 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Žampionová omáčka
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Lisa : recept by se sešel - i když já bych raději hotovou buchtičku, když jsem bez té trouby /a kvůli opravě auta ještě dlouho budu/. Pošli potrubní poštou buchtu, já pošlu ty mandle, mám jich plnou tašku, loupaných plnou pikslu - sbírala jsem denně 2 plné igelitky pro dvě vietnamská prasátka, pejsci je taky rádi. Teď právě všude kvetou - mám kolem fůru pomerančovníků+fíkovníků a mandloní+citronovníky, občas i mandarinky nebo grepy. Ale dala bych přednost meruňkám, broskvím nebo českým špendlíkům či modrým slívám - to by byly koláče a knedlíky
Lisa: ja chci taky recept - a Martus je ve SPANELSKU ..
Lisa: Mňam, já bych si dala ten piškot s broskvema a mandlema, šoupni rcept.
Jinak já bych to teda taky nemixovala, škoda šunkdy když už ne žampionů.
Lisa: tak bys sem mohla šoupnout recept ne?? já tak nerada loupu.
martuš: Kde leží ty milony mandlí? Můžu se po nich utlouct. Ať jako slané (peču je v troubě na plechu), nebo jako marcipán nebo i neloupané, nebo v cukru, v čokoládě, v karamelu, v pečivu - můžu je jakkoliv. Mám jeden úžasný recept na korpus pod broskvový dort, je to v podstatě piškot, jen místo mouky se dávají nahrubo mleté mandle (a dá se to i z neloupaných - tím nemyslím tu tvrdou šlupku ) a navrch se dávají jen loupané půlky broskví (můžou být i z kompotu, ale ne z toho málo slazeného) a šlehačka. Jéééžiš, to jsem si zas udělala chutě.....
sharon: určitě to vyzkouším,ale jestli si na to vzpomenu
manka: taky to tak dělám léta......
martuš: holky, ale to je převratný vynález, o misku míň
Boubel: jo, je ten obal na tom takový nadýchanější, lepší. já jsem to jednou zkusila a už to tak dělám léta
ty řízky jako sharon , už v dětství jsem milovala "ten kabátek" na řízkách a mouka mi tam vadila, takže celý život jen strouhanku a vejce. V poslední době do té poslední strouhanky přidávám strouhané mandle, když jich tu leší všude miiony - a je v tom dobrá i jakákoliv ryba - mňam -
Boubel: no já peču buchty, dělám knedlíky , takže i mouku používám, jen už ne na řízky, ale stejně je nedělám zas tak často, aby to mělo vliv na celonárodní spotřebu mouky
sharon: taky si myslím, že je má spotřeba mouky asi nevytrhne
Boubel: stejně se polovina mouky dováží.......tak je mi to fuk
LenkaT: a mlynáři nebudou mít co žrát
sharon: jo a taky už se nepatlám se řízkama v mouce, jen tak jak ty
já musím mít v houbové omáčce houby, hodně hub. Tak teda rozhodně nemixuju, ale houbovku miluju i když jsem doma jediná, nevadí mi to, aspoň mi to nikdo nesní
sharon: ok. V neděli se bude s obědem experimentovat...
martuš: mě žampiony nepřijdou "plpavý"......já je teda miluju
Boubel: já obaluju řízky jen ...strouhanka, vejce, strouhanka.......zkus to .
manka: fakt obaluješ v polo? To jsem nikdy nezkoušela, ale v neděli budou řízky s brsalátem, tak vyzkúšám