Prvorepublikový meruňkový džem
Potřebujete: Na 1 kg dobře vyzrálých, oloupaných meruněk , 45 dkg cukru krystalu, víc nic.
Postup: Meruňky hodíme do vroucí vody a po chvilce vyndáme (jednu zkusíme oloupat na zkoušku). Loupeme je tak, jako se loupají rajčata na salát, jde to snadno. Meruňky vypeckujeme, pokrájíme na stejné kousky (pokud nejsou přezrálé a netečou) a odvážíme. Na 1 kg takových meruněk dáme 45 dkg krystalového cukru a znásobíme podle množství, co máme. Meruňky s cukrem v nádobě dobře promícháme a necháme proslazovat nejméně půl dne, ideálně přes noc. Pak dobře znovu promícháme ode dna a odvažujeme směs po 1 kg.
Postupně v kastrolu za stálého míchání vaříme. Pod kastrol dát raději litinovou podložku, aby se nepřipalovalo. Jde to rychle: od doby varu počítáme cca 10 minut. Hotový džem poznáme podle toho, že klesne pěna a dělá se cestička za vařečkou. Na studený talířek kápneme lžičku džemu a když po zchládnutí neteče, hned plníme do skleniček, zašroubujeme a obrátíme dnem nahoru. Postupně po 1 kg vaříme až do spotřebování směsi. Výsledek je dobrý jedině tehdy, když se skutečně vaří jen po 1 kg!
Džem má mít jantarovou barvu s kousky celého ovoce.
Za recept děkujeme čtenářce orince.
20.7.2011 Rubrika: Konzervujeme | Komentářů 48 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,7/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Prvorepublikový meruňkový džem
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.orinka: mně se třeba osvědčil ten broskový od nich
u mě se osvědčil 100% džem od Relaxu, nejsem ta co si kupuje laciné šizené džemy z obchodu, u mě je kvalita na prvním místě
vlasta1234: neboj, budeš překvapená, jak je to snadné. Když je to napsané, vypadá to pracně. Meruňky jsou ale veliké, tak je to rychle oloupané. Pro mě je nejhorší obírání rybízu na mražák, tomu říkám piplačka. Ale zas mi to v zimě přijde vhod, mám pořád ovocné koláče z čerstvého rybízu.
aha,já jsem skutečně takový džem ještě neviděla,opravdu nevím .Jen jsem si to tak v rychlosti představila,protože teď zavařuju 60. sklenici džemu a loupat by se mi to nechtělo.Ale asi to budu muset na tom jednom kile zkusit,abych to zjistila,nedá mi toAle až zítra!!!A díky za inspiraci .
vlasta1234: nevíš o čem píšu, kdybys to jen zkusila, zjistila bys, že na loupání vůbec nic není, jde to od ruky a džem má potom daleko jasnější barvu, kvůli tomu se to dělá.
No tedy!Loupat meruňky!Zavařuji tímhle způsobem(proslazování) meruňky už asi 25 let.Ani by mne nenapadlo je loupat,šlupka se krásně rozpustí,džem je skutečně výborný,daleko lepší,než s použitím želírovacích přípravků.
Almega: vidim to stejne, vzhledem k tomu, ze u nas spotreba dzemu je tak jedna sklenicka za rok, tak to myslim v pohode prezijeme s kupovanyma
Almega: no jo, ale já jsem radši, když je to bez éček.Neříkám, že jsem to nikdy nekoupila, ale domácí džem je poznat. Navíc, prodávají marmelády, ne džemy.
Teda,ženy,že se vám chce se s tím patlat!! Mě by ani nehlo!! Když už 1x za rok zabažím po marmeládě neb džemu,tak si koupím v lidlu,tam mají poměrně dobré jahodové,malinové i meruňkové...Mě kdyby někdo seslal bednu meruněk,tak je všechny sním za den-dva,i za cenu,že se PO - --,miluju ovoce sladké a dobré!!
Tak já už mám pro letošek marmeládu hotovou, ale příští rok zkusím...
orinka: TAk to je dobře,nejsem proti nizké spotřebě cukru
Kadla: no vidíš, mně by svědomí nedalo, kdybych neměla jistotu a neměla to sama na sobě vyzkoušené. Člověka potěší, když se může podělit o něco dobrého.
orinka: tak jo, ukecalas mě.
Kadla: a já jsem ho neudělalatak příští rok
orinka: Tvým receptům absolutně věřím. Mimochodem, toho medu ze smrkových výhonků podle tvého receptu jsem udělala 4 sklenice a všechno už je "sežráno", zbývá jen trošička v poslední lahvi
manka: ano, musíš, fakt to nejde ošvindlovat. Nebylo by to ono. Ale uvidíš, že to jde od ruky raz dva. Dej vřít vodu a trochu meruněk tak vhoď a pak na jedné vyzkoušej, ať to zas nerozvaříš
orinka:budu ráda, když dnes zavařím na kompot, tak je prosladím a zítra budu pokračovat. dám vědět. Ale já bych je fakt asi nechtěla loupat, myslíš, že musím?
manka: tak dej vědět, jak to dopadlo, ale nezapomeň to nechat proslazovat aspoň půl dne.
Bellana: domácí džem nebo marmeláda jsou nejlepší. Víš, co tam máš za ovoce a že to není nadstavované padavčatama
orinka: moje babička taky dávala jen celofán.
já ho dnes vyzkouším
orinka: Jako dítě mě ten mlýnek taky fascinoval, to mlel tatínek a vařila maminka. Jako dospělou mě štval, to jsem občas taky mlela, ale vždycky jsem vařila. A teď doufám, že za pár let zase budu mít svůj rybíz a zase ho vytáhneme a budu hodná babička, která vaří dobré marmelády, i když já marmelády a džemy téměř nejím. Linecké spojované pikantní domácí marmeládou z červeného rybízu je stejně nejlepší.