Nový kabát pro polévky
Mnohé kuchařinky si každý den lámou hlavu otázkou "co dnes uvařím?". Chtělo by to nějaký nápad... Snadný a časově nenáročný jak z hlediska nákupu, tak přípravy. Máme pro vás tipy na obohacení polévek – těch, které zbyly z předchozího dne (aby rodina nebrblala, že jí už zase to samé), anebo můžete udělat z čerstvě uvařené tradiční polévky hřeb večera.
Vývary či bujóny jistě dolaďujete klasicky: rozkvedlaným vejcem, játrovou zavářkou, drobením, knedlíčky či strouhaným sýrem. My vám ovšem chceme napovědět trochu jinak.
Polévce můžete na poslední chvíli dodat říz například rozetřeným česnekem se solí. Vegetariány určitě potěšíme přísadou z tofu, nastrouhaného nahrubo. Zbylo vám starší pečivo? Nakrájejte je na kostičky a na pánvi bez tuku nechte zezlátnout. Podobný trik lze provést s toustovým chlebem, z něhož můžete vykrájet všelijaké tvary s pomocí tvořítek na cukroví.
Do čerstvě uvařeného vývaru se výborně hodí i tortelini či ravioli – nechte je tam sklouznout chvíli před dokončením, případně je uvařte stranou.
Připravujete-li slavnostní tabuli, jejíž součástí je polévka, nezapomeňte koupit lístkové těsto. Rozválejte, opět vykrájejte tvary, dílo pak dokoná trouba. Vy se blýsknete tím, že naservírujete krásné zlatavé rybičky, srdce či zvonečky.
Krémové zeleninové polévky neváhejte obohatit proužky šunky nebo grilované slaniny. Křupavost anglické slaniny či italské pancetty bude kontrastovat s hladkostí krémové polévky. A když už si hrajeme s křupavostí surovin, můžeme zabrousit do světa zeleniny. Stačí vyrobit z cibule či brambor tzv. slámu, tedy opražit cibuli krájenou na tenké proužky či brambory nastrouhané nahrubo.
A jestli se vám právě nechce nějak zvlášť čarovat, stačí otevřít konzervu zeleného hrášku, žluté kukuřice nebo balení italských tyčinek grissini obohacených o olivový olej.
Některé triky jistě znáte, ale ty nové vám určitě pomohou inovovat domácí kuchyni. A jestli máte nějaké vlastní, podělte se o ně!
15.1.2008 Rubrika: | Komentářů 6 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Nový kabát pro polévky
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Holky, slyšely jste o polévkovaru? Máte ho někdo doma? Podle mě je to jen další spotřebič do kuchyně, který použijete párkrát a pak ho schováte do šuplíku. Já přemýšlím, že bych investovala peníze spíš do kvalitních hrnců. Teď jsem na jeden velký na polévky koukala na https://www.litinove-nadobi.cz a myslím, že jsem našla velký hrnec na polévku pro celou rodinu! :)
Bety: chyba
Poblívky nemám vůbec ráda...
taky je někdy dělám a kořením je kari
Já takové noky dělám i do hovězí a čočkové polévky a jako přílohu ke špenátu.Když byly děti malé, tak se vždycky o ty noky praly, jak jim chutnaly.Je to rychlé a dobré.
mnohé kuchařinky si s tím hlavu nelámou, lépe řečeno žádnou takovou neznám..
Špatný není např "rychlý nok"
Do kastrůlku dáme hřát 2-3 dc mléka a plátek másla( přiměřeně) s lžičkou soli.
Až se máslo rozpustí sypeme za stálého míchání "Dětskou krupičku", jakmile směs zhoustne( začnou se dělat bubliny) odstavíme a zchladíme ( já to strkám do malého dřezu) po částečném vychladnutí vmícháme celé vejce kdo se s tím chce dělat může z bílku udělat sníh a vmíchat ale je to zbytečné ). Do noku lze vmíchat pokrájenou pažitku, petrželku, různá koření od kari až po papriku, na jemno pokrájenou šunku , postrouhaný česnek, strouhaný sýr atd.....
No a do bublající polévky sázíme čajovou lžičkou a povaříme cca 7 minut